Az OVF közleménye - 2013.11.26. 13:12
Vízügyi honlap

A hétvégi, több hullámban érkező csapadékból, intenzív lefolyás alakult ki az elmúlt napokban a Rábán és a Mura folyón. A vízfolyásokon 2-4 m közötti vízszint-emelkedéseket regisztráltak. A Rába tegnap 19 órakor tetőzött Körmendnél 437 cm-rel. A Körmend feletti völgybe is jelentősebb víz jutott ki, a Csörnöc körmendi vízmércéjénél 43 cm-rel tetőzött a vízszint 20 órakor.

Ma reggelre a vízfolyások középső és felső szakaszain már apadás mutatkozott.

A Rábán Szentgotthárdnál, az erőteljes apadást következtében, 18 órakor megszünt a védelmi fokozat. Itt az utómunkálatok, a károk felderítése folyik. A védelmi szakaszon a zsilipek zárását és a duzzasztó árvízi üzemelését végzik a szakemberek.. Több, mederbe bedőlt fát kell eltávolítani.

Ma reggelre a Répce és a Perint alsó szakaszára érkezett az árhullám csúcsa. A Pinkán már levonult az árhullám, jelenleg erősen apad. Lakott területeket nem veszélyeztetett az árvíz. A Bük és Acsád közötti teljes útzárat feloldották, azonban a Nagygeresd Vasegerszeg közötti szakaszon éjjel 1 órától teljes útzár van érvényben.

A Gyöngyös patak vízszintje Kőszegnél a lehullott csapadékok hatására gyorsan emelkedett, 24-én 14 órakor 410 cm-rel tetőzött, azóta egyenletes apadás tapasztalható. A Lukácsházi tározót üzembe helyezték, ezzel 1,1 millió m3 vízet tartottak vissza. A tározó alatti lakott területek nem kerültek veszélybe. A tározótér leürülése folyamatosan történik, mivel a napokban további csapadéktevékenység nem várható.

A Murán Muraszerdahelyen tegnap 19 órakor 415 cm-rel tetőzött a folyó, utána intenzív apadás mutatkozott. Ma reggelre a folyó itt 65 cm-t apadt.

Letenyénél az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett a vízszint. Ma reggelre - közvetlen tetőzés előtti állapotban - óránként 1-2 cm-t emelkedett. A tetőzés dél körül várható 400 cm körüli vízállással. Utána erős apadás valószínűsíthető.

Murakeresztúron a folyó ma estére tetőzés közeli állapotban lesz 420 cm körüli értékkel.

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2013. november 26.