Jellemző vízállások (2011.01.09.) - 2011.01.09. 09:33
Vízügyi honlap

 

Hidrológiai tájékoztató

2011.01.09. 09:00

Időjárási helyzet és előrejelzés:

Az elmúlt 24 óra alatt csak észak-keleten fordult elő, kis területen 1-5 mm csapadék.

Térségünk fölé délnyugatról továbbra is enyhe, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek. Ma az esti, éjszakai órákban az északnyugati vízgyűjtőket megközelíti egy hidegfront: hatására holnap estig elsősorban az Alpokban többfelé várható csapadék, síkvidéken eső, a hegyekben hó. A vízgyűjtők többi részén helyenként fordul elő gyenge eső, szitálás.

Kedden-szerdán az említett hidegfront átvonul a térségünk fölött, szórványosan okozva esőt, zápor. Ezt követően ismét váltakozó nedvességtartalmú és enyhébb levegő érkezik fölénk, jelentős csapadék a hét végéig nem valószínű.

Ma északon, északkeleten erősen felhős vagy borult idő várható, párásság többfelé, tartós köd néhol valószínű, gyenge eső is előfordulhat. Másutt változóan felhős időre van kilátás, több-kevesebb napsütéssel. A hőmérséklet ma kora délután többnyire 7, 14, északkeleten 5 fok körül várható, holnap hajnalban általában -2, +3 fok valószínű.

A 0 fok magassága jelenleg többnyire 2000 m felett van. A hidegfront hatására a hét közepére átmenetileg csökken, majd ismét emelkedik, és 2000 m körüli értéke várható.

Csapadék előrjelzés az elkövetkezendő hat napban:

Hőmérséklet előrejelzés az elkövetkezendő hat napban:

Az olvadás a síkvidéken megkezdődött, napközben a fokozódása várható. Az Alföldön hétfőre mindenhol eltűnik a hótakaró, de az egyidejű előre jelzett csapadék elenyészőnek tekinthető.

A vízgyűjtőket borító hó mennyisége északon mérsékelten nőtt, délebbre változatlan maradt, a Körös vízgyűjtőjén csökkent. A Sajó vízgyűjtőjén az időszaki sokéves maximumhoz közeli, a Zagyváén és a Bodrogén átlag fölötti, a többi mellékfolyó völgyében az alatti a hótakaró.

 

Vízjárási helyzet

Folyóink általában apadnak. Alacsony vízállás mellett a Felső-Tiszán és a Berettyó felső szakaszán az olvadás hatására kissé megemelkedett a vízszint. A Sebes-Körösön a tegnapi vízszintemelkedés mára megszűnt. A Tiszán az apadás üteme Szolnoknál kissé növekedett (már csak 3 cm-el van III. fok felett). A III. fokú készültségi szint (800 cm) felett 21 napja van a vízállás.

III. fokú a készültség a Hortobágy-Berettyón, Borznál (24 napja van III. fok felett). A Hármas-Körös torkolati szakaszán még II. fokú a készültségi szint, de gyorsulva apad.

Az olvadásból várható áradás ? a kevés előrejelzett csapadék miatt ? egyelőre mérsékeltebbnek látszik. Az elhúzódó felmelegedés azonban a magasabb (6-900 m) vízgyűjtők jelentősebb havát is felolvaszthatja, de ez az időszak már a bizonytalan előrejelzési távolságban van.

Hidrológiai Szakcsoport