Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(04:00):256cm   Komárom(04:00):268cm   Esztergom(04:00):239cm   Budapest(04:00):294cm   Paks(04:00):175cm   Baja(04:00):304cm   Duna Mohács(04:00):318cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OVF Tájékoztató    2014.05.19. 12:40
OVF Tájékoztató
 
Az elmúlt napokban kialakult árhullám a Dunán jelenleg Nagymaros térségében tetőzik az I. fokú készültség szintje alatti vízállással. Az árhullám tetőzése a lejjebbi szakaszokon várhatóan csak Baján és Mohácsnál közelíti meg az I. fok szintjét. A Lajta továbbra is árad, III. fokú készültség mellett, a tetőzés holnap a hajnali órákban várható.
Az utóbbi napok nagy mennyiségű csapadéka a Hernádon a III. fokot meghaladó, a Sajón a II. fok szintjét elérő árhullámok kialakulását eredményezte.
 

1. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ METEOROLÓGIAI HELYZET

 
Az elmúlt időszakban a Duna vízgyűjtőjének időjárását meghatározó ciklon csapadékrendszerével a ma hajnali órákra északnyugati irányba elhagyta a Duna vízgyűjtőjét. Az elmúlt 24 órában azonban még helyenként előfordult csapadéktevékenység, ami területi átlagban sehol nem volt számottevő mértékű.
 
Az legfrissebb előrejelzések alapján az elkövetkező napokban egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe, ma még több helyen előfordulhatnak záporok, de további jelentős csapadék a Duna vízgyűjtőterületén nem várható.
 

2. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ ÁRVIZI  HELYZET

 
Jelenleg 263,0 km hosszban van árvízvédelmi készültség, ebből
 
III. fokú készültséget tartunk fenn összesen 98,3 km hosszban
  • - a Hernád mentén (62,1 km),
  • - a Lajta mentén (36,2 km),
  •  
II. fokú készültséget tartunk fenn összesen 36,2 km hosszban
  • - a Rábán és a Répce árapasztón (36,2 km),
  •  
I. fokú készültséget tartunk fenn összesen 141,2 km hosszban
  • - a Duna Szigetközi szakaszán (41,3 km)
  • - a Marcalon (31,7 km),
  • - a Sajó mentén (68,2 km).
 
A fenti ciklon hatására az elmúlt két napban hullott csapadék következményeként jelentősen megáradtak a Traun, az Enns és a Bécsi-medence folyói és a Dunán az osztrák szakasztól kiindulva jelentős vízszintemelkedések alakultak ki.
 
A Dunán az árhullám tetőzése jelenleg Nagymaros térségében jár, ma reggel 8 órakor 414 cm-t mértek.
 
Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli számításai szerint a Dunán az árhullám tetőzése várhatóan csak az alsó szakaszon, Baján és Mohácsnál érheti el az I. fok szintjét, Budapestnél az I. fok szintje alatti tetőzés, a rakpartot előreláthatólag nem kell lezárni.
 
A Rába árhulláma szombat éjjel Körmendnél 333 cm-es érékkel az I. fok szintje felett tetőzött, Győrnél a tegnap déli 466 cm-es tetőzés az I. fok szintje alatt következett be.A Murán levonuló újabb árhullám Letenyénél tegnap reggel 317 cm-es értékkel következett be az I. fok szintje alatt.
 
A Lajtán jelentős árhullám vonul le. A vízügyi szakemberek számításai szerint az érkező árhullám Mosonmagyaróvárnál a III. fokú készültséget meghaladó szinten fog tetőzni a kedd kora reggeli órákban.
 
A Sajó Sajópüspökinél szombaton délelőtt tetőzött 257 cm-es értékkel , ma 8 órakor már 56 cm-rel kevesebbet, 201 cm-t mértek. A tetőzés jelenleg Sajószentpéter térségében jár.
 
A Hernád tetőzése Hidasnémetinél tegnap reggel 5 órakor 374 cm-es vízállással következett be, ma reggel 8 órakor 297 cm-t mértek, Gesztelynél pedig 327 cm-t (II. fok 300 cm).
 
A Hernádon a tetőzés Gesztelynél ma éjszaka, holnap hajnalban következik be a III. fok szintje fölötti értékkel.
 
A Sajó Felsőzsolcánál várhatóan az I. fok (300 cm) alatti vízszinttel tetőzik.
 
A Bodrogon Felsőbereckinél az I. fok alatti vízszintek kialakulása várható és lejjebb is az I. fok szintje alatt maradnak a vízállások.
Egyéb tiszai mellékfolyóinkon (Túr, Kraszna, Szamos, Körösök, Maros) a következő napokban nem várható árvízvédelmi készültséget elérő vízállások kialakulása.
 

3. MEGTETT INTÉZKEDÉSEK

 
További átvezénylésekre került sor a Lajta és a Hernád folyókon zajló védekezési tevékenység műszaki irányításának megerősítésére. Az árvízvédekezésben jelenleg nem érintett tiszai és dunai Vízügyi Igazgatóságoktól összesen 16 fő műszaki került átvezénylésre (10 fő Lajta, 6 fő Hernád).
 
A Rába térségében:
  • - A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat van az árvízvédelmi vonalakon.
  • - Folyamatosan értékelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket.
 
Lajta folyón :
  • - A töltéskorona járhatóvá tétele érdekében 6,8 km hosszban kavicsanyagot terítettek le.
  • - A védelmi szakaszra 10 fő műszaki irányítót vezényeltek át.
 
A Sajó-Bódva-Hernád térségében:
  • - A viharos szél több helyen fákat döntött a Bódva medrébe, ezeket a vízügyi szakemberek gépi és kézi (motorfűrész) eszközök segítségével eltávolították
  • - A jelenségek észlelhetőségének érdekében a rézsűkaszálást folyamatosan végzik a védelmi szakaszokon.
  • - Folyamatosan értékelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket.
  • - Továbbra is a fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat van az árvízvédelmi vonalakon.
  • - A Hernád menti védelmi szakaszokra 6 fő műszaki irányítót vezényeltek át a társ vízügyi igazgatóságoktól.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. május 19.
 
Fel Fel