Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(03:00):261cm   Komárom(03:00):250cm   Esztergom(03:00):231cm   Budapest(03:00):312cm   Paks(03:00):244cm   Baja(02:00):399cm   Duna Mohács(03:00):417cm   
Töltés
Címkék
Nincsenek címkék.
Nyomtatható verzió Küldés
A Vízügyi Ágazat egységes informatikai rendszere

Adatátviteli hálózat   Informatikai infrastruktúra   Adatbázis környezet

 

Magyarországon az elmúlt tizenkét évben folyamatosan épült ki a vízügyi ágazat egységes informatikai rendszere. A jelenleg is működő rendszer egyes elemei (VIR: Vízkárelhárítási, védekezési Információs Rendszer) már a kilencvenes évek első felében kiépültek, de a folyamat 1999-ben gyorsult fel, amikor is az akkori Országos Vízügyi Főigazgatóságnál a további fejlesztések szervezeti feltételei (informatikai főosztály) megteremtődtek.

 
1999-2000-re kiépült az egységes adatátviteli hálózat, és nem sokkal ezután megjelentek az egységes adatbázis környezet további elemei - SQL adatbázis szerverek, térinformatikai adatbázisok.
 
2001-2002-re az országos vízügyi hálózatban létrejött az egységes informatikai infrastruktúra, amely a további fejlődést szintén jótékonyan segítette elő. Mindeközben az adatátviteli hálózat kiépítettsége a 12 vízügyi igazgatóságon túl a szakaszmérnökségek és a területi védelmi központok felé folytatódott.
 
2003 végére a belső vízügyi hálózat és infrastruktúra valamint a külvilág közé kapocsként kiépült a Központi Vízügyi Szerverfarm, mely az egyes szervezetek illetve a vízügyi rendszer alkalmazásainak web helyeit tartalmazza, a szükséges adatbázis és térinformatikai kiszolgálói háttérrel.
 
2004 közepén pedig az OKTVF létrehozta a Vízügyi Adattár fenntartását, üzemeltetését és fejlesztését koordináló munkabizottságot, mely a rendszer egységes relációs, térinformatikai és dokumentum alapú adatbázis rendszerét kezelte. A Vízügyi Adattáral kapcsolatos feladatok folyamatos végrehajtására az OKTVF, majd a Vízügyi Központ és Közgyűjtemények utódszervezetének tekinthető Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI) keretén belül 2007. április 1-től létrejött az Adattár és Infrastruktúra Önálló Osztály. A Vízügyi Adattár üzemeltetése, fenntartása érvényes Eljárási Rend keretein belül folyik.
 
Az informatikai rendszer egy háromlábú feltételrendszeren nyugszik. Ez a három láb:
 
Ezekre épülnek rá a vízügyi ágazat egyes vezetői, gazdasági-pénzügyi, vízgazdálkodási-szakmai alkalmazásai, amelyet összefoglalóan az Országos Vízügyi Információs Rendszernek nevezünk.
Fel Fel
 1   2   3   4