Belvízvédelmi helyzet (XII.14) - 2010.12.14. 08:00
Vízügyi honlap

       VKKI-OMIT tájékoztató. 2010. december 14., kedd.

 

Belvízi helyzet

Tegnap nem érte jelentős csapadék a síkvidéki területeket. A belvízzel borított területek nagysága a védekezéssel érintett területeken 317 200 ha, ebből 170 000 ha a vetés-szántó, a teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület meghaladja a 400 000 ha-t.
 
Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 79 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 8 szakaszon I. fokon, 53 szakaszon II. fokon és 18 szakaszon (Zala, Felső-Tisza vidékén, Közép- és Dél-Alföldön) III. fokon védekeznek.
 
Tegnap 174 db szivattyútelep és 59 db szállítható szivattyú 28,1 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba, 1089 fő vett részt a védekezési munkálatokban. 63 db belvíztározóban 86,9 millió m3 belvizet tárolnak.
 
A napi becsült belvízvédelmi költség 84,7 m Ft, a belvízvédelmi munkálatok év eleje óta 7 003 m Ft-ba kerültek.
 
A belterületek védelme érdekében a vízügyi igazgatóságok növényzetirtást, iszaptalanítást végeznek az érintett csatornákon. Jelenleg 29 társulat és 208 település védekezik belvízvédelmi készültség elrendelése mellett, ebből 17 település (Makád, Szalkszentmárton, Újfehértó, Báránd, Földes, Mezősas, Újiráz, Furta, Abony, Örményes, Köröstetétlen, Kuncsorba, Tiszaföldvár, Csanádpalota, Csanytelek, Szarvas, Telekgerendás) III. fokban. Az önkormányzatok védekezési tevékenységük során az átereszek, csapadékelvezetők tisztítását, belvízszivattyúzást, a lakóházak védelme érdekében a mélyfekvésű területekről a belvízelvezetést biztosítják. Az önkormányzati csatornák depónia magasítása érdekében homokzsákolnak, illetve ahol szükséges, a lakóházakat is bevédik. A vízügyi védekező szervezet mobil szivattyúkkal, homokkal, zsákokkal, és szakmai segítségnyújtással támogatja őket.
 
Az elkövetkező napokban a hideg, száraz időjárás miatt átmenetileg csökkenhet az összegyülekező víz mennyisége a csatornákban, de a befogadókon levonuló árhullámok következtében megszűnik a gravitációs bevezetés lehetősége. A területen az elöntések lefagynak, olvadáskor újra fokozottabban jelentkezik majd a belvíz probléma. A vízügyi védekező szervezetek felmérték és megkezdik a 2011 tavaszán kialakuló rendkívüli belvíz levezetéséhez szükséges beavatkozásokat.