Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(10:00):189cm   Komárom(10:00):201cm   Esztergom(10:00):180cm   Budapest(10:00):247cm   Paks(10:00):167cm   Baja(10:00):311cm   Duna Mohács(07:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Tájékoztató - 2010.06.05.    2010.06.05. 07:00

Tájékoztató

2010. június 05. 7:00 óra

Kulcsmondatok:
  • Kritikus az árvízvédelmi helyzet a Hernádon, újabb az eddigi LNV-t jelentősen meghaladó árhullám érkezik a folyón.
  • A Dunán az árhullám Budapesten elérte a rakpartot.
 
Meteorológiai és vízjárási helyzet
Ma a sok napsütés mellett időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, de legfeljebb elvétve fordulhat elő kisebb zápor. A Dunántúlon többfelé erős, helyenként viharos északi szél fokozatosan mérséklődik, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban északkeleten néhol ködfoltok is képződhetnek.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 26 fok között, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 14, fok körül alakul.
 
Holnap jelentős mennyiségű (legalább napi 5 mm) csapadékra az ország területén nem számítunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 9, 14, majd 13, 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 25 fok körül, majd 27, 31 fok között várható.
 
A Duna felső vízgyűjtőjén az előző naphoz képest teljesen megszűnt a csapadék tevékenység. Passaunál a tegnapi apadást követően stagnálás következik be az Inn felől érkező érhullám lassította az apadás mértékét.
A Duna teljes hazai szakaszán árad. Rajka és Nagybajcs között már III. fokú, Nagybajcs és Budapest között II. fok feletti készültség van. Dunaújvárostól Paksi készültségi szint alatti, míg alatta I. fokú a készültség. Budapest, Vigadó-térnél a ma reggeli vízállás 713 cm. A tetőzés várhatóan a jövő hét elején lesz 820 cm közelében.
 Az Ipoly Balassagyarmatnál jelenleg tetőzik, felső szakaszán LNV feletti szintet, az alsó szakaszán pedig III. fokú készültségi szintet meghaladó vízállások alakultak ki.
A Tiszán levonuló újabb árhullám elhagyta Técsőt, Tiszabecsnél tetőzött ma hajnalban 225 cm-rel. Az előző árhullám Szolnoknál tetőzés alatt van, 5?én reggel 6.00-kor a vízszint 879 cm, lejjebb egyenletesen árad. Tokajig I. fokú, alatta II. fokú, Tiszapalkonyától Szolnokig III. fok feletti, lejjebb II. alatti a készültség
A Krasznán,II. a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön, a Hármas-Körös felső szakaszán és a Maroson az I. fokú készültségi szintet meghaladó vízállásokat mértek, a Hármas-Körös alsó szakaszán a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt II. fokú a készültség.
A Lónyay főcsatornán II. fokú készültség van érvényben, tetőzés közeli állapotban.
A Bodrog minden mellékfolyója árad, együttesen III. fokot jelentősen meghaladó hazai vízállások várhatók, igen elnyúló tetőzéssel. A Ronyva Sátoraljaújhelynél várhatóan ismét az LNV feletti vízállásokkal fog tetőzni.
A Hernád árhulláma a Kassa feletti Sárosköszeg (Kysa) településnél tetőzik, lejjebb árad Hernádzsadánynál a határközeli Hernádzsadánynál intenzíven visszaáradt. A nagy vízhozamú Tárca (Torysa) Kassa Olcsva előtt tetőzik. A magyarországi szakaszon az előrejelzett értékek szerint, de várhatóan mintegy félnapos késéssel következik a tetőzés.
A Sajón, Lénárdfalvánál még árad főleg a Rimából is érkező nagy vízhozamnak köszönhetően
A Bódva tartósan tetőzés közeli állapotban van még a határszelvény előtt is.
A Hortobágy-Berettyón II. fokú készültség van érvényben, emelkedő vízállások mellett.
A Kapos Dombóváron lassú apadásnak indult, Kurdnál még mindig igen lassan árad.
 
A Kormány 2010. június 2. 19.00 órai hatállyal árvízi veszélyhelyzetet hirdetett ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes közigazgatási területére. A veszélyhelyzetnek megfelelően rendkívüli készültséget rendeltek el a Sajó és Hernád védelmi szakaszaira, valamint a Bódva folyó Hídvégardó-Boldva közötti szakaszára.
 
