Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(02:00):175cm   Komárom(02:00):183cm   Esztergom(02:00):162cm   Budapest(02:00):223cm   Paks(02:00):141cm   Baja(02:00):286cm   Duna Mohács(02:00):309cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helzetértékelés    2013.04.28. 15:58
Aktuális ár- és belvízi helzetértékelés

 HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA 

 
Vasárnap napközben vékonyodik, csökken a felhőzet, délen számíthatunk több napsütésre. Az ország északi felén a nap első felében záporok alakulnak ki. A délnyugati szél többször megerősödik, ma északnyugaton viharossá fokozódik. A folytatásban sok lesz a napsütés, eleinte csak időnként, majd az időszak végén többször megnövekszik a gomolyfelhőzet. Kezdetben csapadék nem valószínű, később szórványosan várható zápor, zivatar.
Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 20 százalékán lehet.
 
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 
Jelenleg 1368 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 699 km-en (a Duna felső szakasza a Szigetköz természet közeli elárasztása miatt, Tisza Tokaj- Kisköre és Mindszent - Déli országhatár közötti szakasza, Takta, Zagyva középső szakasza,Hármas-Körös felső szakasza, a Maros torkolati szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 307 km-en (Tisza Kisköre-Tiszaroff és Csongrád -Mindszent közötti szakasza, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Hármas-Körös középső szakaszának egyes gátőrjárásai).
III. fokú védekezés van 362 km-en (Zagyva alsó szakasza, Tisza Tiszaroff-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös alsó szakasza).
 
Duna vízállásait közepes mederteltség mellett lassan apadóan tartja a felső vízgyűjtőkön kialakult hóolvadás. Készültségi szintet elérő vízállásokra nem számítunk a következő napokban.
Dráván és Murán is tartósan közepes mederteltség alakult ki, a vízgyűjtők magasabb részein tapasztalható hóolvadás következtében, lassú apadás tapasztalható. Készültségi szintet elérő vízállásokra nem számítunk a következő napokban.
Az OMSZ előrejelzése szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjén továbbra sem várható csapadék, folytatódik a vízszint csökkenés.
Bodrogon az apadó vízállásra való tekintettel megszűntettük az I. fokú árvízvédelmi készültséget.
Közép-és Alsó-Tisza is mindenhol apad, bár az apadás mértéke nagyon csekély. Szolnokig 10-20 cm/nap, Szolnok alatt 6-8 cm/nap az apadás üteme. A szolnoki vízállások az előrejelzések szerint legkorábban a jövő hét elején csökkennek III. fokú szint alá. Csongrádnál a II. fokú árvízvédelmi készültségi szint, Szegednél pedig a I. fokú készültségi szint van érvényben.
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba, a felső szakaszon továbbra is III. fokú készültségi szint van érvényben. Az alsó szakaszon az apadás hatására megszűntettük I. fokú készültségi szintet.
Körösök teljes vízrendszerében a kedvező időjárás hatására egyenletesen folytatódik az apadás.
Hármas-Körös felső szakaszán továbbra is I. fokú készültség van érvényben. A vízállás a középső és alsó szakaszon - a Tisza visszaduzzasztása miatt - lassú apadást mutat.
 A kedvező időjárás hatására Magyarország többi vízfolyásán sem számíthatunk árhullámok kialakulására.
 
NAGYTAVAK HELYZETÉRTÉKELÉSE:
Balaton: a mai napon 123 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon nem változott a vízszint. 
Velencei-tó: 158 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon nem változott a tó vízszintje.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 1547 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 45,7 millió Ft volt.
 

BELVÍZVÉDELMI HELYZET

 Magyarország síkvidéki területein tegnap belvízvédekezés szempontjából kedvező, napos, csapadékmentes idő volt.
A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 47ezer ha-ra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 23 ezer ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések továbbra is Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében alakultak ki.
 
A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tegnap 18 órakor megszüntette a készültséget minden szivattyútelepén, így 9 vízügyi igazgatóság 50 szakaszán van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 28 szakaszon I. fokú, 18 szakaszon II. fokú és 4 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség.  III. fokú készültséget továbbra is Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megye területein kell fenntartani.
A vízügyi igazgatóságok által üzemeltetett 278 db szivattyútelepből tegnap 90 db üzemelt, a 13 db szállítható szivattyúval együtt 4,2 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 387 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 24 millió Ft volt.
Jelenleg 17 vízitársulat folytat belvízvédekezést
10 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 7 társulat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
Jelenleg 11 önkormányzat folytat belvízvédekezést.
4 önkormányzat I fokú, 6 önkormányzat II. fokú és 1 önkormányzat III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
 
HELYI VÍZKÁRELHÁRÍTÁS
Marcal - Egyházaskesző
A víz borította területekről a víz leürülése folyamatos, melyet figyelemmel kísérnek. Az elkészült ideiglenes védvonalon és az érintett Marcal szakaszon továbbra is figyelő- és járőrszolgálatot tartottak.
 
 

 MEGTETT INTÉZKEDÉSEK

 
A helyenként tartósan magas vízállások következtében a mentett oldalon fokozottan előforduló árvízi jelenségekre az árhullámok levonulásának apadó ágában is különös figyelmet fordítunk. Rendkívüli beavatkozás az elmúlt 24 órában nem történt. A védekezési feladatok ellátásához szükséges eszköz és személyi állomány biztosított.
 
A Duna folyón a Szlovák-Magyar vízmegosztási egyezmény alapján folytatódik a Szigetköz természet közeli elárasztása, ezért Rajka és Dunaremete között I. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenn tartjuk. Szigetközi Duna ág elárasztása várhatóan 10 napot vesz igénybe.
 
Beavatkozások:
Apadó ágban is tovább folytatódik a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése.
 
A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák feliszapolódott szakaszainak szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végezzük.
 
A töltések mentett oldalán összegyűlt fakadó vizeket folyamatosanemeljük vissza a folyókba.
 
A Hortobágy-Berettyóból a víz gravitációsan folyik a Hármas-Körösbe. A Hortobágy-Berettyó vízszintje folyamatosan csökken.
 
Folyamatos a vízleadás a Hortobágy-Berettyó felé, az Ágotai vészelzáró mű teljes nyitásával ez 33 m3/s áteresztést jelent.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2013. 04. 28.
 
 
Fel Fel