Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(02:00):175cm   Komárom(02:00):183cm   Esztergom(02:00):162cm   Budapest(02:00):223cm   Paks(02:00):141cm   Baja(00:00):287cm   Duna Mohács(02:00):309cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OVF Tájékoztató    2014.05.21. 12:34
OVF Tájékoztató

Az elmúlt héten kialakult árhullám a Dunán jelenleg Baja térségében tetőzik az I. fokú készültség szintje alatti vízállással. Az utóbbi napok nagy mennyiségű csapadéka a Hernádon a III. fokot meghaladó, a Sajón a II. fok szintjét elérő árhullámok kialakulását eredményezte. A Hernádon Gesztelynél várhatóan csütörtökig a III. fokú készültség szintje fölött marad a vízállás.

 

1. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ METEOROLÓGIAI HELYZET

 

Az elmúlt időszakban a Duna vízgyűjtőjének időjárását meghatározó ciklon teljesen elhagyta a Duna vízgyűjtőjét, amelynek időjárását jelenleg anticiklonális hatások határozzák meg.

A legfrissebb előrejelzések alapján az elkövetkező napokban továbbra is egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe, jelentős csapadék a Duna vízgyűjtőterületén a következő két napban sehol sem várható.

 

2. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ ÁRVIZI HELYZET

 

Jelenleg 164,2 km hosszban van árvízvédelmi készültség, ebből

III. fokú készültséget tartunk fenn összesen 98,3 km hosszban

  • a Hernád mentén
  • a Lajta mentén

II. fokú készültséget tartunk fenn összesen 23,5 km hosszban

  • a Répce árapasztón
  • a Rábán

I. fokú készültséget tartunk fenn összesen 42,4 km hosszban

  • a Duna Szigetközi szakaszán
  • A Dunán
  • a Marcalon

 

A készültségi fokozat az elmúlt 24 órában nem változott.

 

A fenti ciklon hatására lehullott csapadék következményeként jelentősen megáradtak a Traun, az Enns és a Bécsi-medence folyói és a Dunán az osztrák szakasztól kiindulva jelentős vízszintemelkedések alakultak ki.

 

A Dunán az árhullám tetőzése jelenleg Baja térségében jár, ahol ma reggel 8 órakor tetőzés közeli állapotban 670 cm-t mértek (I. fok 700 cm).  Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli számításai szerint a Dunán az árhullám tetőzése várhatóan mindenhol az I. fok szintje alatt következik be.

A Lajtán jelentős árhullám vonult le. Az érkező árhullám Mosonmagyaróvárnál a III. fokú készültséget (220 cm) meghaladó szinten 292 cm-rel tetőzött, ma reggel 8 órakor 247 cm-t mértek.

A Lajta mentén a homokzsákos nyúlgát kiépítése sikeresen befejeződött.

 

Az elmúlt időszak számottevő csapadéka a Sajó és a Hernád vízrendszerében jelentős árhullámok levonulását okozta.

A Sajó Sajópüspökinél szombaton délelőtt 257 cm-el, II. fokú készültség mellett tetőzött, ma 8 órakor már csak 155 cm-t mértek. A tetőzés Felsőzsolcánál hétfő délután-este következett be az I. fok szintje alatt, 257 cm-es értékkel, ma reggel 7 órakor 214 cm-es vízállást észleltek.

 

A Hernádon Hidasnémetinél a vasárnapi tetőzés óta gyors ütemben zajlik az apadás, tegnap napközben az I. fok alá csökkent a vízszint, ma reggel 8 órakor 141 cm-es értéket mértek. A folyó tegnap délután Gesztelynél is tetőzött 400 cm-es értékkel, ma reggel 8 órakor 383 cm-t mértek.

 

A Sajón és a Hernádon (a legalsó szakasz kivételével) folytatódik az apadás.

 

A Bodrogon Felsőbereckinél az I. fok alatti vízszintek kialakulása várható és lejjebb is az I. fok szintje alatt maradnak a vízállások.

Egyéb tiszai mellékfolyóinkon (Túr, Kraszna, Szamos, Körösök, Maros) a következő napokban nem várható árvízvédelmi készültséget elérő vízállások kialakulása.

 

3. MEGTETT INTÉZKEDÉSEK

 

Lajta folyó térségében a  vízszintek rögzítése megtörtént.

 

A Sajó-Bódva-Hernád térségében a vízügyi szakemberek továbbra is folyamatosan értékelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket és a  fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat van az árvízvédelmi vonalakon.

 

4. BELVÍZVÉDELMI HELYZET

 

Jelenleg hét vízügyi igazgatóság  területén 15 szakaszon van érvényben  I. fokú, 5 szakaszon pedig II. fokú belvízvédelmi készültség. A ma reggeli adatok alapján az elöntött terület nagysága 1759 ha, amiből 263 ha vetés és szántó. A védekezésben 105 fő vesz részt.

 

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. május 21.

 

 

 

 

 

 

Fel Fel