Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(06:00):293cm   Komárom(06:00):309cm   Esztergom(06:00):288cm   Budapest(06:00):359cm   Paks(06:00):278cm   Baja(06:00):423cm   Duna Mohács(06:00):439cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Jégvédekezés - változó intenzitású olvadás vár...    2012.02.20. 11:49
Jégvédekezés - változó intenzitású olvadás várható
ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG
FŐIGAZGATÓ
 
SAJTÓKÖZLEMÉNY
További információ: Láng István főosztályvezető +36-30/866-2825

 

I.  Folyók vízjárása, hidrometeorológiai helyzet:

Az elmúlt napon ismét főképp az északi vízgyűjtőkön hullott kisebb csapadék, amely a hidegfront átvonulása miatt nagyrészt hó volt. A nappali legmagasabb hőmérsékletek a Dunától nyugatra többnyire 5-10 C fok között alakultak, míg a Kárpát-medence keleti felén általában kevéssel fagypont fölötti maximumokat mértek.

Folyóink vízjárásában továbbra sem volt lényeges változás, ma reggel többnyire gyengén változó vízmozgás mellett, nagyrészt igen alacsony mederteltség a jellemző.

II.  A folyók jéghelyzete:

Duna:

A Duna magyarországi szakaszán a jégzajlás minimális (0-10%), a folyó több szakasza is jégmentes.

Tisza:

A folyót - kisebb megszakításokkal, helyenként torlódva ? állójég borítja, melynek vastagsága általában 10-25 cm között van. A torlódásokban a becsült jégvastagság 40-60 cm, de helyenként eléri a 1,5 m-t is.

Mellékfolyók:

A mellékfolyók jéghelyzetében az elmúlt napokban nem volt lényeges változás, felszínüket továbbra is jelentős 15-30 cm vastagságú jég fedi, de néhány helyen már megkezdődött a jég természetes vékonyodása, szakaszos eltűnése.

III.  Jeges árvíz elleni készültség:

Készültségi fokozatok:

I. fokú jeges árvíz elleni készültség:

A Tiszán január 31-től, míg a Dunán február 03-tól van érvényben

II. fokú jeges árvíz elleni készültség:

2012.február 13-án 06 órától A Séd-Sárvizi malomcsatorna leeresztő műtárgyánál

2012. február 18-án 09 órától a dunai Jégtörő VII. és Széchenyi jégtörő hajókra

2012. február 19-én 06 órától a dunai Jégtörő XI. és Jégtörő VI. hajókra

2012. február 17-én 10 órától Mosoni-Duna kiágazásánál

2012. február 17-én 10 órától a Jégtörő V. hajóra.


Változó intenzitású olvadás várható a héten

 Az előttünk álló héten a Kárpát-medence nagy részén további enyhülés várható, így - ahol még van - ott a meglévő hótakaró olvadásnak indul. Az olvadás üteme természetesen nagymértékben változik majd, a magasság függvényében, valamint a vízgyűjtők elhelyezkedésétől függően.

A legerősebb felmelegedés a déli és a nyugati területeken várható ? ott nem lesz ritka 10 fok feletti maximumhőmérséklet - míg innen észak és kelet felé haladva a csúcshőmérsékletek fokozatosan csökkennek. A hét első felében a Dunántúlon a hótakaró teljes olvadása várható, míg a keleti országrészben az olvadás üteme várhatóan kisebb lesz. A keleti hóval borított területek fölött tartós ködtakaró is kialakulhat, amelynek hatására nagy (10 fokos) hőmérsékletkülönbség is létrejöhet a két országrész között.

Ez a hőmérsékleti kontraszt, folyóink vízjárását is meghatározza majd, így várhatóan a Dunától nyugatra a vízfolyásokon számottevő, míg keletebbre egyelőre csak kisebb vízszintemelkedés valószínű.

Az Alföldön a vastag hótakaró olvadásából származó jelentős vízmennyiség a következő időszakban változó nagyságú belvízi elöntéseket okozhat. A Vízügyi Igazgatóságok a Vízgazdálkodási Társulatokkal együtt, az elmúlt hetekben megkezdték a felkészülést a várható helyzet kezelésére.

Fokozatosan javul majd a jéghelyzet is. A Dunán már most sincs jelentős zajlás, ugyanakkor a Tiszát és mellékfolyóit továbbra is vastag jégtakaró fedi. Az enyhülő időben a Dunáról a jég teljes eltűnése várható, míg a Tiszán az állójeges szakaszok hosszának és a jég vastagságának csökkenése, helyenként másodlagos jégzajlás megindulása valószínű.

Az elmúlt napon hazatért a korábban a Duna alsó szakaszán állomásozó 4 jégtörő, második hajópárja a Jégtörő XI. és a Jégtörő VI. is és ezzel véget ért a Magyar jégtörőhajók több mint egyhetes délvidéki munkája.

Budapest, 2012. február 20.

Molnár Béla

  főigazgató

Fel Fel