Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(08:00):189cm   Komárom(09:00):203cm   Esztergom(09:00):191cm   Budapest(09:00):256cm   Paks(09:00):169cm   Baja(09:00):319cm   Duna Mohács(09:00):336cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Tájékoztató - 2010.06.07.    2010.06.07. 07:00
Tájékoztató - 2010.06.07.

Tájékoztató 

2010. június 07. 7:00 óra 

Kulcsmondatok:

  •  Drámai az árvízvédelmi helyzet a Hernádon, még mindig az eddigi LNV-t meghaladó a vízszintek
  •  A Sajó és a Bódva lassan apad

Meteorológiai és vízjárási helyzet

 Az elmúlt 24 óra folyamán, a vízgyűjtőkön csapadéktevékenység nem volt és a következő napokban is száraz és egyre melegebb időjárásra számíthatunk.

Ma estig az ország nagy részén kevés felhő, sok napsütés várható. Északnyugaton a déli óráktól többször megnövekszik a gomolyfelhőzet, és ott zápor, zivatar is előfordulhat. Többfelé megélénkül a déli, később a Dunántúlon az északnyugati szél. Zivatarban erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 25, 30, késő este 18, 23 fok között valószínű.

 A Duna árhullámának elhúzódó tetőzésére 5-én délelőtt során került sor Dévénynél, azóta több mint 1,5 m-t apadt. Nagybajcs és Budapest között a III. fok feletti vízszintek alakultak ki, Dunaújváros alatt I. fokú a készültség. Budapest, Vigadó-térnél a ma reggeli vízállás 810 cm. A tetőzés itt hétfőn az esti órákra várható 820 cm körüli vízállással.
Az Ipoly Ipolytölgyesnél az LNV-t  48 cm-rel meghaladó vízállással tetőzött, teljes hosszában LNV fölött volt, lassan apad.
A Kapos Kurdnál reggel 462 cm-en tetőzik.

A Hernád a határszelvényben Hidasnémetinél  503 cm-es vízállással tetőzött (LNV 434 cm). Gesztelynél az árhullámok egymásra futása miatt a vízállás elnyúló tetőzés mellett 33 cm-rel meghaladta az LNV értékét.
A Sajó vízállása Sajópüspökinél a 06.05. reggeli LNV feletti tetőzés óta ma reggelre 350 cm alá süllyedt, Sajószentpéternél is lassan apad, nem alakult ki másodlagos tetőzés. Felsőzsolcánál hosszabb III. fok feletti stagnáló-tetőző helyzet után tegnap délben indult meg az apadás.
A Közép- és Alsó-Tiszán mindenütt folyamatos III. fokot meghaladó áradásra lehet számítani. Szolnoknál a tetőzés június 14-15 között 960 cm körüli szinten várható.
A Bodrog újabb árhulláma az LNV szintjét közelítő, míg Sárospataknál várhatóan III. fok feletti tetőzést okoz, Szlovákiában az árvízcsúcs csökkentése érdekében megnyitották a bésai poldert. Hosszan elhúzódó tetőzésekre lehet számítani.
A Zagyva apad, Jászteleknél a Tisza miatt még igen magas vízszintek vannak.
A Kraszna felső szakaszán II. fok alatti, az alsón I. feletti vízszintek vannak, kissé árad.
A Lónyay-főcsatorna II. fok felett lassan árad, reggel 762 cm volt a vízállás.
A Ronyva Sátoraljaújhelynél az LNV feletti vízállással tetőzött, és már apad.
A Bódván az apadás megindult, már LNV alá csökkentek a vízszintek.
A Takta lassan apad. A Kesznyéteni árvízkapun belüli vízszint - az elvégzett beavatkozások következményeként - a tegnap délutáni tetőzést követően nagyon lassan apad. A ma reggel észlelt vízállás továbbra is meghaladja az eddig mért legmagasabb szintet.
A Hortobágy-Berettyón III. fokú készültség van érvényben, emelkedő vízállások mellett.
A Kettős-Körösön I. fokú, a Hármas-Körösön II. fokú készültségi szintet meghaladó vízállásokat mértek a  Tisza visszaduzzasztó hatása miatt.

