Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(09:00):189cm   Komárom(09:00):200cm   Esztergom(09:00):180cm   Budapest(09:00):248cm   Paks(09:00):167cm   Baja(08:00):316cm   Duna Mohács(07:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OVF Tájékoztató    2014.05.23. 15:25
OVF Tájékoztató
Az elmúlt héten kialakult dunai árhullám tetőzése az alsó szakaszokon is bekövetkezett, az I. fokú készültség szintje alatti vízállással. Folyóink már mindenhol apadnak.

1. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ METEOROLÓGIAI HELYZET

Az elmúlt időszakban a Duna vízgyűjtőjének időjárását anticiklonális hatások határozták meg, jelentős csapadék sehol sem hullott.
A legfrissebb előrejelzések alapján a hétvégén egy hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amelynek nyomán változékonyabbra fordul az időjárás, emiatt a következő időszakban erőteljes gomolyfelhő-képződésből eleinte főként nyugaton, később többfelé várható zápor, zivatar. A csapadék mennyisége a következő néhány napban területi átlagban várhatóan sehol sem lesz számottevő.
 

2. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ ÁRVIZI HELYZET

Jelenleg 128,2 km hosszban van árvízvédelmi készültség, ebből
II. fokú készültséget tartunk fenn összesen 36,2 km hosszban
a Lajta mentén
I. fokú készültséget tartunk fenn összesen 92 km hosszban
a Répce árapasztón, a Rábán és a Hernádon
 
Azokon a töltésszakaszokon, ahol helyreállítási munkák folynak, ott úgynevezett pontszerű, III. fokú védekezést rendelnek el a vízügyi szakemberek és ezt addig tartják fent, amíg ezeken a területeken az árvízi biztonság visszaállítása érdekében szükséges beavatkozásokat el nem végzik.
A mostani árhullám után a Hernád, a Rába és a Lajta mentén folynak ilyen munkák.
 
A Dunán a múlt héten kialakult árhullám elhagyta a folyó hazai alsó szakaszát is. Baján szerdán napközben 672 cm-es, Mohácson pedig csütörtök hajnalban 667 cm-es vízállással következett be a tetőzés, az I fok szintje alatt. Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli számításai szerint a Dunán az árhullám tetőzését követően mindenhol apadás várható.
 
A Sajón és a Hernádon a teljes szakaszon folytatódik az apadás. A Hernád vízszintje Gesztelynél ezekben az órákban az I. fok szintje alá fog süllyedni
 
A Sajón a folyamatos apadás következtében már minden vízmércén fokozat alatti vízállásokat regisztrálnak.
 
A Hernádon Hidasnémetinél a vasárnapi tetőzés óta gyors ütemben zajlik az apadás. A folyó kedden délután Gesztelynél is tetőzött 400 cm-es értékkel. A rendkívül gyors apadás következtében ma reggel 8 órakor már csak az I. fok szintjét épp meghaladó 252 cm-es vízállást észleltek.
 
A Bodrogon az I. fok szintje alatt maradnak a vízállások.
Egyéb tiszai mellékfolyóinkon (Túr, Kraszna, Szamos, Körösök, Maros) a következő napokban nem várható árvízvédelmi készültséget elérő vízállások kialakulása.
 

3. MEGTETT INTÉZKEDÉSEK

A vízügyi igazgatóságok munkatársai továbbra is folyamatosan figyelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket és fokozatnak megfelelő figyelőszolgálatot tartanak fenn az árvízvédelmi vonalakon. Az árhullám által okozott károk előzetes felmérése és a szükséges beavatkozások műszaki meghatározása minden érintett szakaszon megtörtént. A Lajta térségében a kiépített védműveket elkezdték bontani a szakemberek.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. május 23.
 
 
 
 
Fel Fel