Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(22:00):305cm   Komárom(22:00):321cm   Esztergom(22:00):319cm   Budapest(22:00):378cm   Paks(22:00):313cm   Baja(22:00):463cm   Duna Mohács(22:00):476cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
2011.01.14. Vízkárelhárítási tájékoztató    2011.01.14. 11:44

Időjárás

 
A Kárpát-medence időjárását kezdetben inkább az északi ciklonrendszer, majd a hétvégén egyre inkább a délnyugati anticiklonális mező határozza meg. Ennek hatására több helyen esik az eső (tőlünk északra havazik). Folytatódik az enyhe idő.
Tegnap borult, párás, néhol tartósabban ködös idő volt, ma napközben nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, és elsősorban a Dunántúlon már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati, nyugati szél több helyen megerősödik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok volt, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul.
A hétvégén változóan felhős lesz az ég, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd a jövő hét elején többfelé párás, helyenként tartósan ködös idő várható. Kezdetben északkeleten még néhol gyenge zápor, később legfeljebb szitálás fordulhat elő.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte -1, +4 fok között, később 0 fok körül alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 7, 14, majd 3, 8 fok között várható.
 
Csapadék
 
Az elmúlt nap az országban mindenütt volt eső, de mennyisége jellemzően 5 mm alatt maradt, mindössze Sopron térségében és az Ukrán határ mentén volt 8-9 mm.
A Duna felső vízgyűjtőjén jelentős mennyiségű csapadék esett (Inn: 70 mm körüli, Passau térsége: 20-30 mm, Traun-Enns: 20-90 mm, Ybbs: 50-80 mm).
Ma már csak elszórtan várható eső, a több csapadék az ország északi felén valószínű. Kezdetben az Északi-középhegység térségében átmenetileg havas eső, néhol hó is előfordulhat.
Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.
Az olvadás tovább fokozódott, hazánkban az Északi Középhegységen kívül már alig van hó.
A rész-vízgyűjtőkön az olvadás következtében a felhalmozódott hókészletek kismértékben tovább csökkentek: már csak a Sajó-Hernád és a Dráva vízgyűjtőjén van átlag feletti mennyiségű, máshol az alatti hó.
 
Vízjárási helyzet
 
A Felső-Duna vízgyűjtőin leesett csapadék árhullámokat indított el a jelentősebb mellékfolyókon (Inn, Traun, Enns), hatására a Duna árad (Passaunál 900 cm körüli tetőzés várható ma ? IV. fok), Kienstocknál a folyó szintje több mint 4 métert, Nagybajcsnál pedig tegnap estétől kb. 1 m-t emelkedett.
A kialakult árhullám hatására a magyar szakaszon Esztergomig a II. fok szintjét meghaladó, lejjebb Budapestig az I. fokot meghaladó vízállások alakulhatnak ki. Budapesten a II. fok szintjét megközelítő tetőzésre számítunk a jövő hét közepén.
A Közép és Alsó-Tiszán folyamatos az apadás, a Felső-Tiszáról levonult kisebb árhullám csak apadás-lassulást jelentett a Tisza-tó vízállásaiban.
Kisebb árhullám vonul le a Sajón és a Zagyván is, I. fok körüli szinteken (a Zagyva Jászteleknél meghaladta a II. fokot is, most tetőzik).
 
Árvízvédelmi helyzet
 
Jelenleg folyóink fővédvonalain 1293 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből:
 
- III. fokú árvízvédelmi készültség van 86 km hosszon, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.
- I. fokú árvízvédelmi készültség van 1207 km hosszon, a Tiszán Kisköre - Algyő között, valamintAlgyő és a déli országhatár között, a Lónyay-főcsatornán, a Krasznán, a Zagyván, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körösön.
 
Az elmúlt 24 órában a védekezésben 702 fő vett részt.
 
Belvízi helyzet
 
Jelenleg 378 ezer ha a belvízzel elöntött terület (ebből 205 ezer ha a vetés szántó). A hirtelen felmelegedés hatására megemelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága. További csapadék esetén számítani kell a belvízzel borított területek gyarapodására.
 
11 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 70 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 12 szakaszon, I. fokon, 44 szakaszon II. fokon és 14 szakaszon (Közép- és Dél-Alföldön) III. fokon védekeznek. Tegnap 162 db szivattyútelep és 43 db szállítható szivattyú 25,2 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba, 1132 fő vett részt a védekezési munkálatokban. 91 db belvíztározóban 139 millió m3 belvizet tárolnak.
 
9 megye területén 27 vízgazdálkodási társulat folytat belvízvédelmi tevékenységet, 186 db szivattyútelepen és 79 db szivattyúálláson az elmúlt napon összesen 5,9 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba. A vízitársulatok részéről összesen 470 fő vett részt a belvízvédekezésben.
 
213 település rendelt belvízvédelmi készültséget, ebből 18 település III. fokút.
 
A vörösiszap szennyezés helyzete
 
Valamennyi vizsgált ponton, minden paraméter szempontjából megfelelő volt a vörösiszap-szennyezés által érintett vizek minősége.
A Torna patak, devecseri mérőpontján a KDT KTVF 24:00 órás mérése szerint a víz maximális pH értéke délután 2 órakor elérte a 9,0 értéket, ezt követően 2 óra alatt helyreállt a 8,5 alatti, szokásos értékre.
Az emelkedő hőmérséklet hatására történő olvadásnak eddig nem volt hígító vagy mobilizáló hatása, de a jelentősebb csapadéktevékenység miatt a területen fokozott figyelésre van szükség.
 
A Marcal pH értékén a Torna-patak helyi kilengései nem mutatkoztak, az a szokásos 8,1- 8,3 sávban voltak. A folyó jobb partján a NYUDU-KÖVIZIG mint a vízfolyás kezelője, vörösiszap kotrást végez a padkán és a vízzel nem borított rézsűkön, III. fokú vízminőségi kárelhárítás keretében.
A vízfolyás mentén és a mellék-vízfolyásokon járőrszolgálatot tartanak az esetleges káros jelenségek feltárása és megelőzése céljából, a munkaterületeken pedig naponta műszaki ellenőrzést végeznek.
A VM irányítása mellett a külterületek kárenyhítése is folyamatos.
 
A beemelt belvizeket befogadó, felszíni vízfolyások vízminőségének védelme érdekében, a debreceni székhelyű felügyelőségi laboratórium és a szolnoki székhelyű regionális laboratórium több szelvényben vízmintákat vett.
A vízvizsgálatok alapján, a Nyugati-főcsatorna egyes szelvényeinél beemelt belvizek, a magas ortofoszfát koncentráció miatt, csak több tízszeres hígítási arány mellett emelhetők be.
A Nagykunsági főcsatornába beemelt belvizek vizsgálati eredményei alapján, a befogadó még elegendő hígítást biztosít.
A vízminőségi problémák elkerülése érdekében, folyamatos a kapcsolattarás az érintett környezetvédelmi felügyelőségek és a vízügyi igazgatóságok között, illetve a tájékoztatás a vízfogyasztók felé.
 
 
Budapest, 2011. január 14.
Fel Fel