Töltés
Felhívjuk a Tiszán lévő úszóművek és úszóeszközök tulajdonosainak, valamint az érintett parthasználóknak a figyelmét, hogy a folyók felületén nagy mennyiségű és nagyméretű jégtáblák megjelenésére lehet számítani, melyek az árhullám megérkezésével folyamatosan emelkedő vízszintek mellett vonulnak le. Ezúton kérünk minden tulajdonost, hogy tulajdonának védelme érdekében gondoskodjon ezek beszedéséről vagy menedékhelyre való vontatásáról.
Nagybajcs(08:00):274cm   Komárom(08:00):284cm   Esztergom(07:00):271cm   Budapest(08:00):350cm   Paks(08:00):348cm   Baja(08:00):515cm   Duna Mohács(08:00):527cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Országos Műszaki Irányító Törzs 02.18.    2017.02.18. 13:42

Országos Műszaki Irányító Törzs 02.18.

 

Hidrometeorológiai előrejelzés

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban melegedésre számíthatunk, az éjszakai hőmérsékletek a következő 3 napon még továbbra is fagypont alatt várhatóak, a napi középhőmérsékletek a pozitív tartományba emelkednek, ezért jégképződés már nem valószínű. Számottevő csapadék a következő néhány napban nem várható, de keddtől területi átlagban is jelentős mennyiségű, folyékony halmazállapotú csapadék valószínűsíthető a Duna és a Tisza felső vízgyűjtőjén.

Jeges árhullám

Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban a Dunán igen alacsony mederteltség mellett enyhén áradó, a Tiszán stagnáló, illetve lassan apadó vízállásokra számíthatunk, az I. fokú árvízvédelmi készültség szintje alatt.

Kisköre alatti szakaszon Tiszaroffnál február 16-án 11 és 12 óra között 684 cm-rel, Tiszabőnél 16 órakor 668 cm-rel, Szolnoknál pedig 22 és 23 óra között 635 cm-rel (I. fok 650 cm) következett be a tetőzés. Az árhullám tetőzése jelenleg Tiszaug és Csongrád között található. A Tiszán már nem találhatóak készültségi szinteket elérő vízállások. A már említett Bodrogon kívül a többi mellékfolyón is apadást észlelnek készültségi szintek alatti vízállásokkal.

Ma a reggeli órákban megindult a Tiszakécske, Tiszabög térségében felgyülemlett teljes jégtömeg és Csongrád felé tart.

Ma 10:00-kor Magyarországon összesen 292 km-en van érvényben III. fokú árvízvédelmi készültség a Tiszán, a jégtorlasz aktuális helyzete miatt.

Felhívjuk az úszóművek és úszóeszközök tulajdonosainak, valamint az érintett parthasználóknak és komp üzemeltetőknek a figyelmét, hogy a folyók felületén tetemes mennyiségű- és méretű jégtáblák megjelenésére kell számítani, melyek a kialakult árhullám hatására folyamatosan emelkedő vízszintek mellett vonulnak le. A fentiekre tekintettel kérjük, hogy az úszóművekre, úszóeszközökre, valamint azok rögzítéseire fokozott figyelmet fordítsanak, azokat szükség esetén erősítsék meg, annak érdekében, hogy az úszólétesítmények ne szabaduljanak el és a vízfelületeken megjelenő úszó jégtáblák azokban kárt ne okozhassanak.

Belvíz

Jelenleg 10 vízügyi igazgatóság területén, 41 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 7 szakaszon II. fokú, 34 szakaszon I. fokú készültség van érvényben.

A belvízzel elöntött terület nagysága fokozatosan csökken, a mai napon 37 900 ha, ebből 11 500 ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések a Körösök és a Közép-Tisza vidékén keletkeztek. 96 db szivattyútelep és 13 db mobil szivattyú, összesen 2,4 millió m3 belvizet emelt át, a védekezésben 256 fő vett részt.

A következő napokban továbbra sem várható számottevő csapadék. A védekezés szempontjából az időjárási körülmények kedvezően alakulnak, ami elősegíti a belvíz folyamatos levezetését.

 

OMIT, 2017. február 18.

 

Fel Fel