OVF Tájékoztató - 2014.05.21. 12:34
Vízügyi honlap

Az elmúlt héten kialakult árhullám a Dunán jelenleg Baja térségében tetőzik az I. fokú készültség szintje alatti vízállással. Az utóbbi napok nagy mennyiségű csapadéka a Hernádon a III. fokot meghaladó, a Sajón a II. fok szintjét elérő árhullámok kialakulását eredményezte. A Hernádon Gesztelynél várhatóan csütörtökig a III. fokú készültség szintje fölött marad a vízállás.

 

1. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ METEOROLÓGIAI HELYZET

 

Az elmúlt időszakban a Duna vízgyűjtőjének időjárását meghatározó ciklon teljesen elhagyta a Duna vízgyűjtőjét, amelynek időjárását jelenleg anticiklonális hatások határozzák meg.

A legfrissebb előrejelzések alapján az elkövetkező napokban továbbra is egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe, jelentős csapadék a Duna vízgyűjtőterületén a következő két napban sehol sem várható.

 

2. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ ÁRVIZI HELYZET

 

Jelenleg 164,2 km hosszban van árvízvédelmi készültség, ebből

III. fokú készültséget tartunk fenn összesen 98,3 km hosszban

II. fokú készültséget tartunk fenn összesen 23,5 km hosszban

I. fokú készültséget tartunk fenn összesen 42,4 km hosszban

 

A készültségi fokozat az elmúlt 24 órában nem változott.

 

A fenti ciklon hatására lehullott csapadék következményeként jelentősen megáradtak a Traun, az Enns és a Bécsi-medence folyói és a Dunán az osztrák szakasztól kiindulva jelentős vízszintemelkedések alakultak ki.

 

A Dunán az árhullám tetőzése jelenleg Baja térségében jár, ahol ma reggel 8 órakor tetőzés közeli állapotban 670 cm-t mértek (I. fok 700 cm).  Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli számításai szerint a Dunán az árhullám tetőzése várhatóan mindenhol az I. fok szintje alatt következik be.

A Lajtán jelentős árhullám vonult le. Az érkező árhullám Mosonmagyaróvárnál a III. fokú készültséget (220 cm) meghaladó szinten 292 cm-rel tetőzött, ma reggel 8 órakor 247 cm-t mértek.

A Lajta mentén a homokzsákos nyúlgát kiépítése sikeresen befejeződött.

 

Az elmúlt időszak számottevő csapadéka a Sajó és a Hernád vízrendszerében jelentős árhullámok levonulását okozta.

A Sajó Sajópüspökinél szombaton délelőtt 257 cm-el, II. fokú készültség mellett tetőzött, ma 8 órakor már csak 155 cm-t mértek. A tetőzés Felsőzsolcánál hétfő délután-este következett be az I. fok szintje alatt, 257 cm-es értékkel, ma reggel 7 órakor 214 cm-es vízállást észleltek.

 

A Hernádon Hidasnémetinél a vasárnapi tetőzés óta gyors ütemben zajlik az apadás, tegnap napközben az I. fok alá csökkent a vízszint, ma reggel 8 órakor 141 cm-es értéket mértek. A folyó tegnap délután Gesztelynél is tetőzött 400 cm-es értékkel, ma reggel 8 órakor 383 cm-t mértek.

 

A Sajón és a Hernádon (a legalsó szakasz kivételével) folytatódik az apadás.

 

A Bodrogon Felsőbereckinél az I. fok alatti vízszintek kialakulása várható és lejjebb is az I. fok szintje alatt maradnak a vízállások.

Egyéb tiszai mellékfolyóinkon (Túr, Kraszna, Szamos, Körösök, Maros) a következő napokban nem várható árvízvédelmi készültséget elérő vízállások kialakulása.

 

3. MEGTETT INTÉZKEDÉSEK

 

Lajta folyó térségében a  vízszintek rögzítése megtörtént.

 

A Sajó-Bódva-Hernád térségében a vízügyi szakemberek továbbra is folyamatosan értékelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket és a  fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat van az árvízvédelmi vonalakon.

 

4. BELVÍZVÉDELMI HELYZET

 

Jelenleg hét vízügyi igazgatóság  területén 15 szakaszon van érvényben  I. fokú, 5 szakaszon pedig II. fokú belvízvédelmi készültség. A ma reggeli adatok alapján az elöntött terület nagysága 1759 ha, amiből 263 ha vetés és szántó. A védekezésben 105 fő vesz részt.

 

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. május 21.