Vízkárelhárítási helyzetjelentés - 2014.09.05. 14:12
Vízügyi honlap

HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA:

Várható (6 napos) meteorológiai előrejelzés Magyarországon:

A hétvégén, a szeptember elején szokásosnál melegebb idő várható, de nem lesz eseménytelen az időjárásunk. Napos és erősen felhős területek és időszakok egyaránt lesznek, szórványosan várható zápor, egy-egy zivatar is kialakulhat. A változó irányú szél mérsékelt marad, csak zivatar idején valószínű szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg a Murán Letenye térségében 43,4 km töltésen van II. fokú készültség.

A Murán Letenye térségében pénteken megtörtént a folyó tetőzése 412 cm-rel (II. fokú készültségi szint: 380 cm; III. fokú készültségi szint: 430 cm).

A Murai védelmi szakaszon a fokozatnak megfelelő tevékenység történt: figyelőszolgálat, zsilipek vízzáróságának ellenőrzése, vízmércék leolvasása.

A hat napos előrejelzés szerint az időszakban (területi átlagban) a Duna vízgyűjtőjén 1-10 mm, a Tisza vízgyűjtőjén 1-11 mm, a Dráva vízgyűjtőjén 1-14 mm körüli csapadékra lehet számítani.

A Duna és mellékfolyóinak helyzetértékelése:

Duna: a jövő héten készültségi szintet el nem érő vízszintek után apadás várható.

A Duna magyarországi mellékfolyói:

Rába: 2014. szeptember 1-én 16 órakor elrendelésre került I. fokú készültségi szint, amelyet a területileg illetékes vízügyi igazgatóság 2014. szeptember 4-én 18 órakor megszüntetett. A folyó felső szakasza I. fokú készültségi szinten tetőzött, lassú apadás várható. A középső és alsó szakaszon készültségi szintet el nem érő vízszintek után apadás várható;

Lajta: 2014. szeptember 04-én 173 cm vízállással I. fokú készültségi szintben megtörtént a folyó tetőzése, lassú apadás várható;

Marcal: közepes vízszintek mellett a jövő héten apadás várható;

Ipoly: alacsony, enyhén ingadozó vízállások várhatók;

Sió: a vízeresztést követően készültségi szintet el nem érő vízszintek várhatók;

Mura: a jövő héten stagnáló vízállások után lassú apadás várható;

Dráva: jövő hét közepén a folyó felső szakaszán I. fokú készültségi szint közeli vízszintek, a folyó alsó szakaszán I. fokú készültségi szintet meghaladó vízszintek várhatók.

A Tisza és mellékfolyóinak helyzetértékelése:

Tisza: a folyó teljes hazai szakaszán alacsony mederteltség mellett, stagnáló vízállások várhatók.

A Tisza jelentősebb mellékfolyói:

Túr: igen alacsony mederteltség mellett, stagnáló vízszintekre lehet számítani;

Szamos: igen alacsony mederteltség mellett, stagnáló vízszintek várhatók;

Kraszna: alacsony mederteltség mellett, stagnáló vízszintek várhatók;

Bodrog: közepes mederteltség mellett, stagnáló vízszintek várhatók;

Sajó: közepes mederteltség mellett, stagnáló vízszintek várhatók;

Bódva: alacsony mederteltség mellett, stagnáló vízszintek várhatók;

Hernád: alacsony mederteltség mellett, stagnáló vízszintek várhatók;

Zagyva: alacsony mederteltség mellett, stagnáló vízszintek várhatók;

Berettyó: alacsony mederteltség mellett, stagnáló vízszintek várhatók;

Körösök: közepes mederteltség mellett, stagnáló vízszintek várhatók.

Maros: alacsony mederteltség mellett stagnáló vízszintek várható.

Nagytavak helyzetértékelése:

Balaton: A Balaton vízállása 123 cm. A tó átlagvízállása 2014. szeptember 2-án elérte a 120 cm-t és a meteorológiai, vízjárási előrejelzések szerint a lehulló csapadékból további, folyamatos vízszintemelkedésre kellett számítani. Ezért a kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megkezdte a tó apasztó vízeresztését.

Az eresztés célja, hogy a téli időszak kezdetére tározási lehetőséget biztosítson a tóban úgy, hogy a bekövetkező jegesedés ne okozzon károkat a parti létesítményekben és műtárgyakban.

A vízeresztés 2014. szeptember 3-án megkezdődött a Siófoki-zsilip fokozatos nyitásával. Az eresztés mértéke 2014. szeptember 4-én érte el az első lépésként tervezett 10 m3/sec vízhozamot.

Velencei-tó: A vízállás 144 cm; az elmúlt héten a vízszint 4 cm-t emelkedett. Ez az érték az éves (abszolút) szabályozási sáv (130-170 cm) és az aktuális havi szabályozási sáv (134-163 cm) alsó tartományában van.

Belvízvédelmi helyzet

Jelenleg 4 vízügyi igazgatóság területén, 4 szakaszon van érvényben I. fokú, 1 szakaszon pedig II. fokú belvízvédelmi készültség.

Üzemelő szivattyútelepi kapacitás 3,30 m3/s.  Elöntött szántó kb 50 ha. 

Helyi vízkárelhárítás

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén a Fehérvárcsurgói-tározón, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén a Gyöngyös-patakon (Lukácsháza), a Kebele-patakon (Zalaszombatfa), a Principális-csatornán (Nagykanizsa) és a Marcalon (Boba, Magyargencs), az ÉMVIZIG területén a Bódva-patakon - korábbi árvízi károk helyreállítása miatt - 7 településen van helyi vízkárelhárítási készültség.