Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(11:00):63cm   Komárom(11:00):84cm   Esztergom(11:00):63cm   Budapest(11:00):127cm   Paks(11:00):20cm   Baja(11:00):154cm   Duna Mohács(11:00):173cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Tájékoztató 2018. május 17.    2018.05.17. 10:44

Tájékoztató

2018. május 17.

 

HIDROMETEOROLÓGIA:

 

Egy magassági hidegörvénynek és egy sekély ciklonnak köszönhetően az elmúlt 5 nap során az ország legnagyobb részén jelentősebb csapadék hullott. Az elmúlt 5 nap során többfelé esett jelentősebb csapadék. A szerda reggel 8 óráig (6 UTC) lehullott csapadék mennyisége a nyugati határnál helyenként meghaladta a 60, a délkeleti határ mentén megközelítette az 50 mm-t.

Tegnap, a délutáni órákban a Rába vízgyűjtőjén újabb záporok, zivatarok alakultak ki a vízgyűjtőkön, ezekből területi átlagban 5 mm csapadék hullott, de lokálisan, különösen a Répce és a Gyöngyös vízgyűjtőjére 25-35 mm is leesett.

A mai napon a ciklon már északabbra helyeződik, de hatása még érezhető lesz. A jelenlegi meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban a Rába vízgyűjtőjén a többször megnövekszik a felhőzet, amelyből bárhol kialakulhat egy-egy futó zápor, zivatar. Területi átlagban nem várhatóak nagy mennyiségek, napi 5 mm alatti értékek. Lokálisan, azonban bárhol leeshetnek nagyobb mennyiségek is.

ÁRVÍZVÉDELEM:

Magyarországon jelenleg 57 km hosszban van árvízvédelmi készültség elrendelve, ebből I. fokú készültség 57 km hosszban. Érintett vízfolyások: Rába és Mura

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Szombathely) területén, Vas megyében a 06.02. Körmendi árvízvédelmi szakaszon I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el, az elmúlt időszakban a Rába vízgyűjtőjén lehullott nagymennyiségű csapadék miatt. A Rába Körmendnél ma hajnalban 3:00 órakor tetőzött 371 cm-el (175 m3/s), a reggeli órákban megindult az apadás.

A Rába Rumnál még lassan árad, Sárvárnál is folyamatos áradás tapasztalható.

A Rába völgyében a levonuló árhullám csak kisebb elöntéseket okozott, Körmend után az árhullám jelentős ellapulására számítunk.

 

A jelenlegi előrejelzés szerint a Rába folyó alsóbb szakaszán, a sárvári szelvényben jelentősen fokozat alatti vízállással fog tetőzni, a szombat reggeli órákban.

A Mura folyón levonuló árhullám miatt Zala megyében a 06.04. Murai árvízvédelmi szakaszon 2018. május 16-án 6 órakor I. fokú árvízvédelmi készültség került elrendelésre. A Mura Muraszerdahelynél tegnap egész nap gyengén áradt, ma reggel tetőzés közeli állapotban van a folyó, néhány órán belül elindul a lassú apadás.

A jelenlegi előrejelzés szerint a Mura Letenyei szelvény tetőzésére továbbra is II. fokot meghaladó 400 cm 20 cm (665 m3/s) vízállásra számítunk, a lassúbb levonulás miatt a tetőzés később várható, holnap a délelőtti órákban.

Az elmúlt napok csapadékának köszönhetően egy kisebb árhullám indult el a Dunán, mely a hazai szakaszon a fokozati szintektől jóval elmaradó - alacsony mederteltség melletti - tetőző értékekkel vonul le. A Tiszán is várható egy kismértékű - egy méteres körüli - vízszintemelkedés, azonban továbbra - ahogy a Duna esetében is - alacsony mederteltségekre számítunk.

 

 

Fel Fel