Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(15:00):233cm   Komárom(15:00):247cm   Esztergom(14:00):229cm   Budapest(15:00):302cm   Paks(15:00):219cm   Baja(14:00):350cm   Duna Mohács(15:00):364cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OVF Tájékoztató    2014.05.20. 12:15
OVF Tájékoztató
Az elmúlt héten kialakult árhullám a Dunán jelenleg Adony térségében tetőzik az I. fokú készültség szintje alatti vízállással. Az árhullám tetőzése a lejjebbi szakaszokon sem haladja meg az I. fokú készültség szintjét. Az utóbbi napok nagy mennyiségű csapadéka a Hernádon a III. fokot meghaladó, a Sajón a II. fok szintjét elérő árhullámok kialakulását eredményezte. A Hernádon Gesztelynél várhatóan csütörtök hajnalig a III. fokú készültség szintje fölött marad a vízállás.
 

1. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ METEOROLÓGIAI HELYZET

 
Az elmúlt időszakban a Duna vízgyűjtőjének időjárását meghatározó ciklon teljesen elhagyta a Duna vízgyűjtőjét. Az elmúlt 24 órában még helyenként előfordult lokális csapadéktevékenység, ami területi átlagban sehol sem okozott számottevő mértékű csapadékmennyiséget.
A legfrissebb előrejelzések alapján az elkövetkező napokban egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe, jelentős csapadék a Duna vízgyűjtőterületén a következő három napban sehol sem várható.
 

2. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ ÁRVIZI HELYZET

 
Jelenleg 164,0 km hosszban van árvízvédelmi készültség, ebből
III. fokú készültséget tartunk fenn összesen 98,3 km hosszban
  • - a Hernád mentén
  • - a Lajta mentén
II. fokú készültséget tartunk fenn összesen 23,5 km hosszban
  • - a Répce árapasztón
I. fokú készültséget tartunk fenn összesen 42,4 km hosszban
  • - a Duna Szigetközi szakaszán
  • - A Dunán
  • - a Marcalon
 
A fenti ciklon hatására lehullott csapadék következményeként jelentősen megáradtak a Traun, az Enns és a Bécsi-medence folyói és a Dunán az osztrák szakasztól kiindulva jelentős vízszintemelkedések alakultak ki.
 
A Dunán az árhullám tetőzése jelenleg Adony térségében jár, ma reggel 7 órakor 440 cm-t mértek. A folyó hétfőn délután tetőzött Budapestnél 550 cm-es vízállással. Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli számításai szerint a Dunán az árhullám tetőzése várhatóan mindenhol az I. fok szintje alatt marad.
A Lajtán jelentős árhullám vonul le. Az érkező árhullám Mosonmagyaróvárnál a III. fokú készültséget (220cm) meghaladó szinten ma reggel 4 órakor 292 cm-rel tetőzött. A folyó tartósan, egész hétfő éjszaka tetőzött.
 
A 2009. évi, az ideihez hasonló nagyságrendű árvíz tapasztalatai alapján az Országos Műszaki Irányító Törzs az elmúlt 48 órában úgy döntött, hogy a tapasztalatokat felhasználva a védvonalak ideiglenes erősítésével, szükségtározás nélkül biztosítja Mosonmagyaróvár biztonságát, a mezőgazdasági károk elkerülése érdekében.
 
A központi irányítás ezért már vasárnap az érintett térségbe vezényelte a helyi vízügyi igazgatóság saját dolgozói mellé a Közép- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 34 dolgozóját, akik a már korábban a helyszínen lévő vízügyi szakemberek munkáját segítik. Homokzsákokkal ideiglenes védvonal erősítéseket építettek ki, és stabilizálták a töltéskoronákat a kritikus szakaszokon. Az apadás várhatóan a keddi nap folyamán indul meg. A vízszintek szerdán-csütörtökön süllyednek a III. fokú árvízvédelmi készültségi szint alá. Addig a megerősített figyelőszolgálat és a védelmi osztagok a helyszínen várják az árhullám levonulását
 
Az elmúlt időszak számottevő csapadéka a Sajó és a Hernád vízrendszerében jelentős árhullámok levonulását okozta.
 
A Sajó Sajópüspökinél szombaton délelőtt tetőzött 257 cm-es értékkel, ma 8 órakor 178 cm-t mértek. A tetőzés Felsőzsolcánál tegnap délután-este következett be az I. fok szintje alatt, 257 cm-es értékkel.
 
A Hernádon Hidasnémetinél a vasárnapi tetőzés óta gyors ütemben zajlik az apadás, ma reggel 8 órakor az I. fok szintjét meghaladó, 217 cm-es értéket mértek. Gesztelynél tegnap délután 16 órakor a vízszint a III. fok szintje fölé emelkedett, a folyó lelassult ütemben, de továbbra is árad, ma reggel 8 órakor 394 cm-t mértek (II. fok 300 cm).
 
A Hernád Gesztelynél ezekben az órákban tetőzik 395 cm körüli értékkel.
 
A Bodrogon Felsőbereckinél az I. fok alatti vízszintek kialakulása várható és lejjebb is az I. fok szintje alatt maradnak a vízállások.
Egyéb tiszai mellékfolyóinkon (Túr, Kraszna, Szamos, Körösök, Maros) a következő napokban nem várható árvízvédelmi készültséget elérő vízállások kialakulása.
 

3 MEGTETT INTÉZKEDÉSEK

 
A Rába térségében:
  • - A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat van az árvízvédelmi vonalakon.
  • - A vízügyi szakemberek folyamatosan értékelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket.
 
Lajta folyó térségében:
  • - A töltéskorona járhatóvá tétele érdekében 6,8 km hosszban kavicsanyagot terítettek le.
  • - A vízszintek rögzítését a vízügy munkatársai megkezdték.
 
A Sajó-Bódva-Hernád térségében:
  • - A jelenségek észlelhetőségének érdekében a rézsűkaszálást folyamatosan végzik a védelmi szakaszokon.
  • - A vízügyi szakemberek folyamatosan értékelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket.
  • - Továbbra is a fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat van az árvízvédelmi vonalakon.
 

4. BELVÍZVÉDELEM

 

Jelenleg hét vízügyi igazgatóság területén 14 szakaszon van érvényben  I. fokú, 6 szakaszon pedig II. fokú belvízvédelmi készültség. Az elöntött terület nagysága 1894 ha, amiből 299 ha vetés és szántó. A védekezésben 107 fő vesz részt.

 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. május 20.
 
Fel Fel