Az Országos Műszaki Irányító Törzs közleménye - 2013.06.10. 06:48
Vízügyi honlap

AZ ORSZÁGOS MŰSZAKI IRÁNYÍTÓ TÖRZS KÖZLEMÉNYE

2013.06.10.05.00 óra

A miniszterelnök a június 9-én reggel tartott esztergomi sajtótájékoztatóján bejelentette: az országgyűlés kedden dönthet az árvíz miatti vészhelyzet meghosszabbításáról. Ez elsősorban a Duna Budapest alatti áradásának alakulásától függ. A miniszterelnök Budapestről szólva hangsúlyozta: Döntő két nap következik, mert olyan helyen lesz árvízi veszély, ahol a legtöbb ember él, és a legtöbb érték van veszélyben, tehát most kell még minden erőnket összeszedni.

Az OMIT – az Országos Műszaki Irányító Törzs szakembereinek irányításával a védekezés ütemezetten zajlik. A szakemberek felkészítették a védekezésben részt vevő egységeket a tetőzés után várható árvízi jelenségek kezelésére. A gátak állapotát folyamatosan ellenőrzik, a kritikus helyeken meghozták a megfelelő intézkedéseket. A védekezést minden védvonalon az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálja.

Molnár Béla az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője elmondta: az árvízben közvetlenül nem érintett területi Vízügyi Igazgatóságok szakembereinek átcsoportosításával a teljes védvonalon biztosítják a védekezés szakmai irányítását.

Az árhullám szintje Budapest felett mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállás értékét és várhatóan Budapest alatt is lesznek majd olyan szakaszok, ahol megdől a valaha mért legmagasabb vízállás. Az árhullám Budapestnél az éjszakai órákban 891 cm-el tetőzött.

Az OMIT töltésfeltáró szakcsoportot rendelt ki az elsőrendű állami és az önkormányzati védművek kritikus szakaszainak vizsgálatára, a szakcsoport folyamatos jelentéseivel segíti az Országos Műszaki Irányító Törzs munkáját.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs a Budapest feletti térségben 20 helyszínen alakított ki központi homokzsáktöltő telepeket, ahol rendelkezésre áll az állami védvonalakon és az önkormányzatoknál felmerülő igények azonnali kielégítésére szolgáló tartalék.

Megtették az előkészületeket a Budapest alatti térségben a védelmi szakaszok súlypontjainál kialakítandó további 7 homokzsáktöltő telep kialakítására és mielőbbi üzembe helyezésére.

A területi feladatokat összefogó műszaki koordinátorok folyamatosan ellenőrzik a védelmi képességet érintő kivitelezéseket a Szigetköz, Komárom-Esztergom megye, a Dunakanyar, Szentendre és Budapest térségében. A védelem súlypontja jelenleg a Duna Budapest-Komárom közötti szakasza, ahol elsősorban a nyílt ártéren fekvő települések védelme a legfontosabb feladat. Kiemelten foglalkoznak a Margitsziget védelmével és megtették a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az árvizet kizárják a mellékágból.

A Budapest alatti szakaszon folyamatos a felkészülés a valaha mért legnagyobb vízszintet (LNV-t) megközelítő, illetve az azt meghaladó vízállások fogadására. A szakemberek felmérik a kritikus helyeket, és meghozzák a védekezést meghatározó intézkedéseket.

A folyók vízjárását a csapadékból származó vízmennyiség levezetési üteme határozza meg. Ezt egy folyó-keresztszelvényben a másodpercenként átfolyó víztömeggel jellemezhetjük. Budapestnél például a Duna átlagosan, nem árvízi helyzetben, 2300 köbméter vizet szállít.

Az árvizeknél az egy folyószakaszra érkező mennyiség kezdetben nagyobb, mint a távozó, azaz nincs meg a kellő átfolyási felület. Ezért addig nő a vízállás, míg a vízhozam (a sebesség-felület szorzata) az alsó szelvényben el nem éri az érkező vízmennyiséget. Ilyenkor következik be a folyószakaszon a tetőzés.

A mostani árvíznél a vízhozam rekordját, 10116 m3/s-ot, Nagybajcs mellett mérték. Nagymaroson június 8-án 17 órakor 9505 m3/s volt a vízhozam. (Ugyanitt 2006-ban csak 9000 m3/s volt a maximális vízhozam). A Duna vízhozama Budapestnél 9500 m3/s körül tetőzik.

A Nagymaroson mért másodpercenkénti 9500 köbméteres vízhozam 1 nap időtartam alatt 0,82 köbkilométer víztömeget jelent.

Egy átlagos 4 fős család 20 m3 vizet használ fel egy hónap alatt. Eszerint számolva majdnem 500 család havi igényének megfelelő víz folyik le a tetőző Dunán egy másodperc alatt.

Jelenleg 807,4 km töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon.

 

I. fokú védekezés van 206,4 km-en (a Marcal középső szakaszán, a Sió alsó szakaszán Siótorok – Sióagárd között és a Zagyva középső szakaszán).

II. fokú védekezés van 233,6 km-en (a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Dunaföldvártól a déli országhatárig, a bal parton Solttól a déli országhatárig).

III. fokú védekezés van 176,2 km-en (a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Adonyig, a bal parton Soltig, a Rába győr-árpási, győr-koroncói szakaszán, a Marcal győr-koroncói, valamint a koroncó-mórichidai árvízvédelmi szakaszán).

Rendkívüli védekezés van 191,2 km-en (a Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna-menti és Mosoni-Duna-menti, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti állami védvonalakon).

A legfrissebb adatok megjelenítéséhez kattintson ide.

Országos Műszak Irányító Törzs

Országos Vízügyi Főigazgatóság

2013.06.10.05.00 óra