Ár- és belvízvédelmi vízvédelmi helyzet (ma reggel 6.00 órakor)
Folyóink fővédvonalain     2909 km hosszon van védelmi készültség.
  • Rendkívüli készültségi fokozat                 230 km hosszú védvonalon
  • III. fokú a készültség                                  890 km hosszú védvonalon
  • II. fokú a készültség                                   619 km hosszú védvonalon
  • I. fokú a készültség                                    1170 km hosszú védvonalon.
 
Az OMIT feladatellátása az elmúlt 24 órában a Hernádra koncentrálódott. A tegnapi nap folyamán a Hernádon a korábbi előrejelzésnél nagyobb mennyiségű csapadék esett a vízgyűjtőn, melynek következtében a Szlovákiai szakaszon és a mellékfolyókon visszaáradás jelentkezik. A tetőzés várhatóan ma éjszaka következik be Hidasnámetinél LNV-t jelentősen, 30-50 cm-rel meghaladó vízszinttel. A helyzet súlyosságára tekintettel szakaszonként kértünk be a vízügyi igazgatóságtól az önkormányzati szakaszokkal együtt értendő beavatkozási terveket és védekezési igényeket, melyek kielégítésére 8 vízügyi igazgatóságtól eszköz, anyag és erőforrás került átvezénylésre a töltések északról dél felé haladó megemelésére. A helyzet kezeléséhez honvédségi és rendőrségi erők átvezénylésére is sor került.
 
Rendkívüli készültség van érvényben a Bódva teljes hosszán is.
 
Az elmúlt napokban megfeszített védekezés folyt a Bódva mentén Edelényben, ahol a jobb parton több helyen vízátbukás alakult ki és a település alatt egy műtárgynál sürgős beavatkozás szükséges. Intézkedés történt helikopteres beszállítás megszervezésére, a Bódva Boldva fölötti átvágásának kibővítésére Boldva tehermentesítése céljából, valamint Edelényben irányított vízkivezetésre. A vízügyi igazgatóság részletes lokalizációs tervet dolgozott ki a Bódva teljes magyarországi szakaszára.
 
A vízügyi igazgatóság beavatkozási tervet készített Ócsanálos tehermentesítésére szabályozott vízkivezetéssel. A beavatkozás engedélyezése megtörtént.
 
A Zagyva-Tarna vízgyűjtő területén a Jásztelki szükségtározó és Borsóhalmi vésztározó előző napi megnyitása után a tározók feltöltése folyik. A tározóknak köszönhetően a Zagyva nem érte el a két héttel korábbi vízszinteket. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság kezdeményezésére a Kormány az érintett településekre visszamenőleges hatállyal kihirdette a veszélyhelyzetet.
 
A Győr-Moson-Sopron megyében a Cuhai Bakony-ér mentén Bőny és Mezőörs térségében a kialakult vízállapotok és megfeszített védekezés miatt a Kormány szintén veszélyhelyzetet hirdetett ki a Védelmi Bizottság kezdeményezésére.
 
A Sajó folyó lokalizációs tervében szereplő 2.27 ártéri öblözetbe Sajópüspöki és Sajónémeti térségében a javasolt lokalizációs beavatkozások végrehajtását engedélyeztük.
A Balaton vízszintje a folyamatos eresztés ellenére magas, veszélyezteti ? főleg a D-i parton ? a part közeli létesítményeket, ingatlanokat.
 
A vízügyi igazgatóságok továbbra is folyamatosan segítséget nyújtanak az önkormányzatok részére a helyi vízkárok elhárításában, ez kiemelten igaz a BAZ megyei települések esetében, ahol az igazgatóság átvette a védekezés irányítását.
 
A Duna teljes hazai szakaszán készültség került elrendelésre, Nagybajcs környékén III. fokú készültség van.
 
Az Ipolyon Pöstyénpusztánál hosszú stagnálás után lassú apadás kezdődött. A helyzetet honvédségi segítségnyújtás nélkül is sikerült stabilizálni.
 
A belvízzel elöntött területek nagysága folyamatosan emelkedik, jelenleg 204 000 ha, ebből 102 ezer ha a vetés-szántó terület. A talajok teljesen telítettek, még hosszantartó védekezésre kell számítani.
 
Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén elrendeltek belvízvédelmi készültséget, az ország 91 db szakaszából összesen 75 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 7 szakaszon I. fokon, 65 szakaszon II. fokon és 3 szakaszon III. fokon védekeznek.
Tegnap 180 db szivattyútelep és 30 db szállítható szivattyú összesen 376 m3/s kapacitással 25,8 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba, 1030 fő vett részt a védekezési munkálatokban.

  

Fel Fel