2011.01.15. Vízkárelhárítási tájékoztató - 2011.01.15. 14:22
Vízügyi honlap

Időjárás

 
Gyenge hidegfront vonul ma át felettünk: lényegesen azonban nem változik időjárásunk, folytatódik a januári "tavasz". A front hatására átmenetileg megnövekszik a felhőzet, és több helyen várható eső, záporeső, de a lehulló csapadék mennyisége vasárnap reggelig csupán a Felső-Tiszán érheti el az 5 mm-t.
A front elvonultával anticiklon épül fel térségünkben, ezért csapadékmentes időre lehet számítani, legfeljebb ködszitálás fordulhat elő. Keddtől ismét változik időjárásunk: előbb kissé hűvösebb levegő szivárog a be, majd a hét közepétől markáns hidegfront érkezik, jelentősen visszaesik a hőmérséklet, visszatér a tél. Több helyen várható havazás, hózápor, eleinte eső is, de 5 mm-t meghaladó csapadékmennyiség sehol sem valószínű.
 
Vízjárási helyzet
 
A Felső-Dunán - az Alpokat ért esőzés következtében - heves árhullám alakult ki, mely Passaunál tegnap 13 órakor 907 cm-rel tetőzött. Ez ma reggelre 70 cm-t apadt, de még mindig jelentősen a III. fok felett van. A Felső-Duna északi vízgyűjtőjén kialakult olvadásos árhullámok viszont még csak Regensburgnál - kb. 150 km-rel Passau felett - tartanak. Ezért várható, hogy az apadás lejjebb megáll és az áradás elnyújtott, nagy víztömegű lesz, csökkentve az ellapulást.
Az osztrák Duna-mellékfolyókon (Traun, Enns) az esőből és olvadásból származó heves árhullámok tegnap tetőztek és mára elérték a Dunát, Linz-nél is egy előzetes tetőzést okozva, azaz jelenleg a Dunán három árhullám vonul le.
A bonyolult hidrológiai helyzet miatt nagy az előrejelzés bizonytalansága, de Nagybajcsnál biztosan meghaladja a III. fokú készültség (610 cm) szintjét már holnap. Jelenleg már II. fokban van, a tetőzés jövő hét elején, kb. 40-80 cm-rel a III. fok felett várható. Az előzetes számítások szerint jövő hét közepén Budapestnél II. fok körüli vízszintek várhatók, a rakpartok teljes elöntése mellett.
 
Árvízvédelmi helyzet
 
Jelenleg folyóink fővédvonalain 1348 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből:
 
- III. fokú árvízvédelmi készültség van 86 km hosszon, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.
- II. fokú árvízvédelmi készültség van 27 kmhosszon, a Dunán (Vének és Dunaremete között)
- I. fokú árvízvédelmi készültség van 1235 km hosszon, a Dunán (Rajka és Dunaremete, ill. Almásfüzitő és Komárom között), a Mosoni-Dunán, a Rába torkolati szakaszán; a Tiszán (Kisköre és a déli országhatár között), a Lónyay-főcsatornán, a Krasznán, a Zagyván, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körösön és a Maroson.
 
Belvízi helyzet
 
Jelenleg 375 ezer ha a belvízzel elöntött terület (ebből 202 ezer ha a vetés szántó). A hirtelen felmelegedés hatására megemelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága. További csapadék esetén számítani kell a belvízzel borított területek gyarapodására.
 
11 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 71 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 12 szakaszon, I. fokon, 45 szakaszon II. fokon és 14 szakaszon (Közép- és Dél-Alföldön) III. fokon védekeznek. Tegnap 164 db szivattyútelep és 54 db szállítható szivattyú 24 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba, 1139 fő vett részt a védekezési munkálatokban. 91 db belvíztározóban 139 millió m3 belvizet tárolnak.
 
218 település rendelt belvízvédelmi készültséget, ebből 19 település III. fokút.
 
A vörösiszap szennyezés helyzete
 
Valamennyi vizsgált ponton, minden paraméter szempontjából megfelelő volt a vörösiszap-szennyezés által érintett vizek minősége.
A Torna patak, devecseri mérőpontján a KDT-KTVF 24 órás mérése szerint a víz maximális pH értéke 8,45 volt 14-én este 8 órakor, egyébként végig a 8 +/-0,1-es sávban volt.
Az elektromos vezetőképesség értékek sem jeleztek semmiféle jelentős eseményt vagy beavatkozást. Az olvadás és az esetleges csapadéktevékenység miatt a területen továbbra is fokozott figyelésre van szükség.
 
A Marcal pH értékei a szokásos 8,1- 8,2 sávban voltak. A folyó jobb partján a NYUDU-KÖVIZIG mint a vízfolyás kezelője, vörösiszap kotrást végez a padkán és a vízzel nem borított rézsűkön, III. fokú vízminőségi kárelhárítás keretében.
A vízfolyás mentén és a mellék-vízfolyásokon járőrszolgálatot tartanak az esetleges káros jelenségek feltárása és megelőzése céljából, a munkaterületeken pedig naponta műszaki ellenőrzést végeznek.
A VM irányítása mellett a külterületek kárenyhítése is folyamatos.
 
 
Budapest, 2011. január 15.