OVF Tájékoztató - 2014.05.22. 13:28
Vízügyi honlap

Az elmúlt héten kialakult dunai árhullám tetőzése az alsó szakaszokon is bekövetkezett, az I. fokú készültség szintje alatti vízállással. A Lajta is folyamatosan apad.  A Hernádon Gesztelynél ma éjjel a III. fokú készültség szintje alá csökkent a vízállás.

 

1. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ METEOROLÓGIAI HELYZET

 

Az elmúlt időszakban a Duna vízgyűjtőjének időjárását anticiklonális hatások határozták meg, jelentős csapadék sehol sem hullott.

A legfrissebb előrejelzések alapján, a hétvégén hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amelynek nyomán változékonyabbra fordul az időjárás, emiatt a következő időszakban több hullámban számíthatunk csapadékhullásra, de ennek mennyisége a következő néhány napban területi átlagban várhatóan sehol sem lesz jelentős.

 

2. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ HIDROLÓGIAI HELYZET

 

Jelenleg 164,2 km hosszban van árvízvédelmi készültség, ebből

II. fokú készültséget tartunk fenn összesen 98,2 km hosszban

I. fokú készültséget tartunk fenn összesen 66 km hosszban

 

A III. fokú készültségek megszüntetésre kerültek folyószakaszainkon.

 

Dunán a múlt héten kialakult árhullám elhagyta a folyó hazai alsó szakaszát is. Baján tegnap napközben 672 cm-es, Mohácson pedig ma hajnalban 667 cm-es vízállással következett be a tetőzés, az I fok szintje alatt.

Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli számításai szerint a Dunán az árhullám tetőzését követően mindenhol apadás várható.

A Lajtán jelentős árhullám vonult le. Mosonmagyaróvárnál a tetőzést követően ütemes apadás tapasztalható, ma reggel 6 órakor a vízállás a III. fokú vízszint alá csökkent.

A Sajón és a Hernádon a teljes szakaszon folytatódik az apadás. A Hernádon Gesztelynél várhatóan holnapra a II. fok szintje alá süllyed a vízszint.

Sajó Sajópüspökinél szombaton délelőtt tetőzött 257 cm-es értékkel (II. fok 250 cm). A tetőzés Felsőzsolcánál hétfő délután-este következett be az I. fok szintje alatt, 257 cm-es értékkel. A folyamatos apadás következtében már minden vízmércén fokozat alatti vízállásokat regisztrálnak.

Hernádon Hidasnémetinél a vasárnapi tetőzés óta gyors ütemben zajlik az apadás. A folyó kedden délután Gesztelynél is tetőzött 400 cm-es értékkel; a vízszint az éjszaka folyamán a III. fok szintje (350 cm) alá csökkent, ma reggel 8 órakor 333 cm-t mértek.

 A Bodrogon Felsőbereckinél az I. fok alatti vízszintek kialakulása várható és lejjebb is az I. fok szintje alatt maradnak a vízállások.

Egyéb tiszai mellékfolyóinkon (Túr, Kraszna, Szamos, Körösök, Maros) a következő napokban nem várható árvízvédelmi készültséget elérő vízállások kialakulása.

 

3. MEGTETT INTÉZKEDÉSEK

 

A Sajó-Bódva-Hernád térségében továbbra is a fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat van az árvízvédelmi vonalakon. A védvonali tevékenységek alakulásának függvényében az átvezényelt vízügyi szakemberek visszarendelése megtörtént.

A kedvező időjárási és vízjárási viszonyokra tekintettel az Országos Műszaki Irányítási Törzs (OMIT) működését a mai napon 12 órától megszüntetjük.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. május 22.