Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(11:00):189cm   Komárom(13:00):198cm   Esztergom(13:00):189cm   Budapest(12:00):257cm   Paks(13:00):168cm   Baja(13:00):318cm   Duna Mohács(13:00):337cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OVF Rendkívüli tájékoztató    2014.05.20. 08:49
OVF Rendkívüli tájékoztató
Németh József igazgató, ÉDUVIZIG
 
A Lajtán lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására jelentős árhullám vonul le. Vasárnap a késő délutáni órákban a vízszint átlépte a III. fokú készültség szintjét (220 cm).  A folyó tartósan, egész hétfő éjszaka tetőzött 292 cm-es vízállással.
 
Bizonyos nagyságú árhullámok esetén Mosonmagyaróvár árvízvédelmi biztonságát csak szükségtározással lehet megoldani, úgy, hogy a többlet-vízhozamot a kijelölt mezőgazdasági területekre vezetik ki a vízügyi szakemberek. Erre utoljára 2009-ben került sor. Szükségtározás esetén a tározó területén jelentős mezőgazdasági károk keletkeznek.
 
A vízügyi szolgálat ezért egyaránt felkészült az árvíz töltések közötti levezetésére és amennyiben egyéb rendkívüli esemény indokolja, megteremtette a szükségtározás, a víz biztonságos kivezetésének feltételeit is.
 
A 2009. évi, az ideihez hasonló nagyságrendű árvíz tapasztalatai alapján az Országos Műszaki Irányító Törzs az elmúlt 48 órában úgy döntött, hogy a tapasztalatokat felhasználva a védvonalak ideiglenes erősítésével, szükségtározás nélkül biztosítja Mosonmagyaróvár biztonságát, a mezőgazdasági károk elkerülése érdekében.
 
A központi irányítás ezért már vasárnap az érintett térségbe vezényelte a helyi vízügyi igazgatóság saját dolgozói mellé a Közép- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 34 dolgozóját, akik a már korábban a helyszínen lévő vízügyi szakemberek munkáját segítik. Homokzsákokkal ideiglenes védvonal erősítéseket építettek ki, és stabilizálták a töltéskoronákat a kritikus szakaszokon.
 
A védelemvezetés a mezőgazdasági károk elkerülése érdekében folyamatosan elemzi a helyzetet. Kollégáink a készültségi fokozatnak megfelelő őr és figyelő szolgálatot látnak el. A töltések tartós terhelése miatt megkezdődtek a szivárgási jelenségek, ezért folyamatos az árvízzel érintett szakaszok bejárása és ellenőrzése. Azoknál a jelenségeknél, amelyek előre jelzik a töltés állapotának romlását, a kirendelt vízügyi védelmi osztagok azonnali beavatkozásokkal állítják helyre a biztonságot. Az apadás várhatóan a keddi nap folyamán indul meg. A vízszintek szerdán-csütörtökön süllyednek a III. fokú árvízvédelmi készültségi szint alá. Addig a megerősített figyelőszolgálat és a védelmi osztagok a helyszínen várják az árhullám levonulását.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság
Országos Műszaki Irányító Törzs
2014. május 20.
Fel Fel