Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(04:00):49cm   Komárom(04:00):60cm   Esztergom(04:00):38cm   Budapest(04:00):97cm   Paks(04:00):-32cm   Baja(03:00):82cm   Duna Mohács(04:00):96cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
2011.01.14 Vörösiszap-szennyezés helyzete    2011.01.14. 08:55
2011.01.14 Vörösiszap-szennyezés helyzete

A vörösiszap-szennyezés helyzete

2011. január 14., péntek

 

 

Valamennyi vizsgált ponton minden paraméter szempontjából megfelelő volt a vörösiszap-szennyezés által érintett vizek minősége.
A Torna patak devecseri mérőpontján a KDT KTVF 24:00 órás mérése szerint a víz maximális pH értéke délután 2 órakor elérte a 9,0 értéket, ezt követően 2 óra alatt helyreállt a 8,5 alatti, szokásos értékre.
Az emelkedő hőmérséklet hatására történő olvadásnak eddig nem volt hígító vagy mobilizáló hatása, de a jelentősebb csapadéktevékenység miatt a területen fokozott figyelésre van szükség.
 
A Marcal pH értékén a Torna-patak helyi kilengései nem mutatkoztak, az a szokásos 8,1- 8,3 sávban voltak. A folyó jobb partján a NYUDU-KÖVIZIG mint a vízfolyás kezelője, vörösiszap kotrást végez a padkán és a vízzel nem borított rézsűkön, III. fokú vízminőségi kárelhárítás keretében.
A vízfolyás mentén és a mellék-vízfolyásokon járőrszolgálatot tartanak az esetleges káros jelenségek feltárása és megelőzése céljából, a munkaterületeken pedig naponta műszaki ellenőrzést végeznek.
A VM irányítása mellett a külterületek kárenyhítése is folyamatos.
 
A beemelt belvizeket befogadó felszíni vízfolyások vízminőségének védelme érdekében a debreceni székhelyű felügyelőségi laboratórium és a szolnoki székhelyű regionális laboratórium több szelvényben vízmintákat vett.
A vízvizsgálatok alapján a Nyugati-főcsatorna egyes szelvényeinél beemelt belvizek a magas ortofoszfát koncentráció miatt csak több tízszeres hígítási arány mellett emelhetők be.
A Nagykunsági főcsatornába beemelt belvizek vizsgálati eredményei alapján a befogadó még elegendő hígítást biztosít.
A vízminőségi problémák elkerülése érdekében folyamatos a kapcsolattarás az érintett környezetvédelmi felügyelőségek és a vízügyi igazgatóságok között, illetve a tájékoztatás a vízfogyasztók felé.

 

 

Fel Fel