2011.03.18 Hidrológiai tájékoztató - 2011.03.18. 13:52
Vízügyi honlap

2011. március 18.

A Kárpát-medence fölött átvonuló ciklonból ma reggelre már jelentősebb csapadék hullott. Északon a Garam-Ipoly-Sajó-Hernád vízgyűjtőkön mértek 20-50 mm közötti értékeket. Itt a területi átlag 30 mm körül alakult, míg a Bodrog vízgyűjtőjén ez csak 15,4 mm volt.
 
 
 
 
A magyarországi csapadékok főleg az északi-északkeleti területeken voltak jelentősek, különösen a Tarna vízgyűjtőjén (max.: 38,5 mm).
 
 
 
 
 
 
 
A vízjárásban elsősorban az Ipoly mellékvizein - Korpona, Kürtös, Tisovník - alakult ki rövid, heves árhullám, melyek kis időre meghaladták az II. illetve III. fokú szintet. Ennek következtében az Ipolyon Nógrádszakálnál I. fok (330 cm) feletti, II. fokot megközelítő vízállás várható. Itt ma reggel 7 órakor 325 cm-t mértek.
 
A Sajó vízgyűjtőjén szintén a mellékvízfolyásokon - Rima, Túróc, Stitník - van I. fokot meghaladó árhullám. A Sajón a szlovákiai vízállások egyelőre messze elmaradnak a fokozati szintektől (pl. Lénártfalva 215 cm, I. fok: 350 cm). Ugyanakkor Sajópüspökinél a ma reggeli 234 cm-es vízállás megközelítette a II. fokot (250 cm), várhatóan este e fölött tetőzik 10-30 cm-rel. Az ellapulás miatt lejjebb nem várható a II. fok elérése.
A Hernádon a tározók működése miatt nem alakult ki nagyobb árhullám, de a Tárca és Olsava mellékvízfolyások miatt a határszelvényben (Hernádzsadány 213 cm, I. fok: 230 cm) megközelíti az I. fokú szintet.
 
 
 
 A Bodrog vízrendszerében tározásokkal kiegyenlített kisebb áradások vannak, de együttes hatásukra Bodrogszerdahelynél ? és a magyarországi szakaszon is - már az I. fok meghaladását valószínűsíti a hét végén (Sárospatak 431 cm, I. fok: 450 cm).
A Ronyván az esőzés rövid (kb. 8 óra alatt átvonuló), de nagyon heves árhullámot indított el. A szlovákiai Alsómihályiban (Michalany) jelentősen meghaladta a III. fokot, ma délelőtt már Sátoraljaújhelyen várható egy rövid, heves áradás. 

A magyarországi esőzésekből áradás indult el a Tarnán, ahol ma II. fokot meghaladó tetőzés várható. A Zagyván is megindult az áradás, a felső vízmércéken várható az I. fok meghaladása. I. fokozati szinten van a Takta is.