TÁJÉKOZTATÓ - Árhullám a Sajón - 2016.10.21. 10:28
Vízügyi honlap

TÁJÉKOZTATÓ

Árhullám a Sajón
 

 
A meteorológiai helyzet és várható alakulása

 

Tegnap hidegfront érte el térségünket. Hatására beborult az ég és többfelé volt eső, záporeső.

A délnyugat-északkelet irányban haladó csapadékzónák  a Sajó szlovákiai és a Hernád legfelső vízgyűjtőjét is érintették, de az igazán nagy csapadékokat Szlovákia nyugati felében, a Duna mellékvizeinek vízgyűjtőin regisztrálták.

 

A Sajó vízgyűjtőjén az alacsonyabban fekvő térségekben 2-5, magasabban 5-18 mm eső hullott, míg a Hernádén csak kis területen volt számottevő csapadék. Ma a hajnali reggeli órákban újabb csapadékzóna érte el a térséget, de a korábbi várakozásokkal ellentétben egyelőre ez is a Felvidék nyugati térségében okoz - egyelőre nem túl intenzív - csapadékot.

 

A friss modellfuttatások szerint a csapadékzóna a délelőtt folyamán keletebbre helyeződik és a késő délutáni óráig jelentősebb eső hull majd a Bükk és a Mátra térségében, valamint a Sajó szlovákiai vízgyűjtőjén. Késő délután átmenetileg gyengül a csapadék, majd az éjszaka első felében ezeken a területeken újabb számottevő eső valószínű.

Eközben a Hernád és a Bodrog vízgyűjtőjére is kiterjed a csapadék és ezeken a területeken holnap a délelőtti órákig tart majd az esőzés.

 

Hidrológiai helyzet és várható alakulása

 

Jelenleg vízfolyásainkon - gyengén változó vízmozgás mellett - alacsony, vagy igen alacsony mederteltség jellemző. A Sajó Szlovákiai mellékvizeinek egy részén 1-2 dm-es emelkedést okozott a tegnapi kisebb csapadék, de továbbra is kisvízi állapot jellemző.

 

A holnap reggelig lehulló, de a korábban jelzettnél valószínűleg kevesebb csapadék hatására, több vízfolyásunkon is árhullámok kialakulására lehet számítani.

 

Holnap reggelre az I. fokú készültségi szintet megközelítő/kevéssel meghaladó vízállások alakulhatnak ki a Sajó hazai felső szakaszán és a Tarnán, Tarnaméra térségében, majd szombat estétől a Taktán, Taktaföldvárnál.

 

0,5-1,5 méteres vízszintemelkedés lehetséges a Bódván és néhány csereháti, valamint Zempléni-hegység környezetében eredő patakon, de igazán jelentős árhullámok kialakulása nem valószínű.

 

A telített talajok miatt a síkvidéki területeken helyenként rövid ideig tartó belvízi elöntések kialakulása is lehetséges.

 

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2016. október 21.