Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(22:00):305cm   Komárom(22:00):321cm   Esztergom(22:00):319cm   Budapest(22:00):378cm   Paks(22:00):313cm   Baja(22:00):463cm   Duna Mohács(22:00):476cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.03.27. 12:26

Hidrometeorológiai helyzet alakulása:

Ma inkább az északi és keleti országrészben várható ismétlődő, váltakozó intenzitású havazás. Eleinte délkeleten és a keleti határnál havas eső, eső is előfordult. A folytatásban is erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, csak rövid felszakadozások lehetnek. Többfelé várható csapadék, kezdetben havazás, havas eső, majd egyre inkább eső valószínű. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán lehet.
 

HÓHELYZET:

 
A jelenlegi és a következő 24 órában várható havazások hatására a Felső-Duna vízgyűjtőit leszámítva minden vízgyűjtőn a hóvízkészletek emelkedésre kell számítani.
 
A Dunán a hóvízkészletek a tegnap kezdődött havazás hatására kismértékben emelkedtek, a szerda estig várható havazás hatására további emelkedés várható. A lehullott hó mennyisége az 500m alatti területeken okozott számottevő készletnövekedést.
 
Tisza felső szakaszának hóvízkészlete nem változott jelentősen, még mindig átlag alatti értékek jellemzőek.
A szlovák hó adatok alapján a múlt héten a Sajó, Ipoly, Hernád alsó szakaszán valamelyest nőttek a hóban tárolt vízkészletek.
A Bódva és a Bodrog vízgyűjtőin azonban csökkenés volt a jellemző. A tegnapi és mai és holnapi havazás is érinti ezeket a vízgyűjtőket is, így hét második felére a készletek növekedésével kell számolni.
A mostani havazásnak köszönhetően a Szamos, Zagyva-Tarna, Körösök, Sajó-Hernád és a Maros hóban tárolt vízkészletei átlag fölötti értékre emelkedtek. A Bodrog hóvízkészlete jelenleg átlag körüli értéken áll.
Dráva és Murahóvízkészlete továbbra is jelentős.A Dráva vízkészlete továbbra is az időszaki maximum felett található.
A Murán a havazás hatására szintén az eddig mért legmagasabb  érték fölé emelkedett a hóvízkészlet.
A korábbi - talajban tározódott - csapadék, valamint a hóban tározódó csapadék alapján a belvízhelyzet jelentős fokozódásával számolhatunk a jövő héttől várható olvadások következtében.
 
Az időjárás alakulása további csapadékokat jelez, mely - Miskolc magasságát számítva - holnap még havazással, pénteken havas esővel jelentkezik, azaz növeli a tározott vízmennyiséget. A szombati és vasárnapi eső az alföldön az olvadást, valamint az elöntések növekedését jelenti. Az 500 m feletti vízgyűjtőkön még ebből is többnyire havazás várható.
Az ünnepekig nem várható a folyókon újabb árhullám, azt követően pedig a frissebb meteorológiai elemzés alapján lehet előrejelzést adni.
 

Árvízi helyzetértékelés

 
Az elmúlt 24 órában csak kisebb, átlag 3-20 mm csapadéktevékenységet észleltünk főleg hó formájában. A Tisza vízgyűjtőjén, folytatódott az árhullám levonulása.
Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban hideg időjárás mellett, 2-11 mm területi csapadék átlag várható vegyes halmazállapotban, de a hét végén összesen 25-30 mm is eshet a Tisza vízgyűjtőjén, mely újabb árhullámot okozhat folyóinkon.
 
A Tisza folyó középső szakaszán (Tiszaújváros-Csongrád között) I. fokú készültségi szint van elrendelve. A középső szakaszán Kisköre alsóig apadó, Szolnoktól pedig enyhén áradó vízállások tapasztalhatók.
A Kraszna folyón az apadó vízállásra való tekintettel az I. fokú árvízvédelmi készültséget megszüntettük.
A Lónyay főcsatornán az apadó vízállásra való tekintettel az I. fokú készültségi szintet megszüntettük
A Bodrog folyón I. fokú készültségi szintek mellett folytatódik a lassú apadás. A Taktán stagnáló vízszintek a jellemzők. II. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenn tartjuk.
A Zagyván folytatódik az apadás, de az alsó szakaszon még a vízszintek nem süllyedtek az I. fokú készültségi szint alá.
Hortobágy- Berettyó stagnáló, enyhén apadó vízszintek mellett a II. fokú készültséget továbbra is fenn tartjuk.
Hármas-Körösön I. fokú készültségi szint van elrendelve, egyelőre stagnáló, enyhén emelkedő vízszintek a jellemzők.
A többi Körösön folytatódik a lassú apadás.
 
Nagytavak helyzetértékelése:
Balaton: 95 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 70-110 cm). Az elmúlt héten 4 cm-t emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 142 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 130-170 cm). Az elmúlt héten 3 cm-t emelkedett a vízszint.
 
Jelenleg 993,7 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, 864 km-en I. fokú (Bodrog, Hármas-Körös, Zagyva és a Tisza középső szakaszán, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak) és 129,7 km-en II. fokú (Takta, Hortobágy-Berettyó).
 

 Megtett intézkedések

 
Az érintett Vízügyi Igazgatóságok Védelmi Törzsei a kialakult árvízszinthez tartozó árvízvédelmi fokozatok szerint önállóan végzi tevékenységüket. A szükséges intézkedések végrehajtása érdekében a védelmi helyzetnek megfelelően szükség esetén éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
 
A vízügyi szakemberek az érintett védelmi szakaszokon a műtárgyak üzemképességének fenntartása érdekében a jégtelenítéseket folyamatosan végzik illetve egyes szakaszokon a hó eltávolítását a gátkoronákról és a műtárgyak környezetéből. Egyes helyeken a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése zajlik.
 

 Belvízvédelmi helyzet

 
Magyarország síkvidéki területein az elmúlt 24 órában 2-10 mm csapadék esett. A hótakaró vastagsága az Alföldön 2-18 cm között változik, legtöbb hó a középső területeken hullott. A felső talajrétegek változatlanul telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek magasak.
 
Országosan 77 400 ha a belvízzel elöntött terület, ebből 32 850 ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak. Pontosabb felmérésre csak a hó elolvadása után kerülhet sor. 
11 vízügyi igazgatóság területén van érvényben belvízvédelmi készültség 53 szakaszon, ebből 25 szakaszon I. fokú és 28 szakaszon II. fokú a belvízvédelmi készültség.
 
A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák és a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végzik a szakemberek.
 
Érintett vízgazdálkodási társulatok:
7 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 13 társulat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn. 8 önkormányzat (Szurdokpüspöki, Nyíregyháza, Nagyecsed, Balástya, Tiszalök, Balmazújváros, Jászalsószentgyörgy, Fegyvernek) I fokú, 3 önkormányzat (Gávavencsellő, Tomajmonostora, Kunhegyes) II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
 
Fel Fel