Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(06:00):258cm   Komárom(10:00):253cm   Esztergom(10:00):230cm   Budapest(10:00):306cm   Paks(10:00):243cm   Baja(10:00):400cm   Duna Mohács(10:00):419cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Állami tulajdonú árvíz

 

A konstrukció célja az árvízvédelem legjobb gyakorlata ajánlásait szem előtt tartva az árvízi biztonság növelése, az árvízi kockázatok csökkentése az állam feladatkörébe tartozó fejlesztésekkel a Tisza és Duna, valamint a mellékfolyóik mentén.
 
A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése (továbbiakban: VTT) alapvetően a Tisza-völgy árvízvédelmi biztonságának javítását, valamint az érintett térség fejlesztését, az ott élők életlehetőségeinek javítását tűzi ki célként. A Tisza mentén fő cél, hogy az érvényes mértékadó árvízszinthez képest 1,0 m-rel magasabban levonuló jégmentes árvíz szintje legalább 1,0 m-rel csökkenjen, vagyis a mértékadó árvízszinteknél magasabb vízszintek kialakulása a Tiszán ne jöjjön létre.
 
A VTT szakmai tartalmát a 1022/2003. (III. 27.) Korm. hat. 2. a), b) és c) pontjai adják meg.
A Tisza-völgy árvízi biztonságának növelését, valamint az érintett térség terület- és vidékfejlesztését szolgáló programról (a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése) szóló 1107/2003. (XI. 5.) Kormányhatározat határozza meg az árvízszint csökkentést eredményező beavatkozásokat.
 
A 1003/2007. (I.24.) Korm. határozat a Vásárhelyi-terv árvízvédelmi fejlesztésének műszaki tartalmát kibővítette az árvízi tározók megvalósítása és a nagyvízi meder vízszállító képességét javító beavatkozások mellett a jelenlegi árvízvédelmi rendszer előírásoknak megfelelő biztonságú kiépítésével.
 
A Duna és mellékfolyói menti árvízvédelmi rendszer fejlesztése keretében a nem kellő biztonságú szakaszokon mielőbb meg kell kezdeni a védvonalak kiépítését az előírt szintre, valamint gondoskodni kell a védművek nélküli, mélyfekvésű területeken található értékes és sűrűn lakott települések, településrészek megfelelő védelméről.
 
Járulékos cél a folyók természetbarát hasznosítása, az árvízzel veszélyeztetett térség gazdasági-társadalmi fejlesztése, az ehhez szükséges infrastrukturális beruházások - a hazai fejlesztési tervekhez illeszkedően - biztonságos környezetben való megvalósítása. A fejlesztési munkák eredményeként a közvetlenül érintett települések árvízi biztonsága jelentős mértékben javul.
 
 

 

Fel Fel