Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(05:00):205cm   Komárom(05:00):199cm   Esztergom(05:00):179cm   Budapest(05:00):243cm   Paks(05:00):149cm   Baja(04:00):304cm   Duna Mohács(05:00):326cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Tájékoztató árhullámról 2019.06.04    2019.06.05. 15:32

TÁJÉKOZTATÓ

ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

 

Az országban jelenleg 760,9 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve.

A Duna apadása a meleg időjárás hatására a napokban a magasan lévő vízgyűjtőkőn elindult hóolvadás miatt lassul, de a fővárosban vízszintemelkedés nem várható. A Tiszán a Körösök árhulláma hatással van a levonuló árhullámra.

 DUNA:

A Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin a meleg időjárás következtében az elmúlt napokban hóolvadás indult meg, így bár számottevő csapadék nem volt és a legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint továbbra sem várható, az olvadékvíz hatására a Duna bajor és osztrák szakaszán a vízszint kis mértékű (néhány deciméteres) emelkedés indult el. Ez azt jelenti, hogy a Duna Nagymaros feletti szakaszán 1-2 napos stagnálás, esetleg néhány centiméteres vízszintemelkedés, alatta pedig a lassú apadás valószínű. A Duna árhullámának tetőzése ma reggel a Mohács alatti szakaszon jár. Budapestnél az apadás az előrejelzések szerinti ütemben történik, 10 órakor a vízállás 472 cm volt, ami 116 cm vízszintcsökkenést jelent a szombat déli tetőző szinthez (588 cm) képest. A budapesti apadás holnap reggelig egyre lassuló ütemben folytatódik, majd szinte stagnálásba vált a következő 2 napban. Péntektől az apadás ütemének újbóli gyorsulása valószínű.  A 400 cm-es szint alulmúlása így a vasárnap déli órákban valószínűsíthető.

TISZA:

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése Szolnok térségében jár, Az árhullám lassú levonulását a mellékfolyókon kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják. A tiszai mellékfolyók közül a Krasznán, a Bodrogon, a Zagyván, a Berettyón, és a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatóak az I. fokú szintek feletti vízállások. A Tisza vízgyűjtőjének felső részein folytatódik a csapadékos időjárás, de számottevőbb csapadékmennyiség csak a Körösök részvízgyűjtőin valószínű. Ennek hatására a Körösök vízrendszerén újabb árhullám levonulására van kilátás, de a tetőző szintek elmaradnak a jelenleg mértektől, helyenként közelítik csak meg az I. árvízvédelmi  fokozathoz tartozó szinteket. A Körösökön kialakuló vízállásokra a Tiszán levonuló árhullám továbbra is hatással van.

  A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II.fokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2019. június 4.

Fel Fel