Országos Műszaki Irányító Törzs- Tájékoztató 01.25. - 2017.01.25. 11:39
Vízügyi honlap

Országos Műszaki Irányító Törzs- Tájékoztató 01.25.

 

A Jégtörő XI. továbbra is biztosítja a Dálya térségében megnyitott jégtorlaszban a jég torlódásmentes levezetését a megnyitott csatorna fenntartásával. A jégtörési tevékenysége, a szakasz bejárását az aktuális jég- és nautikai viszonyoknak megfelelően legalább naponta,  de amennyiben a műszaki irányító a helyzetet úgy ítéli meg, akár naponta kétszer is elvégzik.

 

Az elmúlt napokban a jégtorlasz visszaduzzasztó hatásának következtében Gombosnál erősen áradni kezdett a folyó. A Duna gombosi szelvényében a jégbeállás okozta vízszintemelkedés január 13-án kezdődött, ekkor 30 cm volt a vízszint. A maximális vízállás 18-án este, 283 cm volt. Az ezt követő apadás hatására ma reggelre (napi 20-25 cm-es apadási ütem mellett) 83 cm-t mértek, tehát a jégtörésnek köszönhetően a vízállás jelentősen csökkent.

 

A Jégtörő VII. és a Széchenyi a magyar-szerb szerződés értelmében folytatja munkáját a Vukovár alatti Duna szakaszon. A hajópár a torlaszok megbontását azok alá hajózva, az alvíz felől végzi. A hajó tegnap az 1206-os és az 1189-es fkm között haladt, helyenként jégtorlaszokat bontott meg döngölő üzemmódban.

 

Az Országos Műszaki Irányító Törzs a hajók jégtörési tevékenységét az aktuális jég- és nautikai viszonyoknak, valamint más, a munkavégzést befolyásoló környezeti körülményeknek a figyelembevételével folyamatosan végzett helyzetelemzés eredményének megfelelően határozza meg.

 

OMIT, 2017.01.25.