Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(11:00):170cm   Komárom(12:00):187cm   Esztergom(12:00):181cm   Budapest(12:00):247cm   Paks(12:00):153cm   Baja(11:00):279cm   Duna Mohács(12:00):294cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OVF Tájékoztató    2014.05.15. 13:03
OVF Tájékoztató

ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

TÁJÉKOZTATÓ

 

1. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ METEOROLÓGIAI HELYZET

 

Szerdától térségünk időjárását a Földközi-tenger középső medencéjében kimélyülő, délkelet felől északnyugat felé mozgó mediterrán ciklon határozza meg.

A legfrissebb előrejelzések alapján, az említett ciklon hatására holnap reggel 8 óráig jelentős mennyiségű, területi átlagban 20 mm-t meghaladó csapadékot várunk a Rába, a Lajta, a Vág, a Mura, a Sajó és a Hernád vízrendszerében. A ciklon nyugatra tolódásával holnapra területi átlagban 20 mm-t meghaladó csapadékra a Salzach, a Saalach, a Traun és az Enns vízgyűjtőin van kilátás, de 18-20 mm további csapadék várható a Lajta és a Hernád vízrendszerében. A hét utolsó napjaiban a ciklon fokozatosan gyengül, egyre kevesebb helyen, egyre kisebb mennyiségben számíthatunk csapadékra. Hétfőn már területi átlagban számottevő csapadék nem várható, és a következő napokban egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe.

 

2. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ ÁRVIZI HELYZET

 

Jelenleg a Rábán Szentgotthárd és Körmend térségében 24,7 km a Murán 43,4 km és megelőző jelleggel a Sajó és a Hernád mentén 130,2 km töltésen van I. fokú (összesen 198,3 km) készültség.

 

A vasárnap reggeltől több hullámban lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a Rába vízrendszerén jelentős vízszintemelkedések alakultak ki. Az árhullám Szentgotthárdnál először hétfőn 13 órakor tetőzött, a III. fokú készültségi szintet megközelítő, 365 cm-es vízállással (III. fok 370 cm), majd 13-án 20 és 21 óra között 278 cm-es vízállással (I. fok 270 cm). A körmendi tetőzés 13-án 15 órakor 449 cm-rel (III. fok: 440 cm) következett be, majd azt követően megállt az apadás és csak 14-én éjjeltől folytatódott, ma reggel 9 órakor 338 cm-t mértek (I. fok 300 cm).

Az Országos Vízjelző Szolgálat és az osztrák előrejelzés ma reggeli számításai szerint a Rábán a ma és holnap várhatóan lehulló csapadék hatására újabb árhullám indul meg, amely  valószínűsíthetően a korábbinál alacsonyabban tetőzik. Szentgotthárdnál várhatóan II. fok közeli, Körmendnél pedig II. fok fölötti tetőző értékek kialakulása várható. A Rába középső és alsó szakaszain fokozatosan egymásra torlódó árhullámok együttes hatására az I. fokú szintek körüli vízszintek kialakulása valószínűsíthető.

Az újabb árhullámot a vízügyi szakemberek felkészülten várják, a fokozott figyelőszolgálat a Rába teljes hosszán 24 órában működik.

 

Az elmúlt napokban lehullott kiadós csapadék hatására a Murán is vízszintemelkedések alakultak ki, Letenyénél az árhullám ma reggel 6 és 7 óra között tetőzött 350 cm-es vízállással (I. fok 330 cm), 9 órakor 342 cm-es vízszintet észleltek.

A többi vízfolyásunkon a kisebb-nagyobb vízszintemelkedések ellenére sehol nem észlelnek készültségi szint feletti értékeket.

A következő napokban a Duna teljes magyar szakaszán folytatódik a vízszintek emelkedése. Budapestnél az árhullám tetőzése a jövő hét elejére várható 450 cm alatti értékkel.

