Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(17:00):186cm   Komárom(18:00):193cm   Esztergom(18:00):184cm   Budapest(18:00):257cm   Paks(18:00):167cm   Baja(17:00):317cm   Duna Mohács(18:00):336cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Jégvédekezés - jövő héten megérkezik az enyhébb...    2012.02.18. 11:45
Jégvédekezés - jövő héten megérkezik az enyhébb idő

 SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

További információ: Láng István főosztályvezető +36-30/866-2825
 
I. Folyók vízjárása, hidrometeorológiai helyzet:
 
Az elmúlt napon újabb nedves léghullám érte el a Kárpát-medencét, ismét sokfelé hullott jelentősebb csapadék, eleinte hó, majd főképp a Dunántúlon havas eső, eső. A Felvidéken az új hó vastagsága elérte az 5-20 cm-t. A nappali legmagasabb hőmérsékletek a Dunától nyugatra többnyire 2-7 C fok között alakultak, míg a Kárpát-medence keleti felén általában fagypont körüli, vagy az alatti maximumokat mértek.
 
Az enyhébb időjárás még alig éreztette hatását a vízjárásban, nagyrészt igen alacsony medertelítettség a jellemző.
 
II. A folyók jéghelyzete:
Duna:
A Duna magyarországi szakaszán a jég gyors ütemű vékonyodása, a zajlás minimálisra (10-30%) csökkenése a jellemző.
 
A Duna országhatáron túli szakasza:
A közös érdekeltségű szerb-horvát szakaszon a jégzajlás csökkent, a kritikus gázlójú Apatin-i részen is vékonyodott a jég vastagság, a torlódások megszűntek.
Újvidéknél továbbra is maradt a megemelkedett vízszint a Tisza-torkolat alatti jégtorlódás miatt. Ennek mértéke azonban nem éri el a készültség alsó szintjét sem.
 
Tisza:
A folyót - kisebb megszakításokkal, helyenként torlódva ? állójég borítja, melynek vastagsága általában 10-25 cm között van. A torlódásokban a becsült jégvastagság 40-60 cm, de helyenként eléri a 1,5 m-t is.
 
Mellékfolyók:
A mellékfolyók jéghelyzetében az elmúlt napokban nem volt lényeges változás, felszínüket továbbra is jelentős 15-30 cm vastagságú álló jég fedi.
 
III. Jeges árvíz elleni készültség:
 
Készültségi fokozatok:

I. fokú jeges árvíz elleni készültség:

A Tiszán január 31-től, míg a Dunán február 03-tól van érvényben.
 
II. fokú jeges árvíz elleni készültség:
2012.február 13-án 16 órától A Séd-Sárvizi malomcsatorna leeresztő műtárgyánál
2012. február 18-án 09 órától a dunai Jégtörő VII. és Széchenyi jégtörő hajókra
2012. február 17-én 10 órától Mosoni-Duna torkolati szakaszán.
 
III. fokú jeges árvíz elleni készültség:
2012. február 07-én 06 órától Bajai Kamarás-Duna télikikötő
2012. február 10-én 12 órától a dunai Jégtörő XI. és Jégtörő VI. hajókra.
 
A szakemberek folyamatos jégfigyelő szolgálatot látnak el és gondoskodnak a vízkormányzó műtárgyak jégtelenítéséről. A jégtörőhajókon a hajógépek járatásával és a kormányművek átmozgatásával 24 órán keresztül melegen tartják a hajókat és ellátják a jégtörési feladatokat a kikötők területén.
 

 
A jövő héten megérkezik az enyhébb idő
 
A január vége óta tartó igen hideg időjárást az előttünk álló héten - főképp a nyugat és déli területeken - már lényegesen enyhébb, tavasziasabb idő váltja fel. A nappali órákban a síkvidéken már jócskán fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, sőt a hét második felében a magasabban fekvő területeken is enyhébb idő lehet. Az éjszakai órákban eleinte még erős  fagyokra számíthatunk, majd ezek lassan mérséklődnek, de várhatóan teljesen nem szűnnek meg.
 
Az enyhébb időjárás miatt előbb az alföldi területeken, majd az alacsonyabb hegyvidéki területeken is mérsékelt olvadásra lehet számítani, amelynek hatására a vízfolyások egy részén megindulhat egy kisebb vízszint emelkedés.
 
A folyókon, tavakon meglévő álló jég vékonyodása, helyenként eltűnése is várható. Nagyobb tavaink közül a Balatonon kialakult (a part mentén összefüggő, helyenként 30-40 cm, míg a tó közepén szakadozott felszínű 15-20 cm) jégpáncél lassan vékonyodik. Ugyanakkor egy esetlegesen kialakuló nagyobb Észak- Északnyugati szélvihar a jégmezőt összetöri és a partokhoz sodorja. Ebben az esetben a szél hatására jelentős tömegű jég gyűlhet össze és a partvédőműveket, a parti sávokat veszélyezteti és komoly károkat okozhat.
 
Ahhoz, hogy ez ne következzen be, legnagyobb tavunkon is kisebb jégtörést igénylő beavatkozás válhat szükségessé, amely a marásnál (mélyvíz-sekélyvíz határa) jégfolyosó nyitását jelenti.
 
A Dunán kedvezőbbre fordult jéghelyzet miatt, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a szerb-horvát közös érdekeltségű folyószakaszon állomásozó 4 jégtörő hajó közül, az apatini kikötőben tartózkodó Széchenyi és Jégtörő VII. hajópárt a mai naptól visszarendelte magyarországi állomáshelyére. A hajók a délvidékre érkezésüket követően, egy hétig dolgoztak az erősen zajló folyón, ez idő alatt mintegy 60 km-nyi összetorlódott jeget törtek meg és biztosították az érkező jég továbbvezetését. Hazatérésük után, a jégtörők továbbra is a Duna alsó szakaszán a bajai téli kikötőben állnak majd készenlétben.
 
 
 
Budapest, 2012. február 18.
Molnár Béla
főigazgató

 

Fel Fel