Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés - 2013.03.23. 15:12
Vízügyi honlap

Hidrometeorológiai helyzet

A következő napokban hideg téli időjárásra számíthatunk, hétfőn és kedden főképp hazai területeken, számottevő havazással. A jövő hét közepétől lassú enyhülés kezdődik és a hét végén már tavaszias hőmérsékletek valószínűek.
Ekkor ismét erősödik a csapadékhajlam, de már nagyrészt esőre számíthatunk.
 

Árvízi helyzet

Nagyobb folyóink közül a Tiszán és a Bodrogon stagnáló, alig változó vízmozgás jellemző, továbbra is I. fok feletti vízállásokkal. A következő napokban várható hideg időben a mostani árhullámok vízutánpótlása csökken.
 
Lassan apad a Sajó hazai felső szakasza, miközben a Tiszához közeli torkolati szakaszon alig változó vízmozgás jellemző. A tegnapelőtti esőzések következményeképpen kialakult és Tarnaméránál III. fokú készültségi szintet elért Tarna árhullám levonulóban van.
 
Apad a Takta felső szakasza is, az alsó szakaszon továbbra is gyengén áradó vízmozgás jellemző. A jövő hét végén várható enyhülés és esetleges eső újabb árhullámokat indíthat el, de ezek nagysága a lehulló csapadék mennyiségétől függ.
 

Belvízvédekezési adatok


Az elmúlt napon a síkvidéki területeken számottevő csapadék nem esett, következő csapadékhullám kedden várható - 5-10 mm. Mind a 12 vízügyi igazgatóság területén belvízvédelmi készültség van elrendelve, az összes 90 szakaszból 52 szakasz érintett, 29 szakaszon I. fok, 23 szakaszon II. fok.

10 vízgazdálkodási társulat I. fokban, 8 társulat II. fokban védekezik, 6 db önkormányzat (Nyíregyháza, Tiszalök, Balmazújváros, Nagyecsed, Jászalsószentgyörgy, Fegyvernek) I. fokban, 2 db önkormányzat (Gávavencsellő, Tomajmonostor ) II. fokban.

A belvízzel elöntött terület nagysága a belvizek összegyülekezése következtében tovább emelkedett, a Vízügyi Igazgatóságok felmérése szerint 79 800 ha, ebből 37 100 ha vetés-szántó.
Az egész Alföld érintett, legnagyobb elöntések Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyékben vannak. Jelenleg a Vízügyi Igazgatóságok  278 db szivattyútelepéből 115 db üzemel, 10 millió m3 belvizet emelnek át naponta, eddig összesen 88 millió m3-t. 457 fő vesz részt a védekezésben. 

A vízügyi igazgatóságok megkezdték a belvíz betározását, 38 db tározóban 35 millió m3 vizet tároztak be.