 

A mai napon várhatóan lehulló nagy mennyiségű csapadék hatására a Tiszán és mellékfolyóin is a vízszintek emelkedése várható. Árvízvédelmi készültségi fokozatot elérő vízszintek kialakulása valószínűsíthető a Sajó és a Hernád vízrendszerében.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a korábban jelzettnél a Bodrog, a Hernád és a Sajó vízgyűjtőin egyaránt a némileg kevesebb csapadék várhatóan kedvezőbb (egyenletesebb) eloszlásban hullik le, ezért a Hernádon Hidasnémetinél a III. fokú készültségi szint közeli, Gesztelynél a II. fok fölötti vízszintek várhatóak.

A Sajón Sajópüspökinél és Sajószentpéternél a II. fokot, Felsőzsolcánál I. fokot megközelítő tetőzések kialakulása valószínűsíthető.

A Bodrogon az I. fok alatti vízszintek kialakulása várható.

Egyéb tiszai mellékfolyóinkon a következő napokban (Túr, Kraszna, Szamos, Körösök, Maros) nem várható árvízvédelmi készültséget elérő vízállások kialakulása.

A Közép-Tiszán a kedden megnövelt kiskörei vízeresztés a tározó alatti szakaszokon 1-1,5 m-es vízszintemelkedést eredményezett

 

3. MEGTETT INTÉZKEDÉSEK

 

A Rába térségében: A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat van az árvízvédelmi vonalakon és a vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket.

 

A Hernád-Sajó térségében: A felkészülés részeként a Vízügyi Igazgatóság megelőző jelleggel már szerdán I. fokú készültséget rendelt el a Hernád és Sajó felső szakaszain, így a vízügyi szakemberek fokozott figyelőszolgálatot látnak el már 24 órája. Fontos hangsúlyozni, hogy a Hernád-Sajó völgyében az elmúlt 4 évben, a kormány intézkedéseinek köszönhetően a Sajón (Ónod, Nagycsécs, Felsőzsolca,Sajóecseg, Sajópetri, Arnót), a Hernádon (Ócsanálos, Felsődobsza, Hernádkércs, Szentistvánbaksa, Hernádkak, Nagykinizs) 12 település köré megépült a körtöltés, a Bódván pedig elkészült 4 záportározó (Edelényi, Szendrőládi, Bódvaszilasi, Hídvégardói) és 3 szükségtározó (Bódvalenkei, Bódvaszilasi, Bódvarákói).

A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket illetve a fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat van az árvízvédelmi vonalakon.

 

4. BALATON

 

Az Yvette névre elkeresztelt vihar hosszirányban kibillentette (kilendítette) a Balaton vízszintjét, melynek hatására egy óriási víztömeg a nyugati medencében torlódott fel, különösen a Fonyód és a Zala-torkolat közötti szakaszon. Többek között Fonyódon Badacsonyban, Siófokon, Balatonfűzfőn a kilendülés mértéke közel 60 cm volt. Azaz szabályos ár-apályhoz hasonló jelenség volt tapasztalható (ez a vízkilendülés általában pár óráig tart, akkor megfordul és visszaáramlik, majd ide-oda járva lecsendesedik).

Erre a kilendülésre zúdult rá a 100 km/órát elérő északi szél, melynek hatására a legnagyobb észlelt hullámok elérték a 110-120 cm-es értéket (az átlag hullámmagasság 80-90 cm volt).

A szakirodalomban már többször lejegyzésre kerültek olyan balatoni kilengések, melyeknek maximális értéke megközelítette a 100 cm-t.

A Balaton déli partján lévő mély fekvésű területeket a ciklon által okozott hosszirányú vízszintkilendülés és a keresztirányú orkán erejű szél egybeeséséből kialakult óriáshullámok öntötték el időlegesen. Ez a helyzet az előrejelzések alapján legkésőbb vasárnapig megszűnik, ugyanis ekkorra lecsendesül a szél és délire fordul, aminek hatására a kiömlött víz gravitációsan vissza tud húzódni az árkokon keresztül a Balatonba.

Jelenleg a tó árapasztó vízeresztése 25 m3/s vízhozam mellett történik. A Vízügyi Igazgatóság munkatársai 24 órás ügyeletet tartanak, az idén tavasszal a vízügyi szakemberek által elkészített helyi vízkár elhárítási terveket felhasználva műszaki irányítással és tanácsadással segítik a védekezést.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. május 15.

 

Fel Fel