BELVÍZI TÁJÉKOZTATÓ 02.20. - 2015.02.20. 13:36
Vízügyi honlap

A legfrissebb adatok szerint kilenc vízügyi igazgatóság területén összesen 36 belvízvédelmi szakaszon van elrendelt készültség. 18 szakaszon I. fok, 17 szakaszon II. fok és 1 szakaszon III. fok van érvényben.

 

A belvízzel elöntött terület nagysága tovább csökkent, a legfrissebb adatok szerint 83 500 ha az elöntés nagysága országosan, ebből vetés és szántó közel 46 000 ha. 115 db szivattyútelep üzemel, a napi átemelt vízmennyiség 3,273 millió m3, a védekezésben 499 fő vesz részt.

A vízügyi igazgatóságok gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, illetve a csatornákon lévő uszadékok kézi eltávolítását, az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják.

 

A meteorológiai prognózis szerint eleinte száraz lesz az idő. Vasárnap estétől az érintett területeken csapadékra lehet számítani, de mennyisége szerdáig nem lesz jelentős, területi átlagban legfeljebb napi 1-2 mm. Holnaptól a hőmérséklet mérsékelt emelkedése várható, a jövő hét elejétől az alacsonyabb területeken az éjszakai fagyok is megszűnhetnek.

 

 

A természet csapadékmentes időjárással, az éjjeli fagyokat felváltó, már-már tavaszt idéző napsütéssel kedvezően befolyásolja a belvízvédekezést a szolnoki Vízügyi Igazgatóság térségében is. Ennek is köszönhető, hogy a napokban erőteljesen csökkent a vízzel borított terület és tegnap délután óta az igazgatóság 10 belvízvédelmi szakaszából már csak 4 szakaszon van belvízvédelmi készültség: a cibakházi és a jászberényi szakasz továbbra is másodfokú készültséget tart fenn, a karcagi és a jászkíséri pedig első fokban védekezik. A hétvégén várhatóan több helyütt mérsékelhető, illetve megszüntethető a védelmi készültség.

 

Az igazgatóság területén 5700 hektárt borít belvíz, ebből 5300 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A felszíni vízbőség jelenleg 2350 hektárnyi vetést, 1400 hektárnyi szántót és 1500 hektárnyi gyepet tesz művelhetetlenné. A szolnoki Vízügyi Igazgatóság 6 stabil szivattyútelepet üzemeltet, amelyek együttesen az elmúlt 24 óra alatt 131 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Az ezeket kiegészítő 3 mobil szivattyú naponta további 75 ezer köbméter vizet juttat a csatornákba.

 

 

A szegedi Vízügyi Igazgatóságnak még mindig  mind a 8 belvízvédelmi szakaszán működnek a szivattyútelepek. Az igazgatóság szivattyútelepei közül 71 üzemel: 21 szivattyútelep II. fokú (24 órás üzem), 50 szivattyútelep I. fokú készültség mellett. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét (Csongrád megye teljes területe, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Öcsöd és Kunszentmárton térsége) mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől. Az elmúlt napon a szivattyúk 1,1 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba.

Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága a szivattyúzások, a megtett belvízvédelmi intézkedések, illetve az elmúlt napok kedvező időjárási körülményeinek hatására csökkent. Jelenleg 40.250 ha az elöntött terület nagysága, ebből 22.400 ha a vetés-szántó. A legnagyobb belvízi elöntés továbbra is Csongrád megyét érinti, ahol 30.750 ha van víz alatt.

Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt ? a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni. Az elmúlt 24 órában az igazgatóság összesen 261 fővel végezte a belvíz védekezési feladatokat.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2015. február 20.