OVF Tájékoztató - 2014.05.20. 12:15
Vízügyi honlap
Az elmúlt héten kialakult árhullám a Dunán jelenleg Adony térségében tetőzik az I. fokú készültség szintje alatti vízállással. Az árhullám tetőzése a lejjebbi szakaszokon sem haladja meg az I. fokú készültség szintjét. Az utóbbi napok nagy mennyiségű csapadéka a Hernádon a III. fokot meghaladó, a Sajón a II. fok szintjét elérő árhullámok kialakulását eredményezte. A Hernádon Gesztelynél várhatóan csütörtök hajnalig a III. fokú készültség szintje fölött marad a vízállás.
 

1. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ METEOROLÓGIAI HELYZET

 
Az elmúlt időszakban a Duna vízgyűjtőjének időjárását meghatározó ciklon teljesen elhagyta a Duna vízgyűjtőjét. Az elmúlt 24 órában még helyenként előfordult lokális csapadéktevékenység, ami területi átlagban sehol sem okozott számottevő mértékű csapadékmennyiséget.
A legfrissebb előrejelzések alapján az elkövetkező napokban egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe, jelentős csapadék a Duna vízgyűjtőterületén a következő három napban sehol sem várható.
 

2. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ ÁRVIZI HELYZET

 
Jelenleg 164,0 km hosszban van árvízvédelmi készültség, ebből
III. fokú készültséget tartunk fenn összesen 98,3 km hosszban
II. fokú készültséget tartunk fenn összesen 23,5 km hosszban
I. fokú készültséget tartunk fenn összesen 42,4 km hosszban
 
A fenti ciklon hatására lehullott csapadék következményeként jelentősen megáradtak a Traun, az Enns és a Bécsi-medence folyói és a Dunán az osztrák szakasztól kiindulva jelentős vízszintemelkedések alakultak ki.
 
A Dunán az árhullám tetőzése jelenleg Adony térségében jár, ma reggel 7 órakor 440 cm-t mértek. A folyó hétfőn délután tetőzött Budapestnél 550 cm-es vízállással. Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli számításai szerint a Dunán az árhullám tetőzése várhatóan mindenhol az I. fok szintje alatt marad.
A Lajtán jelentős árhullám vonul le. Az érkező árhullám Mosonmagyaróvárnál a III. fokú készültséget (220cm) meghaladó szinten ma reggel 4 órakor 292 cm-rel tetőzött. A folyó tartósan, egész hétfő éjszaka tetőzött.
 
A 2009. évi, az ideihez hasonló nagyságrendű árvíz tapasztalatai alapján az Országos Műszaki Irányító Törzs az elmúlt 48 órában úgy döntött, hogy a tapasztalatokat felhasználva a védvonalak ideiglenes erősítésével, szükségtározás nélkül biztosítja Mosonmagyaróvár biztonságát, a mezőgazdasági károk elkerülése érdekében.
 
A központi irányítás ezért már vasárnap az érintett térségbe vezényelte a helyi vízügyi igazgatóság saját dolgozói mellé a Közép- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 34 dolgozóját, akik a már korábban a helyszínen lévő vízügyi szakemberek munkáját segítik. Homokzsákokkal ideiglenes védvonal erősítéseket építettek ki, és stabilizálták a töltéskoronákat a kritikus szakaszokon. Az apadás várhatóan a keddi nap folyamán indul meg. A vízszintek szerdán-csütörtökön süllyednek a III. fokú árvízvédelmi készültségi szint alá. Addig a megerősített figyelőszolgálat és a védelmi osztagok a helyszínen várják az árhullám levonulását
 
Az elmúlt időszak számottevő csapadéka a Sajó és a Hernád vízrendszerében jelentős árhullámok levonulását okozta.
 
A Sajó Sajópüspökinél szombaton délelőtt tetőzött 257 cm-es értékkel, ma 8 órakor 178 cm-t mértek. A tetőzés Felsőzsolcánál tegnap délután-este következett be az I. fok szintje alatt, 257 cm-es értékkel.
 
A Hernádon Hidasnémetinél a vasárnapi tetőzés óta gyors ütemben zajlik az apadás, ma reggel 8 órakor az I. fok szintjét meghaladó, 217 cm-es értéket mértek. Gesztelynél tegnap délután 16 órakor a vízszint a III. fok szintje fölé emelkedett, a folyó lelassult ütemben, de továbbra is árad, ma reggel 8 órakor 394 cm-t mértek (II. fok 300 cm).
 
A Hernád Gesztelynél ezekben az órákban tetőzik 395 cm körüli értékkel.
 
A Bodrogon Felsőbereckinél az I. fok alatti vízszintek kialakulása várható és lejjebb is az I. fok szintje alatt maradnak a vízállások.
Egyéb tiszai mellékfolyóinkon (Túr, Kraszna, Szamos, Körösök, Maros) a következő napokban nem várható árvízvédelmi készültséget elérő vízállások kialakulása.
 

3 MEGTETT INTÉZKEDÉSEK

 
A Rába térségében:
 
Lajta folyó térségében:
 
A Sajó-Bódva-Hernád térségében:
 

4. BELVÍZVÉDELEM

 

Jelenleg hét vízügyi igazgatóság területén 14 szakaszon van érvényben  I. fokú, 6 szakaszon pedig II. fokú belvízvédelmi készültség. Az elöntött terület nagysága 1894 ha, amiből 299 ha vetés és szántó. A védekezésben 107 fő vesz részt.

 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. május 20.