Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(22:00):305cm   Komárom(22:00):321cm   Esztergom(22:00):319cm   Budapest(22:00):378cm   Paks(22:00):313cm   Baja(22:00):463cm   Duna Mohács(22:00):476cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
TÁJÉKOZTATÓ 2016.03.03    2016.03.03. 12:06

TÁJÉKOZTATÓ

 ÁRVÍZ
 

 Jelenleg 1124,84 km-en I. fokú, 129,66 km-en II. fokú összesen tehát 1254,5 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve az országban (a Tiszán, a Bodrogon, a Sajón-Taktán, a Tarnán, a Zagyván, a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Sebes-Körösön és a Hármas-Körösön).

A hat napos előrejelzés szerint a teljes Duna vízgyűjtőjéből az elkövetkező időszakban (területi átlagban) a Felső-Duna és Inn vízgyűjtőjén 4-22 mm, a Dráva és a Mura vízgyűjtőjén 26-38 mm, a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 16-31 mm, Körösök és Maros vízgyűjtőjén 20-31 mm körüli csapadékra lehet számítani.

 

A Sajó Sajószentpéterig apad, Felsőzsolca és Kesznyéten között gyengén árad, míg legalsó torkolati szakaszán átmenetileg stagnálnak a vízszintek. Ma napközben Felsőzsolcánál és holnap Kesznyétennél is bekövetkezik a tetőzés, előbbi helyen készültségi szint alatti vízállással.

Sajószentpéternél ma még I. fok feletti vízállásokra számíthatunk, majd az éjszakai órákban készültségi szint alá süllyed a vízállás.

A Taktán Taktaföldvárnál tegnap 271 cm-es, II. fok feletti vízállással bekövetkezett az újabb kisebb árhullám tetőzése, miközben a Sajó áradása miatt, az árvízkapunál stagnálnak a vízszintek.

Ma Taktaföldvárnál folytatódik az apadás, míg az árvízkapu térségében további stagnálás, majd holnaptól lassú apadás valószínű. A Tisza apadása miatt szombattól némileg ?gyorsulhat? a vízszint csökkenése.

A Bodrog lassan apad, de továbbra is az I. fokú készültségi szintet meghaladóak a vízállások.

A következő napokban folytatódik az apadás, amelynek üteme csak lassan növekszik majd.

Felsőbereckinél várhatóan szombaton süllyedhet a vízszint az I. fok alá, míg Sárospataknál ez vasárnap történhet meg.

 

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a felső szakaszon apadóak a vízállások. Az elmúlt 24 órában Tokaj és Tiszalök térségében már ütemes volt a vízszintcsökkenés, 24 óra alatt 30-35 cm-t apadt a folyó. Holnap napközben Tiszapalkonyánál, szombat reggelre pedig Tiszakeszinél is az I. fok közelébe, ill. kissé az alá süllyedhetnek a vízszintek. Tiszafürednél apad a folyó, a keddi 664 centiméteres maximumnál 6 cm-rel alacsonyabb szintet mutatott ma reggel. A folyó jelenleg Kisköre-alsónál tetőzik, ahol 8 órakor 716 cm volt a vízállása. Ugyancsak tetőzés közeli állapotot figyelhetünk meg Szolnoknál, ahol ma reggel 8 órakor 711 cm-es szintet mértünk (II. fok 750 cm). Ettől lejjebb még lassú áradás jellemző. Változatlanul szükséges tehát az I. fokú árvízvédelmi készültség fenntartása Tiszafüred és Csongrád között a folyó mindkét partján.

A Zagyva árhulláma éjjel érte maximumát Jászteleknél, amikor is 436 centiméter volt a vízállás (I. fok 350 cm), azóta reggelre egy centiméter apadt. Ezért továbbra is I. fokú az árvízvédelmi készültség a folyó a Zagyva mindkét partján Jászberény és Szolnok között.

 

A Fekete-, Fehér- és Kettős-Körös teljes hosszában apadó, készültségi szint alatti vízállású. A hidrológiai helyzetre való tekintettel jelenleg I. fokú készültség van érvényben a Hármas-Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Berettyón.

 

A várható csapadékmennyiség hatására folyóinkon továbbra is enyhén emelkedő vízszintekre kialakulására számíthatunk a következő napokban.

 

Az árhullámok fogadására a vízügyi szervezetek felkészültek, illetve az árhullámok levonulását folyamatosan figyelemmel kísérik, egyben a fokozatoknak megfelelő őri és figyelőszolgálatokat felállították.

 

BELVÍZ

 Az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárásának következtében 11 vízügyi igazgatóság területén 53 belvízvédelmi szakaszon tartanak belvízvédelmi készültséget. Ebből 21 I. fok, 31 II. fok és 1 helyszínen (Balatonöszöd sztp.) III. fokon védekeznek.

Nőtt a területi elöntés nagysága, összesen már 78 ezer hektáron van belvíz, amiből vetés és szántó 40 ezer hektár. A legnagyobb elöntést, 21,8 ezer hektárt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén regisztrálták. Országosan 213 db szivattyútelep és 17 db szállítható szivattyú üzemel naponta 11,6 millió m3 vizet átemelve.

A belvízi védekezésben az igazgatóságok 557 dolgozója vesz részt. Legfontosabb feladatuk a folyamatos szivattyúzás, a csatornák, műtárgyak állapotának ellenőr­zése, valamint az elöntéssel érintett területek bejárása.

Az elkövetkező 6 napban a Nyugaton 15-25 mm, délkeleten 15-20 mm, másutt 5-15 mm közötti területi csapadékátlagokra lehet számítani.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2016. március 3.

Fel Fel