Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(21:00):-6cm   Komárom(22:00):8cm   Esztergom(22:00):-3cm   Budapest(22:00):47cm   Paks(22:00):-83cm   Baja(12:00):56cm   Duna Mohács(22:00):84cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OMIT Tájékoztató 2017.02.11.    2017.02.11. 14:28

Országos Műszaki Irányító Törzs 02.11.

 

Hidrometeorológiai előrejelzés

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban mindenhol maradnak az éjszakai fagyok, de a korábbihoz hasonló extrém alacsony értékekre nem kell számítani. A vízgyűjtők nagyobb részén a napközbeni értékek továbbra is fagypont felett lesznek, de a hegyvidéki területeken, illetve a Kárpátalján napközben is fagypont közelében, vagy az alatt marad a hőmérséklet. Említésre méltó csapadék gyakorlatilag sehol sem várható.

Ez az időjárás kedvező az árvízi helyzet szempontjából, jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon.

Jeges árhullám

A korábbi napok enyhe időjárása miatt a Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt.

Az előző időszak csapadékos és enyhe időjárása következtében, a lehullott csapadék, és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják fel maguk előtt az álló jeget. A Tisza Dombrád térségéig jégmentes, a korábban Zsurk és Györöcske között beékelődött jégtorlasz az elmúlt 24 órában tovább csúszott lefelé a folyón, szombat délelőtt a Dombrád alatti térségben jár. Alatta Tiszalökig jórészt állójeges szakaszok találhatóak.

A Záhony és Tiszabercel közötti szakaszokon a vízállásokat jelentős mértékben a jég határozza meg. A napokig Záhony környékén veszteglő torlasz visszaduzzasztó hatására Záhonynál tegnapelőtt a III. fokú készültségi szintet (700 cm) meghaladó, a valaha mért maximális értéket (758 cm) időnként mintegy 30 cm-re megközelítő vízállások alakultak ki. A torlasz elmozdulásával a záhonyi szelvényre gyakorolt nyomás is csökkent, a vízszint rohamos csökkenésnek indult, és ma reggel már a II. fok szintje alatti vízállásokat figyeltek meg. A vízszintcsökkenés folyamatos, a Felső-Tiszáról újabb árhullám nem érkezik. Záhony alatt a jégjelenségek hatására Dombrádon tegnap kora estére már a III. fok szintje fölé emelkedett a vízállás, most 8 órára apadt újra a III. fok szintje alá. Lejjebb Tiszabercelen a II. fokú, Tiszapalkonyánál az I. fokú készültségi szinteket meghaladó vízállásokat mérnek, és szintén I. fok feletti értékek érvényesek a Bodrog és részben a Zagyva vízmércéin is. A Túr vízszintje Garbolcnál ma reggel már az I. fok szintje alatt volt megfigyelhető.

Az előrejelzések szerint a záhonyi torlasz megindulása miatti vízhozamnövekedés miatt a Tiszán Dombrádnál a III. fokú szint feletti tetőzést követően - egyelőre, a jég aktuális jéghelyzetből következően - lassú apadás várható. Lejjebb, Tiszabercelnél a III. fokú, Tokajnál a II. fokú szintet megközelítheti a tetőző vízállás. A Tiszalöktől kezdődő szakaszokon az I. fokú szinteket megközelítő, helyenként azokat meghaladó vízállások várhatóak. A mellékfolyók közül a Körösök vízrendszerén várható az I. fokú szinteket megközelítő, esetleg helyenként kismértékben meghaladó vízállások kialakulása. Egyes mellékfolyók (Bodrog, Túr, Kraszna) esetében megjegyzendő, hogy a külföldi tározók üzemeltetése akár jelentősen is befolyásolhatja a kialakuló hidrológiai helyzetet. Ezenkívül mind a Tiszára, mind annak mellékfolyói esetében továbbra is figyelembe kell venni, hogy a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása, újra összeállása, hosszabb-rövidebb időre lokálisan újabb helyeken is akár jelentős vízszintemelkedésekhez, illetve csökkenésekhez vezethet.

A Jégvirág X. és Jégvirág I. hajópár a tegnap megtisztította a Tiszadada és Tiszalök közötti szakaszt az összefüggő jégtől. A mai napon tovább folytatják munkájukat Tiszadob irányába.

Magyarországon összesen 549 km-en van érvényben árvízvédelmi készültség, melyből 408 km-en I. fok, érintett vízfolyások: Felső-Tisza, Bodrog, Sajó, Keleti-főcsatorna, Zagyva és az Egyesült-Tápió patak. 16 km-en II. fok, érintett vízfolyás: Felső-Tisza és a Lónyay-főcsatorna, és 125 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve, érintett vízfolyások: Felső-Tisza és a Lónyay-főcsatorna.

 

 

OMIT, 2017. február 11.

 

Fel Fel