Töltés
Felhívjuk a Tiszán lévő úszóművek és úszóeszközök tulajdonosainak, valamint az érintett parthasználóknak a figyelmét, hogy a folyók felületén nagy mennyiségű és nagyméretű jégtáblák megjelenésére lehet számítani, melyek az árhullám megérkezésével folyamatosan emelkedő vízszintek mellett vonulnak le. Ezúton kérünk minden tulajdonost, hogy tulajdonának védelme érdekében gondoskodjon ezek beszedéséről vagy menedékhelyre való vontatásáról.
Nagybajcs(08:00):274cm   Komárom(08:00):284cm   Esztergom(07:00):271cm   Budapest(08:00):350cm   Paks(08:00):348cm   Baja(08:00):515cm   Duna Mohács(08:00):527cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Tájékoztatás a Felső-Tiszán kialakult jéghelyzetr...    2017.02.09. 12:22

Tájékoztatás a Felső-Tiszán kialakult jéghelyzetről

ORSZÁGOS MŰSZAKI IRÁNYÍTÓ TÖRZS  2017. 02. 09.

 

A Felső-Tiszán és a Szamoson egy kisebb árhullám vonult le. Az árhullám a folyókon lévő jégtakarókat megbontotta, emiatt intenzív jégzajlás alakult ki. Az érkező jég összetorlódott Szabolcsveresmart, Záhony és Tiszaszentmárton között több, mint 20 km hosszban. A kialakult jégtorlódás a levonuló árvizet megemelte, a vízhozamot visszaduzzasztotta. Ezért az árvíz Záhonynál 3 méterrel magasabb, közel 700 cm-el magasabb szinten vonul le, mint azt egyébként a víz mennyisége indokolná. A vízszint Záhony térségében a vízszint meghaladta a III. fokú készültségi szinteket, a víz a jégtorodás mellett kilépett a hullámtérre. Záhony fölött a vízszint már apad, a jégzajlás gyakorlatilag megszűnt. A vízügyi szolgálat 2 óránként figyeli a jelenséget és folyamatosan értékeli a kialakult helyzetet. A torlódás alsó végén, Szabolcsveresmart alatt többnyire összefüggő, megbontatlan jégtakaró van Tiszalökig. Itt Dombrádnál és Tiszabercelen a vízállás elérte az I. fokú készültségi szintet.

A következő napokban az árhullám átfolyik a Szabolcsveresmart és Tiszalök közötti szakaszon. Azzal számolunk, hogy a Tiszalöki erőműnek 1500-1600 m3 vízet kell átengednie másodpercenként a holnapi nap folyamán. Az OMIT a helyi védelemvezetéssel elemezte a helyzetet és kidolgozta a jeges árhullám kezelésének lehetséges módjait, figyelemmel arra, hogy jelentős felmelegedés nem várható.

A békésebb forgatókönyv szerint a jégzajlás nem indul meg Tiszalök felett, azt a tiszalöki erőmű zsiliptáblái visszatartják. A záhonyi torlódás és alatta az összefüggő jégtakaró megmarad, az árhullám nem bontja meg. A jeget az érkező víz elvékonyítja, eltünteti, ahogy erre már többször volt példa.

A veszélyesebb forgatóköny szerint számolni kell azzal, hogy az árhullám összetöri az összefüggő jégpáncélt és intenzív jégzajlás indul meg torlaszok kialakulásával. A Tiszalök fölötti szakaszon összesen több mint 40 darab torlasz kialakulására hajlamos kanyarulat van, amelyből most közel 30 darabon áll fenn a veszélye torlódás kialakulásának.

Ez a torlaszok környezetében intenzív vízszintemelkedéssel járhat, ezért értesítettük az önkormányzatokat a lehetséges vízszintek kialakulásáról, hogy a hullámtéri tulajdonosokat figyelmeztessék a veszélyre. Amennyiben szükségessé válik, a jégzajlást jégtörő hajókkal tereljük, károsan magas vízszintek kialakulása esetén a torlódásokat robbantással lazítjuk.

Külön feladat a Tiszalöki erőmű működőképességének megőrzése. 2003-ban az erőmű alatt kialakult torlasz visszatartotta a zajló jeget, ami miatt a jégtáblák berakódtak az erőmű nyílásába és az működésképtelenné vált. Ezt a történést elemezve az OMIT a helyi védelemvezetéssel közösen új beavatkozást dolgozott ki. Ezt a mai nappal kezdjük meg. Lényege, hogy ahol kell robbantással lazítjuk meg a kialakult jégtakarót, és a megbontott jeget jégtörő hajókkal a kisebb veszélyt jelentő tiszadob alatti szakaszra kormányozzuk.

A következő napokban a Tiszalök alatti szakaszt megtisztítjuk a jégtől, hogy az az esetlegesen meginduló, a Felső-Tiszáról  érkező jeget, torlasz kialakulása nélkül tudja fogadni.

A jelenlegi helyzetben mindenképpen pozitív, hogy a záhonyi torlasz visszaduzzasztása miatt az alsó szakaszon az árvízi hozam kisebb, bár tartósabb lesz. A vízszintek nem fogják meghaladni a kezelhető méretű árvízszinteket. Emiatt nem számolunk olyan jeges árvíz kialakulásával, mint amilyen 1985-ben volt, amikor több mint 40 helyen vált szükségessé torlaszrobbantás, 3 darab jégtörő hajó állandó működése mellett. Azonban egy a közeljövőben kialakuló ismételt árhullám előidézhet hasonló helyzetet, ezért fontosnak tartjuk az átgondolt felkészülést az összehangolt védekezésre.

A jéglazító robbantást a Készenléti Rendőrség tűzszerészei, a jégtörést a vízügyi szolgálat Jégvirág I. és Jégvirág X. hajói hajtják végre, a feladatok koordinálását az Országos Műszaki Irányító Törzs végzi. Ez az első alkalom, hogy az idén, 2017-ben elfogadott új jogszabályi keretek között a vízügyi robbantási feladatokat a Készenléti Rendőrség tűzszerészei látják el. A két szervezeti egység 2012 óta szorosan együttműködik, a Készenléti Rendőrségnek jelentős szerepe volt a 2013. évi árvízvédelmi munkákban is. Az együttműködésről szóló jogszabály elfogadása előtt a szervezetek közös robbantási gyakorlatot is tartottak. A mai nap tapasztalatait a szakemberek kiértékelik, és a tapasztalatok alapján ismételten áttekintik a Felső-Tisza jégvédelmi terveit az összehangolt védekezés érdekében.

 

OMIT, 2017. február 9.

 

Fel Fel