Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(07:00):171cm   Komárom(07:00):185cm   Esztergom(07:00):167cm   Budapest(07:00):226cm   Paks(07:00):125cm   Baja(06:00):259cm   Duna Mohács(07:00):284cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OVF Tájékoztató    2014.05.13. 08:23
OVF Tájékoztató

 

ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

TÁJÉKOZTATÓ

 

1. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ METEOROLÓGIAI HELYZET

 

A Kárpát-medence időjárását vasárnaptól hétfő estig az Északi-tenger fölötti középpontú ciklon markáns hidegfrontja alakította, amelyhez kapcsolódó csapadékzóna a tegnapi nap során elhagyta a Kárpát-medence térségét. A front után kezdetben szárazabb, majd ismételten nedvesebb légtömeg érkezett térségünkbe. Ennek hatására a mai napon újabb, területi átlagban azonban nem számottevő mennyiségű (7-8 mm) csapadékra számíthatunk a Rába magyar határ fölötti vízgyűjtőin.

Ugyanakkor a legfrissebb előrejelzések alapján, a Rába vízrendszerén továbbra is marad a változékony időjárás és a következő hat nap mindegyikén várható több-kevesebb csapadék. A legjelentősebb mértékű esőzés csütörtökre várható, ekkor az említett területeken a napi csapadékösszeg területi átlaga elérheti a 20-30 mm-t.

A Rába vízrendszere mellett csütörtök-péntekre számottevő, területi átlagban is jelentős csapadékra kell számítani a Duna vízgyűjtőn a Traun, az Enns, valamint a Mura részvízgyűjtőin, a Tisza vízgyűjtőjén pedig a legnagyobb csapadékmennyiségekre a Sajó-Hernád vízrendszerében van kilátás.

 

 2. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ HIDROLÓGIAI HELYZET

 

A vasárnap reggeltől lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a Rába vízrendszerén jelentős vízszintemelkedések alakultak ki. Az árhullám Szentgotthárdnál tegnap 13 órakor tetőzött a III. fokú készültségi szintet megközelítő, 365 cm-es vízállással, ma 9 órakor 97 cm-t mértek (I. fok 270 cm). A Körmend fölötti vízmércéken már tetőzött az árhullám, Körmendnél azonban még árad a folyó, ma 9 órakor 429 cm-es vízállást észleltek.

Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli számításai szerint a tegnap reggelig lehullt csapadék hatására levonuló árhullám Körmendnél várhatóan a ma déli órákban a III. fok körüli értékkel tetőzik. A péntek estig lehulló újabb csapadék ismételten vízszintemelkedéseket fog okozni a Rába vízrendszerén, azonban az újabb árhullám várhatóan a korábbi tetőző értékek alatti maximális vízállással folyik le. Szentgotthárdnál várhatóan I. fok, Körmendnél pedig II. fok közeli tetőző értékek kialakulása valószínűsíthető.

A Rába középső és alsó szakaszain fokozatosan egymásra torlódó árhullámok együttes hatására az I. fokú szintek körüli vízszintek kialakulása várható.

Az elmúlt napokban lehullott kiadós csapadék hatására a Murán és a Dunán is vízszintemelkedések alakulnak ki. A csütörtök-péntekre várható további nagy mennyiségű csapadék hatására a Murán újabb árhullám alakul ki, a Dunán pedig folytatódik a vízszintek emelkedése.

A Murán Letenyénél a vízállás ma reggel 9 órakor 314 cm volt, az árhullám tetőzése szerda hajnalra várható az I. fokot meghaladó vízszinttel.

A Duna teljes magyar szakaszán a következő napokban folytatódik a vízszintek emelkedése. Budapestnél a következő két hétben nem valószínű a rakpartok elöntése.

A Sajó-Hernád és a Bodrog vízgyűjtőjén a meteorológiai előrejelzések beválása esetén, a csütörtök-péntekre várhatóan lehulló csapadék hatására,  hétvégén, a Hernád vízrendszerén a II. fokot esetleg meghaladó, a Sajón az I. fok fölötti, a II. fokot megközelítő, a Bodrogon I. fok feletti vízállások kialakulása várható. Jelentősebb vízszintemelkedés alakulhat ki a Bódván is.

 

Jelenleg a Rábán Szentgotthárd térségében 11,4 km töltésen van I. fokú és Körmend térségében 13,3 km töltésen II. fokú készültség.

 

Megtett intézkedések:

 

A Rába térségében a Vízügyi Igazgatóság  munkatársai  értesítették  az érintett önkormányzatokat.

A töltésben lévő zsilipek zárása megtörtént és a fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat van az árvízvédelmi vonalakon. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket.

A Sajó-Bódva-Hernád térségében megtörtént az árvízvédelmi rendszerek állapotának felülvizsgálata és a Bódva menti védvonalak felülvizsgálata, szükségtározók állapotellenőrzése.

A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a hazai és a külföldi hidrometeorológiai eseményeket.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. május 13.

Fel Fel