Vízkárelhárítási helyzetjelentés - 2014.11.17. 07:55
Vízügyi honlap

TÁJÉKOZTATÓ

Várható (6 napos) meteorológiai előrejelzés Magyarországon:

Az időszak legnagyobb részében erősen felhős vagy borult lesz az ég, inkább csak szombaton az Alföld egy részén, vasárnap délután délnyugaton valószínű tartósabb napsütés. Éjszakánként foltokban köd képződik. Szombaton a nyugati határ közelében helyenként, ezt követően viszont már másutt is, és több alkalommal várható eső, zápor. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul. Az időszak első felében északkeleten néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 9 és 15 fok között várható.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg összesen 124,6 km hosszon van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve a Sión.

A hat napos előrejelzés szerint az időszakban (területi átlagban) a Duna vízgyűjtőjén 7-24 mm, a Tisza vízgyűjtőjén 9-13 mm, a Dráva vízgyűjtőjén 18-38 mm körüli csapadékra lehet számítani.

Az előrejelzések szerint a következő időszakban sehol nem számíthatunk újabb árvízvédelmi készültséget meghaladó vízszintek kialakulására.

A Duna és mellékfolyóinak helyzetértékelése:

Duna: a teljes magyarországi szakaszon enyhén (0-0,5 m) ingadozó vízállások várhatók.

A Duna magyarországi mellékfolyói:

Rába: stagnáló vízszintek mellett az előrejelzési időszak végén nagyon enyhe vízszintemelkedés várható;

Lajta: közepes mederteltség mellett kisebb emelkedés várható;

Marcal: közepes mederteltség mellett kisebb emelkedés várható;

Ipoly: alacsony, stagnáló vízállások várhatók;

Sió: a balatoni 50m3/s-os vízeresztés hatására tartósan magas vízállások várhatók;

Mura: enyhén ingadozó vízállások várhatók;

Dráva: a következő időszakban csökkenő vízszintek lesznek jellemzők.

A Tisza és mellékfolyóinak helyzetértékelése:

Tisza: a folyó teljes magyarországi szakaszán alacsony, közepes, stagnáló vízszintek lesznek jellemzők.

A Tisza jelentősebb mellékfolyói:

Túr: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Szamos: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Kraszna: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Bodrog: közepes mederteltség mellett stagnálás várható;

Sajó: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Bódva: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Hernád: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Zagyva: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Berettyó: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Körösök: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Maros: alacsony mederteltség mellett stagnálás, enyhe apadás várható.

Nagytavak helyzetértékelése:

Balaton: a tó átlagvízállása 125 cm. A vízállás az elmúlt héten 1 cm-t csökkent.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a 2014. szeptember 3-án megkezdett apasztó vízeresztést jelenleg 50 m3/s vízhozammal folyamatosan végzi.

Szeptember 3. óta a leeresztett vízmennyiség 268,5 millió m3 (447,5 tómm).

A vízeresztéssel párhuzamosan a Sió-csatornán rendszeresen ellenőrzik a zsilipek, becsatlakozó vízlevezetők torkolati szakaszának állapotát, tisztítják a medret és a rézsűt a vízlevezető képesség javítására.

Velencei-tó: A tó vízállása 151 cm. A vízállás az elmúlt héten nem változott.

Belvízvédelmi helyzet

Hét vízügyi igazgatóság területén összesen 23 szakaszon van elrendelt készültség. 19 szakaszon I. fok, 4 szakaszon II. fok van érvényben.

A belvízzel elöntött terület ma reggel összesített nagysága 25,0 ezer ha, ebből vetés és szántó 11,4 ezer ha. Üzemelő szivattyúkapacitás 23,3 m3/s, átemelt vízmennyiség 717 ezer m3/nap.

Helyi vízkárelhárítás

Jelenleg négy vízügyi igazgatóság területén, 6 vízfolyás (tározó) mentén, 12 települést érintően van elrendelt helyi vízkárelhárítási készültség.

Székesfehérvár:

A Sió-csatornán a Siófoki vízleeresztő zsilipre 2014. szeptember 19-én elrendelt helyi vízkár készültség jelenleg is érvényben van a műtárgy havi gyakoriságú mozgás- és rezgésvizsgálata miatt.

Pécs:

Fekete-víz (Csányoszró): 2014. október 25-én a Fekete-víz depóniája a 25+000 km szelvényben átszakadt és a víz a környező földekre folyt.

Az elöntött terület nagyobb része legelő, illetve kis területen erdő, lakóingatlan nem volt veszélyben. Az elöntött területen a vízszint folyamatosan csökken.

Méhész patak (Dombóvár): 2014. október 24-én 9:00 órától készültséget rendelt el a vízügyi igazgatóság, mert a Kapos magas vízállása miatt a patak korábbi töltésszakadásának teljes szelvényében folyt a víz a mentett oldalra. A kifolyó víz lakott területet nem veszélyeztetett.

A patakot a Kapos már nem duzzasztja vissza, az átszakadásnál november 06-a óta folyik vissza a mentett oldalról a víz a mederbe, egyre kisebb intenzitással. Keleti Bozót-csatorna (Fonyód): A Balaton magas vízállása és az előrejelzett heves csapadék-tevékenységre és széllökésekre való tekintettel 2014. október 21-én 16 órától helyi vízkár készültséget rendelt el a vízügyi igazgatóság a Keleti Bozót-csatornán Fonyód körzetében. A csatorna megemelkedett vízszintjei miatt a bal part 11+600-12+500 fkm szelvényei közötti magasság hiányos helyeken ideiglenes védműveket kellett kialakítani, melyek állapota jelenleg is megfelelő. A vízügyi igazgatóság a védművek folyamatos megfigyelését, karbantartását végzi. A csatorna vízszintje 34 cm-t apadt.

 Szombathely:

Szévíz-csatorna (Zalaszentmihály): A Szévíz-csatornában és a mellette levő bányatavakban a megemelkedett vízszint veszélyeztette Zalaszentmihály település lakott területeit, így 2014. október 07-én 15:00 órától helyi vízkárelhárítási készültség került elrendelésre.

A tőzegbányák védelme érdekében a Szévíz-csatorna II. ütemének kotrási munkáit folytatja a vízügyi igazgatóság vonóvedres kotróval. A csatorna teljes szakaszán lassú - napi 5-10 cm - apadás jellemző

 Miskolc:

A Bódva-patakon a korábbi árvízi károk helyreállítása miatt 7 településen van elrendelt készültség (Boldva, Perkupa, Bódvarákó, Komjáti, Tornanádaska, Bódvalenke, Hidvégardó).

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. november 17.