Töltés
Felhívjuk a Tiszán lévő úszóművek és úszóeszközök tulajdonosainak, valamint az érintett parthasználóknak a figyelmét, hogy a folyók felületén nagy mennyiségű és nagyméretű jégtáblák megjelenésére lehet számítani, melyek az árhullám megérkezésével folyamatosan emelkedő vízszintek mellett vonulnak le. Ezúton kérünk minden tulajdonost, hogy tulajdonának védelme érdekében gondoskodjon ezek beszedéséről vagy menedékhelyre való vontatásáról.
Nagybajcs(17:00):201cm   Komárom(17:00):220cm   Esztergom(17:00):212cm   Budapest(18:00):297cm   Paks(18:00):280cm   Baja(17:00):458cm   Duna Mohács(18:00):478cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Folyók, tavak

 

Magyarország felszíni vizei
 
 
A tengerpart nélküli Magyarország a Duna medence középső szakaszán helyezkedik el, területének (93.030 km2) egésze a Duna mednce részét képezi. A folyók az országba nyugati, északi és keleti irányból lépnek be, és déli irányba folynak tovább.
 
A legjelentősebb folyónak, a Dunának a legnagyobb mellékfolyói a Tisza és a Dráva. A felszíni vizek 82%-át a Duna és a Dráva vezeti le, a Tisza 18%-ot tesz ki, bár az ország 50%-a a Tisza vízgyűjtőjéhez tartozik.
 
A Duna Magyarországi szakasza 417 km, az északi-nyugati része magyar-szlovák határfolyó, majd onnan délre kanyarodik. A Tisza 595 km-en keresztül folyik az ország keleti részén.
 
A folyószabályozások előtt elárasztott területek Magyarországon

A folyószabályozások előtt elárasztott területek Magyarországon

 

Magyarország topográfiai jellemzőit tekintve a Kárpát-medence legmélyebb részén terül el, melynek nagy része alföld. Az ország nagy része a tengerszint alatt 200 m-rel fekszik (az ország 84 %-a), csak 2 % található 400 felett, a hegyek magassága pedig elérik a 1015 m-t az ország északi részén (Kékes).

Itt található Közép-Európának legnagyobb és legsekélyebb édesvízi tavai (Balaton, Velencei-tó, Fertő-tó/Neusiedlersee).
 
A felszíni vizek általános jellemzőit az ország elhelyezkedése határozza meg, mivel 95%-uk a szomszédos országokból érkeznek: Horvátország, Ausztria, Szlovákia, Ukrajna és Románia. Magyarország a "lefolyó vizek" országa.
Fel Fel