Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(04:00):49cm   Komárom(04:00):60cm   Esztergom(04:00):38cm   Budapest(04:00):97cm   Paks(04:00):-32cm   Baja(04:00):83cm   Duna Mohács(04:00):96cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
2011.01.21 Vörösiszap-szennyezés helyzete    2011.01.21. 09:11

A vörösiszap-szennyezés helyzete

2011. január 21., péntek

Valamennyi vizsgált ponton, minden paraméter szempontjából, az elmúlt napokhoz hasonlóan megfelelő volt a vörösiszap-szennyezés által érintett vizek minősége.
 
A Torna patak devecseri mérőpontján a KDT-KTVF 24 órás mérése szerint a víz pH értéke jellemzően a 8 alatti sávban mozgott, egyetlen kiugró, 8,6-os értéket mértek. Ez, figyelembe véve a vízfolyás pufferoló hatását és a rövid időtartamot, nem okoz problémát.
Az elektromos vezetőképesség értékek sem jeleztek semmiféle jelentős eseményt. A kármentesítési munkák miatt a területen továbbra is fokozott figyelésre van szükség.
 
A Marcal vizsgálati eredményei megfelelőek. A karakói, háttér jellegű mérőponton 8-8,1 között voltak a tegnapi és mai pH értékek. Ezt követően egy 0,1-0,15 pH emelkedés történt a bobai szakaszon és ehhez képest egy 0,1 pH egység körüli csökkenés a kemeneshőgyészi szakaszon. Ez a viselkedés megfelel az elmúlt 1-2 hónapban tapasztaltnak.
A heti fémvizsgálati eredmények szerint az EU-s normákat is teljesíti a Marcal vize az oldott fémek tekintetében. Megemlítendő, hogy a 18-a reggeli mintavételkor a Duna Gönyünél igen sok hordalékot szállított, a lebegőanyag-tartalom értéke 25-30-szorosa a Marcalénak.
A folyó jobb partján a NYUDU-KÖVIZIG, mint a vízfolyás kezelője, vörösiszap-kotrást végez a padkán és a vízzel nem borított rézsűkön, III. fokú vízminőségi kárelhárítás keretében, és mindehhez felvonulási utakat alakít ki.
 
A Nyugati főcsatornán és térségében január 18-án vett vízminták vizsgálati eredményei alapján minden paraméter esetében a 12749 MSZ szerinti minősítés történt. Eszerint a pH vonatkozásában a főcsatorna vize kiváló, a fajlagos vezetőképesség alapján jó minőségű, míg a nitrit és nitrát paraméterek tekintetében tűrhető a vízminőség.
Mivel az ortofoszfát koncentrációja egyes belvíz beemelési szelvényekben nőtt, itt a halasvizes határértékek alapján is történt minősítés, hogy a halastavak vízfogyasztóinak vízminőségből adódó problémái ne legyenek, az ortofoszfát határérték alatt tartásának érdekében több tízszeres hígítási arányt próbálnak elérni a TI-KÖVIZIG szakemberei.

 

Fel Fel