OMIT Közlemény 2014.09.12 - 2014.09.12. 13:07
Vízügyi honlap

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelmi szervezetéhez szükséges létszám-átcsoportosítások pontosítása az Országos Műszaki Irányító Törzs ülésén megtörtént, a szegedi vízügyi szakemberek ma délelőtt 10 órakor elindultak a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságra. A Principális-csatorna menti talajviszonyok feltárására a talajmechanikai szakértőt rendelt ki az OMIT. A vízügyi szakemberek áttekintették a hajózható folyószakaszokon esetleg szükségessé váló hajózási zárlat lehetőségét. Jelenleg korlátozás kezdeményezésére nincsen szükség.

HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA:

A hétvégén még sok lesz a felhő, csupán rövid napos időszakokra számíthatunk,de a jövő hét elején már egyre hosszabb időre süthet ki a nap. Eleinte többfelé, kedden csak helyenként valószínű csapadék; eső, zápor, néhol zivatar. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) a hétvégén még szinte az ország teljes területén várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 16 és 22 fok között valószínű, csak északkeleten, keleten lehet 3-4 fokkal melegebb, az időszak végére nyugaton is erősödik a nappali felmelegedés, többnyire 22 és 27 fok között várható.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Az elkövetkező napokban várható csapadékos időszak következményeként jelentősebb árhullámok kialakulásának van esélye.

Jelenleg az árvízvédelmi fővédvonalakon még sehol nincs védekezési készültség.

A Dunán jelenleg nincsen árvízvédelmi készültségi fokozat elrendelve. A magyarországi felső szakaszon Nagybajcsnál az I. fokú készültség szintjét közelítő vízállások várhatók, Budapestnél az alsó rakpart szintjét el nem érő levonulásra számíthatunk. A Duna magyarországi mellékfolyói közül a Rábán

a Szentgotthárd és Körmend térségében lévő mellékvízfolyásokon (Lapincs, Pinka) érkező vízhozamok miatt egyidejűleg kell gyors vízszintemelkedésre, védelmi fokozati szint elérésére számítani.

A Lajtán Mosonmagyaróvárnál a III. fokú szintet meghaladó vízállás várható. A Répcén jelentős vízszintemelkedésre kell felkészülni. A Murán I. fokú árvízvédelmi készültség szintjét meghaladó vízállások várhatók és ugyanígy a Dráván is.

Az árhullám levonulását e térségben (a szomszédos országokban) található jelentős számú vízierőmű üzemrendje jelentősen befolyásolhatja.

Továbbra is fontos hangsúlyozni, hogy a meteorológiai helyzet fokozott bizonytalansága (az előrejelzések alapjául szolgáló elemzéseket nagyrészt még le nem hullott csapadékból kell elkészíteni) miatt a hidrológiai helyzet másképp is alakulhat.

 BELVÍZVÉDELMI HELYZET

Jelenleg öt vízügyi igazgatóság területén, 7 szakaszon van érvényben I. fokú, 1 szakaszon II. fokú, 3 szakaszon pedig III. fokú belvízvédelmi készültség. A ma reggeli adatok alapján az elöntött terület nagysága 452 ha, ebből 5 ha vetés-szántó. A védekezésben 48 fő vesz részt.

PRINCIPÁLIS CSATORNA

A Principális-csatornán az elmúlt 24 órában hullott 30-35 mm eső hatására ma további, lassú 5 cm körüli vízszintemelkedés várható. A tegnapi nap folyamán a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság  3000 db homokzsákot adott át a Nagykanizsai Önkormányzat részére.

 

Országos Műszaki irányító Törzs, 2014. szeptember 12.