Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(14:00):251cm   Komárom(14:00):276cm   Esztergom(13:00):260cm   Budapest(14:00):331cm   Paks(14:00):264cm   Baja(13:00):419cm   Duna Mohács(14:00):437cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Törik a jeget a magyar jégtörők a Duna Szerb-Horvá...    2012.02.14. 22:41
Törik a jeget a magyar jégtörők a Duna Szerb-Horvát folyószakaszain

TÖRIK A JEGET A MAGYAR JÉGTÖRŐK A DUNA SZERB-HORVÁT FOLYÓSZAKASZÁN
További információ: Láng István főosztályvezető +36-30/866-2825

I. Folyók vízjárása, hidrometeorológiai helyzet:

A héten enyhülés kezdődik időjárásunkban, s - bár pénteken átmenetileg újabb kisebb lehűlés lehetséges - a hét végére az átlagoshoz közeli hőmérsékletek lesznek jellemzők. Mérséklődnek az éjszakai fagyok és a nappali órákban a vízgyűjtők déli és nyugati térségeiben már fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet.
Ma főképp a déli vidékeken és Erdélyben, szerdán pedig az egész Kárpát-medencében számíthatunk havazásra, amelyből az Alpokban és az Északi-Kárpátokban jelentős mennyiség is hullhat.

II. A folyók jéghelyzete:

Duna:
A Duna változatlanul erősen zajlik, csak a bősi tározótér felett van összefüggő álló jég, mintegy 17 km hosszban. A budapesti szakaszon partközelben van még nyílt víz, de a folyó 80%-án közel teljes jégborítás van, mely folyamatosan vonul le.

Tisza:
A folyó teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég, melynek vastagsága általában 10-25 cm között van, de helyenként eléri a 35 cm-t is.

Mellékfolyók
Duna és a Tisza mellékfolyóin az elmúlt naphoz képest az állójeges szakaszok jégvastagsága lényegesen nem változott (15-30 cm). A korábbi jégzajlásból kialakult jégtorlódásokat is folyamatosan figyelemmel kísérik, beavatkozást egyelőre nem igényeltek.

III. Jeges árvíz elleni készültség:

Készültségi fokozatok:

I. fokú jeges árvíz elleni készültség:

A Tiszán január 31-től, míg a Dunán február 03-tól van érvényben.

II. fokú jeges árvíz elleni készültség:
A Duna mentén, a Dunakiliti szakaszon és a Rábán Nick térségében. A Duna és a Tisza mentén a jégtörő hajók átállása miatt.

III. fokú jeges árvíz elleni készültség:
2012. február 10-én 12 órától a dunai Jégtörő XI. és Jégtörő VI. hajókra.
2012. február 12-én 07 órától a dunai Jégtörő VII. és Széchenyi jégtörő hajókra.
2012. február 11-én 06 órától, a Tiszacsegén ideiglenesen állomásozó Jégvirág I-II. hajókra.


Törik a jeget a magyar jégtörők a Duna szerb-horvát folyószakaszán:

A Dunán kialakult jéghelyzetre tekintettel február 9-től hajózási zárlat van érvényben a Duna teljes hazai szakaszán.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) utasítására a szerb-horvát közös Duna szakaszon szolgálatot teljesítő Jégtörő XI. és Jégtörő VI. hajók szombattól folyamatosan dolgoztak szerbiai Vukovár és a Magyar déli határ közötti mintegy 100 km-es folyószakasz veszélyes gázlóinál, ahol az alacsony vízállás miatt a part menti sávban, valamint a sekély vizű gázlók és a zátonyok környezetében összegyűlt jég törését és kormányzását végzik. Munkájukat vasárnaptól az ország legnagyobb jégtörő hajó a Széchenyi, valamint a Jégtörő VII hajó is segíti.

A hajók a jégtörést a Magyarországon elrendelt III. fokú készültség keretében végzik, hiszen az esetlegesen kialakuló ?jégdugók?, jégtorlaszok által felduzzasztott víztömeg nem csak a szerb oldalon okozhat elöntéseket, hanem a hazai Duna szakasz jeges árvízi viszonyait is befolyásolja.

Káros jégtorlasz, jégdugó kialakulása esetén, a jég a víz útját elzárja, csökken az átfolyási keresztszelvény, és a jégdugó feletti szakaszon a vizet felduzzasztja, ezáltal káros vízszintemelkedést, jeges árvizet okozhat. Ez szélsőséges esetben gátszakadással, a védett területek elöntésével járhat. Hasonló esemény 1956-ban történt, amikor a déli szakaszon kialakult jégdugó által visszaduzzasztott árvíz rendkívüli károkat okozott Baja és Mohács térségében. Ezt elkerülendő hozták létre a magyar jégtörő parkot a Dunán és a Tiszán. Feladatuk, hogy a jégtáblák zajlását, leúszását segítsék, illetve a Duna jegének esetleges összefagyását csak akkor hagyják, ha nem alakul ki jégdugó.

A Dunán és a Tiszán a jeges árvíz elleni védekezést és a preventív feladatokat 13 jégtörő hajó és a kiszolgáló hajók biztosítják.

A Tiszán végig összefüggő jégtakaró található, amely jelenleg jégtörési, jégrombolási beavatkozást nem igényel, valamennyi tiszai jégtörő menetkész állapotban várakozik a kijelölt állomáshelyeken, míg a Dunán a déli országhatár alatt 4 jégtörő hajó folyamatosan dolgozik.

A szakemberek folyamatos jégfigyelő szolgálatot látnak el és gondoskodnak a jégtörőhajók, úszójárművek jégtelenítéséről. A motorok járatásával és a kormányművek átmozgatásával 24 órán keresztül melegen tartják a jégtörő hajókat és ellátják a jégkormányzási feladatokat a kikötők területén.

Budapest, 2012. február 13.

Molnár Béla
főigazgató

 

Fel Fel