III. fokú árvíz és II. fokú belvízvédelmi készültség - 2013.02.04. 06:48
Vízügyi honlap

Árvíz és belvízvédelmi készültségek

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság az Inérhát-taktaföldvári védelmi szakaszon február 3-tól III. fokra növelte az árvízvédelmi készültségi fokozatot. A készültség a Sajó és a Takta vízfolyások összesen 43,35 km hosszúságú szakaszait érintik. A kisebb és gyors lefolyású árhullámot a csapadék és a hóolvadás együttes hatásai váltották ki. Az árhullám Taktaföldvárnál február 3-án már tetőzött és ezután a következő napokban jellemzően apadó vízjárás kialakulása várható a Takta vízfolyáson.

Több területen másodfokú belvízvédelmi készültség elrendelésére került sor az elmúlt napokban.

Az emelkedő dunai vízállás miatt a Közép-duna völgyi Vízügyi Igazgatóság területén zsilipzárásra került sor (Sulák csatorna torkolat), és műszaki okokból február 2-án szükségessé vált a szivattyútelep indiítása.

A Felső-Tisza vidéki Vzíügyi Igazgatóság területén (Felsőszabolcsi védelmi szakaszok) az elmúlt napokban a Felső-szabolcsi belvízrendszer területén hullott jelentős mennyiségű csapadék (átlagban 40-60 mm) és a hóolvadás hatására a csatornákban a vízszintek a mértékadó szintet több helyen elérték, illetve meghaladták. A meteorológiai előrejelzés szerint további jelentős mennyiségű (szerda reggelig 10-20 mm) csapadék várható. A belvízhelyzet kezelése vízkormányzással nem volt lehetséges, ezért szükséges volt a szivattyútelepek munkaidőn túli üzemeltetése és a másodfokú belvízvédelmi készültségi fokozat elrendelése.

A következő ábra a február 3-án (vasárnap) érvénybe lépett árvízvédelmi készültségi fokozat elrendelést mutatja be a Takta és a Sajó folyókon.

 

 

 

 

További 147,36 kilométer hosszon II. fokú árvízvédelmi készültség van, szintén az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság területén. A II. fokú készültségek a Tarnát és egyes kisebb vízfolyásokat érintik.