Töltés
Felhívjuk a Tiszán lévő úszóművek és úszóeszközök tulajdonosainak, valamint az érintett parthasználóknak a figyelmét, hogy a folyók felületén nagy mennyiségű és nagyméretű jégtáblák megjelenésére lehet számítani, melyek az árhullám megérkezésével folyamatosan emelkedő vízszintek mellett vonulnak le. Ezúton kérünk minden tulajdonost, hogy tulajdonának védelme érdekében gondoskodjon ezek beszedéséről vagy menedékhelyre való vontatásáról.
Nagybajcs(17:00):201cm   Komárom(17:00):220cm   Esztergom(17:00):212cm   Budapest(18:00):297cm   Paks(18:00):280cm   Baja(17:00):458cm   Duna Mohács(18:00):478cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Állami tulajdonú árvíz

 

A konstrukció célja az árvízvédelem legjobb gyakorlata ajánlásait szem előtt tartva az árvízi biztonság növelése, az árvízi kockázatok csökkentése az állam feladatkörébe tartozó fejlesztésekkel a Tisza és Duna, valamint a mellékfolyóik mentén.
 
A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése (továbbiakban: VTT) alapvetően a Tisza-völgy árvízvédelmi biztonságának javítását, valamint az érintett térség fejlesztését, az ott élők életlehetőségeinek javítását tűzi ki célként. A Tisza mentén fő cél, hogy az érvényes mértékadó árvízszinthez képest 1,0 m-rel magasabban levonuló jégmentes árvíz szintje legalább 1,0 m-rel csökkenjen, vagyis a mértékadó árvízszinteknél magasabb vízszintek kialakulása a Tiszán ne jöjjön létre.
 
A VTT szakmai tartalmát a 1022/2003. (III. 27.) Korm. hat. 2. a), b) és c) pontjai adják meg.
A Tisza-völgy árvízi biztonságának növelését, valamint az érintett térség terület- és vidékfejlesztését szolgáló programról (a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése) szóló 1107/2003. (XI. 5.) Kormányhatározat határozza meg az árvízszint csökkentést eredményező beavatkozásokat.
 
A 1003/2007. (I.24.) Korm. határozat a Vásárhelyi-terv árvízvédelmi fejlesztésének műszaki tartalmát kibővítette az árvízi tározók megvalósítása és a nagyvízi meder vízszállító képességét javító beavatkozások mellett a jelenlegi árvízvédelmi rendszer előírásoknak megfelelő biztonságú kiépítésével.
 
A Duna és mellékfolyói menti árvízvédelmi rendszer fejlesztése keretében a nem kellő biztonságú szakaszokon mielőbb meg kell kezdeni a védvonalak kiépítését az előírt szintre, valamint gondoskodni kell a védművek nélküli, mélyfekvésű területeken található értékes és sűrűn lakott települések, településrészek megfelelő védelméről.
 
Járulékos cél a folyók természetbarát hasznosítása, az árvízzel veszélyeztetett térség gazdasági-társadalmi fejlesztése, az ehhez szükséges infrastrukturális beruházások - a hazai fejlesztési tervekhez illeszkedően - biztonságos környezetben való megvalósítása. A fejlesztési munkák eredményeként a közvetlenül érintett települések árvízi biztonsága jelentős mértékben javul.
 
 

 

Fel Fel