Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(13:00):250cm   Komárom(13:00):276cm   Esztergom(13:00):260cm   Budapest(13:00):331cm   Paks(13:00):264cm   Baja(13:00):419cm   Duna Mohács(13:00):438cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Jégvédekezés - olvadás, majd átmeneti lehűlés    2012.02.22. 11:45
Jégvédekezés - olvadás, majd átmeneti lehűlés

 

SAJTÓTÁJÉKÖZLEMÉNY
További információ: Láng István főosztályvezető +36-30/866-2825
 
I. Folyók vízjárása, hidrometeorológiai helyzet:
 
Az elmúlt napon csak elszórtan hullott kisebb, néhány tized mm-nyi csapadék vízgyűjtőkön. A nappali legmagasabb hőmérsékletek hazai területen többnyire 5-10 C fok között alakultak, míg a külföldi vízgyűjtőkön általában 5 fok alatti maximumokat mértek. .
Ma reggelre a Kárpát-medence nagy részén erősen lehűlt a levegő, a hóval borított, derült területeken nem volt ritka a -5 - -10 °C alatti hőmérséklet sem.
Folyóink nagy részének vízjárásában egyelőre csak kisebb változás következett be, így továbbra is alacsony, vagy igen alacsony mederteltségek a jellemzők. A mérsékelt olvadás hatására, a Felső-Dunán és a Dráván, valamint a Túron, a Krasznán és a Körösökön néhány dm-es vízszintemelkedés tapasztalható.
 
II. A folyók jéghelyzete:
 
Duna:
A Duna magyarországi szakaszán a folyó szinte jégmentes, de még több szakaszán van minimális (0-10%) jégzajlás és parti jég.
 
Tisza:
A folyót megszakításokkal - helyenként torlódva - állójég borítja, melynek vastagsága általában 10-25 cm között van. A torlódásokban a becsült jégvastagság 40-60 cm, de helyenként eléri a 1,5 m-t is.
 
Mellékfolyók:
A Duna mellékfolyóin nagymértékben csökkentek a jégjelenségek, több folyó jégmentessé vált, míg a Tisza mellékvizeinek jéghelyzetében az elmúlt napokban csak mérsékelt változás következett be Felszínüknek nagy részét továbbra is jelentős 10-20 cm vastagságú jég fedi, ugyanakkor már megkezdődött a jég vékonyodása, a melegebb vízzel befolyásolt térségekben pedig szakaszos eltűnése.
 
III. Jeges árvíz elleni készültség:
 
Készültségi fokozatok:
 
I. fokú jeges árvíz elleni készültség:
A Tiszán január 31-től, míg a Dunán február 03-tól van érvényben.
 
II. fokú jeges árvíz elleni készültség:
2012.február 13-án 06 órától A Séd-Sárvizi malomcsatorna leeresztő műtárgyánál
2012. február 18-án 09 órától a Széchenyi jégtörő hajókra
2012. február 17-én 10 órától Mosoni-Duna kiágazásánál
 

 
Olvadás, majd átmeneti lehűlés
 
Az előttünk álló héten a Kárpát-medence nagy részén további enyhülés várható és a hét végére - amikor a nappali csúcshőmérsékletek 10-15°C között is lehetnek - az alacsonyabban fekvő területekről várhatóan teljesen elolvad majd a meglévő hótakaró.
 
A "0" fok magassága csütörtöktől-szombatig, 1000-2000 m közé emelkedik, így az Alpokban és a Kárpátokban is számíthatunk változó intenzitású, de többnyire gyenge, vagy mérsékelt olvadásra, melynek hatására a vízfolyások egy részén kisebb árhullámok kialakulása valószínű, amelyek figyelembe véve a folyók viszonylag alacsony mederteltségét készültségi fokozat elrendelése nélkül levonulnak.
 
Az enyhülő időben a Dunáról a jég teljes eltűnése várható, míg a Tiszán az állójeges szakaszok hosszának és a jég vastagságának csökkenése, helyenként másodlagos jégzajlás megindulása valószínű.
 
A Nemzeti Közlekedési Hatóság a 2012. február 9-én 22 órától a Duna teljes hazai szakaszára elrendelt hajózási zárlatot február 16-tól ugyan már feloldotta, de a kishajók, vízi sporteszközök és a csónakok közlekedése továbbra is tilos. A jégzajlás kezdetén beszedett hajózási jelek újbóli elhelyezése a következő napokban megkezdődhet, így március elejére a hajózó utak kitűzése is megtörténhet.
 
Legnagyobb tavunkon, a Balatonon folytatódott a jég gyengülése, de a part közelében továbbra is összefüggő, míg beljebb szakadozott felszínű 15-20 cm-es jégtakaró található.
 
Az enyhe időjárás következtében a hazai területeken az olvadásból származó többletvizek elvezetésére a Vízügyi Igazgatóságok felkészültek, a belvíz elvezető rendszerek képesek az érkező vizeket fogadni, a szivattyútelepek pedig biztosítják azok befogadókba (folyók, belvízvédelmi tározók) történő átemelését. Az országban jelenleg egyik Vízügyi Igazgatóság területén sincs belvízvédelmi készültség elrendelve.
 
A belterületeken, ill. azok környezetében a hóolvadásból származó belvizek elleni védekezés minden esetben a települési önkormányzatok feladatát jelenti. A preventív felkészülés keretében a településeknek a vízelvezető rendszerek (árkok, övárkok, átereszek, önkormányzati csapadékvíz átemelők, stb.), tisztításával, karbantartásával kell felkészülniük a várható vízmennyiség biztonságos levezetésére.
 
 
Budapest, 2012. február 22.
Molnár Béla
főigazgató
Fel Fel