Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(07:00):171cm   Komárom(07:00):185cm   Esztergom(07:00):167cm   Budapest(07:00):226cm   Paks(07:00):125cm   Baja(06:00):259cm   Duna Mohács(07:00):284cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OVF Tájékoztató    2014.05.14. 13:04
OVF Tájékoztató

ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

TÁJÉKOZTATÓ

 

 

1. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ METEOROLÓGIAI HELYZET

 

A Kárpát-medence időjárását vasárnaptól hétfő estig az Északi-tenger fölötti középpontú ciklon markáns hidegfrontja alakította, amely mögött kezdetben szárazabb, majd ismételten nedvesebb légtömeg érkezett térségünkbe. Ennek hatására tegnap újabb, az előre jelzetthez képest elsősorban az osztrák területeken nagyobb mennyiségű csapadék hullott le (7-8 mm helyett 15-18 mm).

A legfrissebb előrejelzések alapján, a Rába vízrendszerén továbbra is marad a változékony időjárás és a következő hat nap mindegyikén várható több-kevesebb csapadék. A legjelentősebb mértékű esőzés csütörtökre várható, ekkor az említett területeken a napi csapadékösszeg területi átlaga meghaladhatja a 30 mm-t.

A Kárpát-medence időjárását a Földközi-tenger középső medencéjében egyre inkább kimélyülő ciklon határozza meg, amely hatására a Rába vízrendszere mellett csütörtök-péntekre számottevő, területi átlagban is jelentős csapadékra kell számítani a Duna vízgyűjtőn a Traun, az Enns, a Lajta, a Vág, a Zala, valamint a Mura részvízgyűjtőin, a Tisza vízgyűjtőjén pedig a legnagyobb csapadékmennyiségekre a Bodrog, a Sajó és a Hernád vízrendszerében van kilátás.

 

 

2. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ ÁRVIZI HELYZET

 

Jelenleg a Rábán Szentgotthárd térségében és a Murán 54,8 km töltésen van I. fokú és Körmend térségében 13,3 km töltésen II. fokú készültség

 

A Rába Körmendnél tetőzött tegnap 14 órakor, 448 cm-rel (III. fok 440 cm). Körmend alatt jelentős völgyi elöntések képződtek. Sárvárnál csütörtökön dél körül várható a tetőzés 150 cm+-30 cm (I. fok 250 cm).

A hétfői-keddi, déli területre hullott 25-30 mm eső hatására a Raab, Lapincs, Strém újra áradni kezdett. Ennek következtében Szentgotthárdon tegnap megállt az apadás és újra emelkedett a vízállás. Tegnap 20 órakor tetőzött 278 cm-rel (I. fok 270 cm).

Az érkező 2. árhullám ma reggelre Körmendnél is megállította az apadást és újabb vízszintnövekedés várható. Valószínűen a tetőzés nem fogja meghaladni a tegnapit.

A csütörtök, pénteki előre jelzett csapadék hatására további jelentősebb áradásra lehet számítani csütörtök éjszakától, várhatóan I-II. fokozat körüli vízállásokkal.

A Rába középső és alsó szakaszain fokozatosan egymásra torlódó árhullámok együttes hatására az I. fokú szintek körüli vízszintek kialakulása várható.

Az elmúlt napokban lehullott kiadós csapadék hatására a Murán is vízszintemelkedések alakultak ki, Letenyénél ma reggel 9 órakor 327 cm-t mértek,amely még nem éri el az I. fokú készültségi szintet. Letenyénél a Mura tetőzése holnap reggelre várható I. fokú szint feletti vízállással. A csütörtök-péntekre várható további nagy mennyiségű csapadék hatására a Murán újabb árhullám alakul ki.

A többi vízfolyásunkon a kisebb-nagyobb vízszintemelkedések ellenére sehol nem észlelnek készültségi szint feletti értékeket.

A következő napokban a Duna teljes magyar szakaszán folytatódik a vízszintek emelkedése. Budapestnél a következő két hétben nem valószínű a rakpartok elöntése.

A térségünkben jelenleg kimélyülőben lévő ciklon hatására a péntekig várható további nagy mennyiségű csapadék hatására a Tiszán és mellékfolyóin is a vízszintek emelkedése várható.

A Tiszán, az előrejelzés szerint, árvízi fokozatot el nem érő vízszintemelkedés várható.

Árvízvédelmi készültségi fokozatot elérő vízszintek kialakulása várható azonban a Sajó és a Hernád vízrendszerében.

A Hernádon Hidasnémetinél a III. fokot elérő, Gesztelynél pedig a II. fokot esetleg meghaladó vízszintek várhatóak.

A Sajón Sajópüspökinél a II. fokot elérő, esetleg azt meghaladó, Sajószentpéternél II. fok körüli, Felsőzsolcánál I. fok fölötti tetőzések kialakulása valószínűsíthető.

A Bodrogon az I. fokot megközelítő vízszintek kialakulása várható.

Jelentősebb vízszintemelkedés alakulhat ki a Bódván is.

Egyéb tiszai mellékfolyóinkon a következő napokban (Túr, Kraszna, Szamos, Körösök, Maros) nem várható árvízvédelmi készültséget elérő vízállások kialakulása.

 

3. MEGTETT INTÉZKEDÉSEK

 

A Rába térségében a vízügyi szakemberek értesítették az érintett önkormányzatokat. A Vízügyi Igazgatóság munkatársai lezárták töltésben lévő zsilipeket.

A vízügyi szakemberek fokozatnak megfelelő figyelőszolgálatot látnak el az árvízvédelmi vonalakon és folyamatosan figyelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket.

 

A Sajó-Bódva-Hernád térségében a heves vízjárására és az előrejelzett csapadékra tekintettel a vízügyi szakemberek megelőző jelleggel elrendelték az I. fokú árvízvédelmi készültséget és tájékoztatták a Bódva-völgyi önkormányzatokat. A Vízügyi Igazgatóság munkatársai folyamatosan figyelik a hazai, külföldi hidrometeorológiai eseményeket.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. május 14.

Fel Fel