Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(14:00):259cm   Komárom(14:00):255cm   Esztergom(14:00):224cm   Budapest(14:00):277cm   Paks(14:00):155cm   Baja(13:00):287cm   Duna Mohács(14:00):311cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Robbantással törik a jeget a Tiszán.    2012.02.16. 22:35
Robbantással törik a jeget a Tiszán.

 SAJTÓKÖZLEMÉNY

További információ: Láng István főosztályvezető +36-30/866-2825
 
I. Folyók vízjárása, hidrometeorológiai helyzet:
 
Tegnap intenzív havazásokkal, helyenként hózivatarokkal, előbb egy meleg, majd egy hidegfront vonult át a Kárpát-medence felett. A léghőmérsékletek a Dunántúlon már jelentősen emelkedtek (sokfelé éjszaka sem fagyott), míg keleten továbbra is téliesen hideg volt. Folyóink vízgyűjtői közül főképp az Alpok és a Kárpátok északi vonulatán hullott jelentős hó, melynek mennyisége az általában 10-20 cm között változott, de Kárpátalján és a Felvidéken 15-30, az Alpokban helyenként 30-50 cm-t is mértek.
 
Az enyhébb időjárás még alig éreztette hatását a vízjárásban. Ma reggel vízfolyásainkon többnyire gyengén változó vízmozgás mellett, nagyrészt igen alacsony mederteltség a jellemző.
 
II. A folyók jéghelyzete:
 
Duna:
 
A Duna középső részén a tartósabb 0 fok feletti hőmérséklet drasztikusan csökkentette a jégképződést, sőt nagyobb hosszakban 30-40%-osra változtatta az erős zajlást. Az erős szél többfelé egy oldalra söpörte a jégtáblákat, így például Budapestnél a folyó több, mint a fele jégmentessé vált.
 
Duna országhatáron túli szakasza:
Az Alsó-Duna szerb-horvát szakaszán több helyen megállt a jég. Bár Újvidéknél ismét zajlik a folyó, a Vaskaputól a Tisza torkolata felettig álló jég található helyenként torlódással.
 
Tisza:
A folyó jégviszonyaiban az elmúlt napokhoz képest nincs változás. Jelenleg a teljes hazai szakaszon kisebb megszakításokkal 10-25 cm-es állójég a jellemző.
 
Mellékfolyók
Duna és a Tisza mellékfolyóin az elmúlt naphoz képest az állójeges szakaszok jégvastagsága lényegesen nem változott (15-30 cm). A korábbi jégzajlásból kialakult jégtorlódásokat is folyamatosan figyelemmel kísérik, beavatkozást egyelőre nem igényeltek.
 
III. Jeges árvíz elleni készültség:
 
Készültségi fokozatok:
 
I. fokú jeges árvíz elleni készültség:
A Tiszán január 31-től, míg a Dunán február 03-tól van érvényben.
 
II. fokú jeges árvíz elleni készültség:
2012.február 13-án 16 órától A Séd-Sárvizi malomcsatorna leeresztő műtárgyánál
 
III. fokú jeges árvíz elleni készültség:
2012. február 03-án 12 órától Mosoni-Duna kiágazásánál
2012. február 07-én 06 órától Bajai Kamarás-Duna télikikötő
2012. február 10-én 12 órától a dunai Jégtörő XI. és Jégtörő VI. hajókra.
2012. február 12-én 07 órától a dunai Jégtörő VII. és Széchenyi jégtörő hajókra.
 
A szakemberek folyamatos jégfigyelő szolgálatot látnak el és gondoskodnak a jégtörőhajók, úszójárművek jégtelenítéséről. A motorok járatásával és a kormányművek átmozgatásával 24 órán keresztül melegen tartják a jégtörő hajókat és ellátják a jégkormányzási feladatokat a kikötők területén.
 

 
Robbantással törik a jeget a Tiszán.
 
A közelmúlt rendkívül hideg időjárásának következményeként a Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal 10-25 centiméter vastagságú állójég alakult ki. A jégjelentő szolgálatok jelentései alapján a Közép-Tiszán Tiszaroff térségében a 377,8-379 fkm közötti szakaszon helyenként másfél méter vastagságban feltorlódott az álló jég. A jég torlódása jégtorlaszt okozhat, a víz útját elzáró visszaduzzasztó hatása révén a torlasz fölötti szakaszon megemelkedő vízszint veszélyeztetheti a töltéseket és egyúttal a védett területeket.
 
A veszélyhelyzet megelőzése érdekében, megelőző intézkedésként az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a pontszerű III. fokú jeges árvíz elleni készültség keretében elrendelte a jégtorlódás búvárok és robbantási szakértők bevonásával történő megbontását.
 
2012. február 16-án a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálata tűzszerészei ? a szolnoki Búvár Kft. robbantás vezetőjével és robbantómestereivel együttműködve ? a tiszaroffi komp térségében a jégen megközelítik a feltorlódás helyszínét. Kisebb töltetekkel léket robbantanak a jégbe, majd nagyobb hatóerejű töltetek robbantásával megbontják a torlódást.
 
Néhány káros jégtorlasz a partról nem közelíthető meg, így a robbantási szakemberek a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnokság helikopteréről leereszkedve helyezik el a tölteteket, majd a távirányítással robbantják fel azokat.
 
 
 
Budapest, 2012. február 16.
 
Molnár Béla
főigazgató
Fel Fel