Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(03:00):174cm   Komárom(03:00):183cm   Esztergom(03:00):163cm   Budapest(03:00):222cm   Paks(03:00):140cm   Baja(03:00):285cm   Duna Mohács(03:00):310cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Kínai vízügyi szakemberek tanulmányúton    2011.09.27. 09:01
Kínai vízügyi szakemberek tanulmányúton

Magyarország, 2011. szeptember 21-22. 

Az EU-Kína Vízgyűjtő Gazdálkodási Program (RBMP) keretében dr. Perger László, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság Vízgyűjtő-gazdálkodási Főosztályának vezetője felkérést kapott egy 16 fős kínai minisztériumi delegáció fogadására.

 A program létrehozásáról 2005-ben, Pekingben 8. EU-Kína Csúcstalálkozón állapodtak meg Kína jelenlegi, Nagy-Britannia korábbi miniszterelnöke, aki egyben az Európai Unió Tanácsának korábbi elnöke, valamint az Európai Unió Bizottságának korábbi elnöke. A programban kínai részről a Vízkészlet-gazdálkodási Minisztérium, a Környezetvédelmi Minisztérium, a Sárga-folyó Bizottság és a Jangce-folyó Vízkészlet-gazdálkodási Bizottság vesz részt. A vízgyűjtő gazdálkodási program 2007-ben indult, és 2012-ben fejeződik be. A program úgy lett megtervezve, hogy Kína hasznosíthassa azt az integrált vízkészlet-gazdálkodás és -védelem területén elért előrehaladást, melyet 25 éve alatt értek el a közös európai vízügyi politika és vízügyi jogalkotás kialakítása és megvalósítása során, aminek szintézise az EU Víz Keretirányelve.

A programban résztvevőknek rendszeresen szerveznek magas szintű találkozókat és tanulmányutat. Idén 11 napos szakmai útjuk során három országba, Hollandiába, Csehországba és Magyarországra látogattak el. Hazánkba, 2011. szeptember 20-án érkezett a küldöttség, mely főként a Vízkészlet-gazdálkodási Minisztérium szakembereiből álló. A delegáció tagjai között üdvözölhettük a Sárga-folyó Bizottság és a Jangce-folyó Vízkészlet-gazdálkodási Bizottság egy-egy tagját is. A látogatás célja a tiszai árterek újrahasznosítási gyakorlatának megismerése az Új Vásárhelyi-terven keresztül, valamint tájékozódás az Európai Unió Duna Stratégiájának vízügyi vonatkozásairól és a magyarországi vízgyűjtő-gazdálkodás gyakorlatáról.

Szeptember 21-én a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóságon dr. Perger László vezetésével fogadtuk a kínai minisztériumi delegáció tagjait. Az egész napos találkozó során délelőtt dr. Kling István vízügyért felelős helyettes államtitkár nevében Gerencsér Ágnes, a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának szakmai tanácsadója és Papp Kálmán, a VKKI nemzetközi koordinátora köszöntötte a küldöttséget, majd előadást tartott dr. Dobi László, a VKKI vízgazdálkodási szakértője, Láng István, a Vidékfejlesztési Minisztérium Vízkárelhárítási Főosztályának vezetője. Délután dr. Perger László tájékoztatást adott a hazai vízgyűjtő-gazdálkodásról, majd Tian Qi, a Kínai Vízkészlet-gazdálkodási Minisztérium Tervezési és Előkészítési Osztályának szaktanácsadó asszonya a kínai vízgyűjtő-gazdálkodásról.

 

További képek a vkki.hu-n

Szeptember 22-én Szolnokon Lovas Attila, a Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója, fogadta a delegációt, tájékoztatást adott az Igazgatóság feladatairól, szerepéről majd szakmai bejárás keretében bemutatta a tavalyi árvíz során már beüzemelt Tiszaroffi, az épülő Hanyi-Tiszasülyi és Nagykunsági árapasztó tározót valamint a Kiskörei tározót. Ez utóbbit egy háromdimenziós, mérethű modell segítségével szemléltette.

 

Lovas Attila, a KÖTIKÖVIZIG igazgatója  (jobbról)

Wu Qiang, a kínai delegáció vezetője, egyúttal Kínai Vízkészlet-gazdálkodási Minisztérium Tervezési és előkészítési Osztályának tanácsadója valamint Paul van Meel, az EU-Kína Vízgyűjtő-gazdálkodási Program szakmai szervező csapatának vezetője elismerését és elégedettségét fejezte ki, és köszönetet mondott a magyar félnek a szakmai programok színvonalas és alapos megszervezéséért és lebonyolításáért.

 Összeállította: Szabó Katalin

Fel Fel