Ár- és belvízvédelmi vízvédelmi helyzet (ma reggel 6.00 órakor)

Folyóink fővédvonalain 3088 km hosszon van védelmi készültség.

  • Rendkívüli készültségi fokozat                230 km hosszú védvonalon
  • III. fokú a készültség                                 1100 km hosszú védvonalon
  • II. fokú a készültség                                  650 km hosszú védvonalon
  • I. fokú a készültség                                   1108 km hosszú védvonalon.

 

A Kormány által 2010. június 2-án kihirdetett árvízi veszélyhelyzetnek megfelelően rendkívüli készültség van érvényben a Sajó és Hernád védelmi szakaszain, a Bódva folyó Hídvégardó?Boldva közötti szakaszán, a Zagyva alsó szakaszán, valamint a Cuhai Bakony-ér mentén Bőny és Mezőörs térségében.

A védekezési munkák súlypontja változatlanul a Hernádra koncentrálódott az elmúlt 24 órában. Hidasnémetinél az LNV-t 68 cm-rel meghaladó tetőzés óta 116 cm-t apadt a vízszint. A folyóvölgyben kialakított 21 beavatkozási szakaszon folytatódott a védekezési és megelőzési tevékenység a vízügyi igazgatósági irányításával (a töltések északról dél felé haladó megemelése, megerősítése). Az erőfeszítések ellenére Felsődobsza nagy részét elöntötte a víz, Hernádcécénél meghágta a töltést, 5 házat elöntött, amelyek a lokalizációs szükségtározóban voltak. Ongánál megfeszített védekezés folyik a falu megmentése érdekében. A helyzet kezeléséhez nagy létszámú honvédségi és rendőrségi erőket vettek igénybe. Gesztelynél még árad, az átázott töltésmagasítások egyre kevésbé tudják tartani a vizet, további elöntésekre kell felkészülni.

A Bódva Edelénynél már apad, a homokzsákos magasítás tartja a vizet a kastélykertben.

Az Ipoly mentén az LNV feletti vízszintek miatt mind a vízügyi igazgatóság, mind az önkormányzatok részéről folyik a védekezés.

Duna árhullámának kivédésére Bécs-Budapest közötti vasútvonal védelme érdekében homokzsákokkal 760 cm-re magasították a töltést a Komárom-Almásfüzítő között, a Dunakanyarban kirendelt műszakiak segítik az önkormányzati védkezéseket.

A Tisza középső szakaszán folyik a töltésmagasítás, elkészült a szolnoki Zagyva támfal, Bivalytónál átvágják a régi töltést, ez 10 cm-es vízszint csökkenést eredményezhet az árhullámban.

A Takta árhullámának csökkentésére megnyitásra került a Kesznyéteni Tájvédelmi körzet felé a töltés.

A Cuhai-Bakonyérnél Bőnyben már az ideiglenes tározóból folyik le a víz.

A Balaton vízszintje továbbra is nagyon magas, veszélyezteti ? főleg a D-i parton ? a part közeli létesítményeket, ingatlanokat.

A vízügyi igazgatóságok továbbra is folyamatosan segítséget nyújtanak az önkormányzatok részére a helyi vízkárok elhárításában, ez kiemelten igaz a BAZ megyei települések esetében, ahol az igazgatóság átvette a védekezés műszaki irányítását.

 

A belvízzel elöntött területek nagysága változatlanul 223 000 ha, ebből 115 ezer ha a vetés-szántó terület. A talajok teljesen telítettek, még hosszantartó védekezésre kell számítani.

Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén elrendeltek belvízvédelmi készültséget, az ország 91 db szakaszából összesen 80 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 9 szakaszon I. fokon, 68 szakaszon II. fokon és 3 szakaszon III. fokon  védekeznek.

Tegnap 189 db szivattyútelep és 35 db szállítható szivattyú összesen 426 m3/s kapacitással 30 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba, 1042 fő vett részt a védekezési munkálatokban.

Fel Fel