Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(04:00):106cm   Komárom(04:00):130cm   Esztergom(04:00):117cm   Budapest(04:00):181cm   Paks(04:00):80cm   Baja(04:00):219cm   Duna Mohács(04:00):247cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OVF tájékoztató    2014.05.18. 12:04
OVF tájékoztató

Az utóbbi három nap során elsősorban a Traun-Enns vízgyűjtőn és a Bécsi medencében hullott csapadék hatására intenzív vízszintemelkedések indultak meg a Dunán, Nagybajcsnál a II. fokot elérő tetőzés alakult ki, lejjebb Komáromnál és Esztergomnál az I. fok körüli vízállások várhatóak. Az árhullám Budapestnél várhatóan az I. fok szintje alatt tetőzik.J elentős árhullám indult el a Lajtán is.

Az utóbbi napok nagy mennyiségű csapadéka a Hernádon a III. fok, a Sajón a II. fok szintjét meghaladó árhullámok kialakulását eredményezte.
 
 

1. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ METEOROLÓGIAI HELYZET

 
Az elmúlt időszakban a Duna vízgyűjtőjének időjárását meghatározó, lassan nyugat felé távozó és egyre gyengülő ciklon nyomán az elmúlt 24 órában még helyenként előfordult csapadékhullás. Területi átlagban a Traun-Enns vízgyűjtőt és a Bécsi medencét érintették jelentősebb mennyiségek, amelyek 5-7 mm-rel voltak magasabbak a tegnap előrejelzettnél.
A legfrissebb előrejelzések alapján az elkövetkező napokban egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe, ma még több helyen előfordulhatnak záporok, de további jelentős csapadékhullásra a Duna vízgyűjtőterületét tekintve sehol sem számítunk.
 
 
2. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ ÁRVIZI  HELYZET
 
Jelenleg 319,6 km hosszban van árvízvédelmi készültség, ebből
III. fokú készültséget tartunk fenn összesen 62 km hosszban
a Hernád mentén (62 km),
 
  • II. fokú készültséget tartunk fenn összesen 36,2 km hosszban
  • Lajta és mentén (36,2 km),  
 
I. fokú készültséget tartunk fenn összesen 221,4 km hosszban
 
  • a Duna Szigetközi szakaszán (41,3 km)
  • a Rábán Körmend térségében illetve a Répce árapasztó (36,8km),
  • a Marcalon (31,7 km),
  • a Murán (43,4 km),
  • a Sajó mentén (68,2 km).
 
 
A fenti ciklon hatására az elmúlt két napban hullott csapadék következményeként jelentősen megáradtak a Traun és az Enns folyók és a Dunán az osztrák szakasztól kiindulva jelentős vízszintemelkedések alakultak ki.
 
A Duna Kienstocknál nem sokkal szombat kora hajnalban tetőzött, ezt néhány órával később követte a korneuburgi tetőzés. A tegnapi napon a Duna szlovák szakaszán is bekövetkezett a tetőzés: Dévénynél délben 633 cm-es vízállással, Medvénél pedig este 20 órakor 637 cm-es vízszinttel. A folyó a magyar szakaszon Nagybajcsnál tegnap 22 és ma 1 óra között 543 cm-es vízállással tetőzött (II. fok 540 cm). A tetőzés jelenleg Gönyű alatt jár.
A Rába árhulláma tegnap éjjel Körmendnél 333 cm-es értékkel az I. fok szintje felett tetőzött, Árpásnál a tegnap éjjeli 306 cm-es tetőzés az I. fok szintje alatt következett be. Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli számításai szerint a Rába középső és alsó szakaszain fokozatosan egymásra torlódó árhullámok együttes hatására az I. fokú szintek körüli vízszintek kialakulása valószínűsíthető.
A Dunán az árhullám tetőzésére Komáromnál és Esztergomnál az I. fok szintjét elérő szinttel, Budapestnél I. fok alatt, Baján és Mohácsnál az I. fok szintje körül számítunk.
 
Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli számításai szerint a Rába középső és alsó szakaszain fokozatosan egymásra torlódó árhullámok együttes hatására az I. fokú szintek körüli vízszintek kialakulása valószínűsíthető.
 
A nagymennyiségű csapadék hatására árad a Lajta is, a folyón jelentős árhullám vonul le. A vízügyi szakemberek számítása szerint az érkező árhullám Mosonmagyaróvárnál a III. fokú készültséget meghaladó szinten fog tetőzni a kedd kora reggeli órákban.
A legutóbbi csapadéktevékenység hatására a Murán is újabb vízszintemelkedések alakultak ki, a tetőzés Letenyénél ma reggel 317 cm-es értékkel következett be az I. fok szintje alatt.
 
A Sajó Sajópüspökinél tegnap délelőtt tetőzött 257 cm-es értékkel, ma 10 órakor már csak 221 cm-t mértek.
 
A Hernád tetőzése Hidasnémetinél ma reggel 5 órakor 374 cm-es vízállással következett be (III. fok 300 cm), Gesztelynél ma 10 órakor vízszint 253 cm-re és ezzel az I. fok szintje fölé emelkedett.
 
A Hernádon a Hidasnémeti, III. fokú készültségi szintet meghaladó tetőzést követően a következő 1,5 napban várhatóan a III. fok szintje fölött marad a vízszint. Gesztelynél II. fok fölötti vízszintek várhatóak.
A Sajón Sajószentpéternél a ma déli órákban I. fok feletti, Felsőzsolcánál pedig I. fok alatti tetőzések kialakulása várható.
A Bodrogon Felsőbereckinél az I. fok alatti vízszintek kialakulása várható, lejjebb az I. fok szintje alatt maradnak a vízállások.
Egyéb tiszai mellékfolyóinkon (Túr, Kraszna, Szamos, Körösök, Maros) a következő napokban nem várható árvízvédelmi készültséget elérő vízállások kialakulása.
 
 

Megtett intézkedések:

Ma reggel 8 órakor összeült az Országos Műszaki Irányító Törzs. A megtett intézkedések a következők:
 
A Rába térségében továbbra is a fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat van az árvízvédelmi vonalakon és a vízügyi szakemberek folyamatosan értékelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket.
 
A Lajta folyóra 34 fő kerül a mai napon átvezénylésre a Közép-tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóságtól. A vízügy munkatársai a védekezési munkákat segítik.
 
A Sajó-Bódva-Hernád térségében továbbra is a fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat van az árvízvédelmi vonalakon és a vízügyi szakemberek folyamatosan értékelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. május 18.
 
Fel Fel