Árhullám levonulása a Dráván és a Rábán - 2012.11.08. 13:23
Vízügyi honlap

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Dráva árhullám I. fokú árvízvédelmi készültségi szinten vonul le

A Dráva vízgyűjtőterületére nagy mennyiségű csapadék hullott le az elmúlt hétvégén. Területi átlagban 48 óra alatt lehullott csapadék az osztrák-szlovén területeken 60-70 mm volt.  A csapadék hatására az osztrák, szlovén területeken kialakult rendkívüli árhullám a magyar szakaszon kb. 1 méterrel elmaradt az eddig mért legmagasabb árhullámtól. Ez az erőteljes csökkenés a kedvezőre fordult időjárási helyzetből, illetve az osztrák és horvát erőművek üzemeléséből adódik. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság dolgozói a folyó vízszintjét folyamatosan figyelik, felkészültek a védekezésre és megtették a szükséges beavatkozásokat. Ma reggel 7 órakor I. fokú árvízvédelmi készültség került elrendelésre a drávasztárai és a drávaszabolcsi védelmi szakaszon is, azaz összesen 88 km árvízvédelmi töltésszakaszon van készültség. A védekezési tevékenységhez szükséges létszám a helyszínen tartózkodik.

Rába és Mura árhullám levonulása

A Rába szentgotthárdi szakaszán a keddi tetőzés után szerdán is egyenletesen apadt a folyó. További zavartalan apadás várható a következő napokban is. A Lapincs árapasztó vápán is gyors apadás volt tapasztalható egész nap. Csörötneknél 3 m-es vízszintcsökkenés következett be. A Rönök-Csörötnek közút lezárását feloldották.
Körmendnél tegnaptól már egyenletes a víz apadása, ma reggel 6 órától már csak I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A folyó ezen szakaszán is zavartalan lesz az apadás az elkövetkező napokban. Molnaszecsőd térségében tegnap kora este tetőzött az árhullám, azóta már 15 cm-t apadt a víz. Rábahídvégnél ma hajnalban volt a tetőzés, azóta ezen a szakaszon is 5-10 cm apadás tapasztalható. A Molnaszecsőd-Döröske összekötő út továbbra is zárva van.
A Rábahídvég alatti szakaszon árad a folyó. Az árvíz azonban jelentősen ellapul, nem éri el a készültségi szintet. Szakembereink számítása szerint a tetőzés csütörtök estére, péntek hajnalra becsülhető 120 (+-20) cm körüli, jóval árvédelmi fokozat alatti értékkel.

A Mura folyó az elmúlt 24 órában mérsékelten, egyenletesen áradt. A késő esti órákban tetőzött a folyó ezen szakaszán az árhullám a II. fokú szint közelében. Ma reggel az apadó tendenciára tekintettel 8 órától már I. fokúra mérsékelték a készültséget.

További információ:
Láng István műszaki főigazgató-helyettes, törzsvezető, Országos Vízügyi Főigazgatóság +36-30/866-2825
György Béla védelemvezető (Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság) +36-30/959-9080
Gaál Róbert védelemvezető (Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság) +36-30/927-8263

Budapest, 2012. november 8.


Molnár Béla
főigazgató