Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(14:00):251cm   Komárom(14:00):276cm   Esztergom(13:00):260cm   Budapest(14:00):331cm   Paks(14:00):264cm   Baja(14:00):419cm   Duna Mohács(14:00):437cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Olvadás majd átmeneti lehűlés    2012.02.23. 12:00
Olvadás majd átmeneti lehűlés

 ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

FŐIGAZGATÓ

SAJTÓKÖZLEMÉNY

További információ: Láng István főosztályvezető +36-30/866-2825
 
Olvadás, majd átmenti lehűlés
Lassú felmelegedés, majd ismét lehűlés
 
Az előttünk álló hévégén és a jövő héten a Kárpát-medencében változékony időjárást várható. Többször váltják egymást a hideg és meleg légtömegek, így az alacsonyabban fekvő területeken is szakaszosnak ígérkezik az olvadás.
 
A magasabb hegyvidéki területeken, továbbra is csak mérsékelt olvadás valószínű. Nagyobb folyóink vízjárását elsősorban a külföldi vízgyűjtőn kialakuló hidrológiai viszonyok, -az ott bekövetkező hóolvadás üteme és lehulló csapadék nagysága, a talaj telítettsége, tározók állapota- határozzák meg, tekintettel arra, hogy hazánk felszíni vizeinek döntő többsége, több mint 95%-a a szomszédos országokból érkezik. A tavalyi száraz év miatt jelenleg folyóink vízállásai alacsony tartományban vannak, így a meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező 1 héten bekövetkező mérsékelt fölmelegedés kisebb vízszintemelkedést okozhat, azonban ezek várhatóan nem teszik szükségessé az árvízvédelmi készültségi fokozatok elrendelését.
 
Belvízvédelem
Az enyhe időjárás következtében a hazai területeken az olvadásból származó többletvizek elvezetésére a vízügyi igazgatóságok felkészültek, a belvíz elvezető rendszerek képesek az érkező vizeket fogadni, a szivattyútelepek pedig biztosítják azok befogadókba (folyók, belvízvédelmi tározók) történő átemelését. Az országban a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 12.09. sz. Mezőberényi belvízvédelmi szakaszán a hóolvadás következtében folyamatosan emelkedő vízszint csökkentése érdekében 3 szivattyútelepen 2012.02.23. 6:00 órátólkerült elrendelésre 1. fokú belvízvédelmi készültség.
 
Általánosságban elmondható, hogy a tavalyi aszályos év a tavasszal általában mindig előforduló belvízi védekezés szempontjából kedvezőbb, hiszen a talaj mélyebb rétegei szárazak, így a földeken elolvadó hó a talajfagy kiengedését követően beszivárog, ami kedvezőbb állapotokat teremthet a mezőgazdaság számára.
 
Települések
A belterületeken, ill. azok környezetében a hóolvadásból származó belvizek elleni védekezés minden esetben a települési önkormányzatok feladatát jelenti. Országos szinten a vízügyi szakemberek felmérték és összeállították mindazon települések listáját, ahol egy esetlegesen bekövetkező intenzívebb hóolvadás, vagy nagy mennyiségű esőből lokálisan belterületi elöntési problémák kialakulhatnak. Az érintett települések listáját a vízügyi ágazat a katasztrófavédelmi igazgatóságok részére eljutatta, annak érdekében, hogy a szükséges megelőző ? preventív- beavatkozásokat (árkok, övárkok, átereszek, önkormányzati csapadékvíz átemelők, stb.) a települések időben el tudják végezni.
 
A felkészüléshez az önkormányzatok szakmai segítséget kérhetnek a vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberektől.
 
Budapest, 2012. február 23.
Molnár Béla
főigazgató
Fel Fel